Najlepsza przekąska na świąteczny stół. Przepis na śledzie cebulowe
Zastanawiasz się, jaką przekąskę zrobić na świąteczne przyjęcie? A może szukasz już dań na tegoroczną wigilię? Koniecznie zapisz przepis na śledzie cebulowe. Na pewno zasmakują wielbicielom ryb i wyrazistych smaków. Aby przygotować to danie prócz filetów à la matias, będziesz potrzebować tylko kilku składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni.
Śledzie cebulowe to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca swoim wyrazistym smakiem i aromatem. Delikatne filety śledziowe à la matias nabierają charakteru dzięki dodatkowi cebuli, jednocześnie chrupiącej i pełnej słodyczy. Stają się wykwintną przekąską, idealną na rodzinne spotkania czy świąteczne biesiady. Koperek dodany tuż przed podaniem podkreśla tradycyjny charakter tej potrawy, czyniąc ją nie tylko pyszną, ale i pięknie prezentującą się na stole. Śledzie cebulowe to harmonia prostych składników, które razem tworzą niezapomniany smak, kuszący zarówno miłośników ryb, jak i tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego na wigilijny stół czy świąteczną imprezę. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Sprawdź także: Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Zastosuj patent szefów kuchni
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 4 filety śledziowe à la matias,
- 2 cebule,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- koperek do podania.
Przed rozpoczęciem przygotowań, śledzie należy namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie trzykrotnie wymieniaj wodę z moczenia. Następnie wyjmij filety i dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą, chyba że wolisz bardziej słony smak.
Śledzie pokrój w paseczki o grubości ok. 2 cm, a połowę cebuli pokrój w piórka, a drugą w kostkę.
Ułóż śledzie na przemian z pokrojoną cebulą. Polej całość oliwą i dodaj liść laurowy. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny. Delikatnie przemieszaj.
Śledzie cebulowe wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, pod przykryciem.
Dopraw do smaku czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Przystawkę podawaj na zimno, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa lub samodzielnie, posypaną obficie świeżym koperkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sernik z makiem to idealne połączenie smaków. Na święta będzie w sam raz
Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie
Odchudzający sok z buraków. Gubisz centymetry w pasie, a energii przybywa