Reklama
Reklama

Genialna przekąska dla gości. Przepis na mini tarty z warzywami

Urządzasz domówkę dla znajomych lub czeka cię spotkanie w rodzinnym gronie? Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj mini tarty z warzywami. To połączenie kruchego ciasta oraz farszu na bazie kurczaka i warzyw. Ta pyszna przystawka robi wrażenie, a w dodatku smakuje genialnie. W jaki sposób zrobić te smakowite przekąski? Podpowiadamy.

Mini tarty z warzywami i delikatnym mięsem drobiowym to niezawodna przekąska, na każdą imprezę. Spód zrobisz z kruchego, maślanego ciasta. Do farszu użyj piersi kurczaka, która świetnie będzie współgrać z warzywami - groszkiem, papryką i cebulą. Zwieńczeniem przystawki jest dodatek żółtego sera. Tartaletki możesz podać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Zaserwuj do nich ulubiony dip, np. pomidorowy lub śmietanowo-ziołowy. 

Sprawdź także: Zamiast surówki do obiadu podaj duszoną cukinię z marchewką. Proste, a jakie smaczne

Reklama

Przepis na mini tarty z warzywami 

Z poniżej podanych składników otrzymać około 15-20 tartaletek. Wszystko zależy od wielkości foremek. 

Składniki na ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g zimnego masła, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • ½ łyżeczki soli.

Składniki na farsz: 

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka (około 300 g), 
  • 150 g zielonego groszku (mrożonego), 
  • 1 cebula,
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 125 ml bulionu drobiowego, 
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • garść świeżych listków bazylii (do dekoracji).

Jak zrobić mini tarty z warzywami? 

Połącz w misce mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć palcami na grubą kruszonkę. Dodaj do miski żółtka i śmietanę. Wyrób wszystkie składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. 

Oczyść mięso z błonek i drobno posiekaj. Dopraw przyprawą do kurczaka. Obierz i posiekaj cebulę. Paprykę pokrój w kosteczkę. Podsmaż warzywa na maśle klarowanym. Po kilku minutach dołóż na patelnię mięso. Krótko przesmaż, cały czas mieszając.  Wlej na patelnię gorący bulion. Dodaj rozmrożony groszek. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż bulion całkowicie wyparuje. Dopraw farsz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Schłodzone ciasto dziel na niewielkie porcje i wykładaj nim foremki do tartaletek (potrzebujesz około 15-20 takich foremek - w zależności od ich wielkości).  Ponakłuwaj widelcem ciasto w foremkach. Ułóż foremki na blasze. Wstaw na 10 minut na  środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Wypełnij podpieczone tarteletki farszem. Posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski