Idealne ciasto na każdą okazję. Goście na pewno poproszą o przepis
Ciasto Biedaczek to trzy warstwy, które świetnie do siebie pasują pod względem smaku. Poza tym nie potrzebujesz do nich skomplikowanych i drogich składników. Całość przygotujesz szybko, np. tuż po zapowiedzeniu się gości.
Ciasto Biedaczek to deser, który udowadnia, że nazwa może nieźle zmylić. Wbrew skromnemu określeniu wcale nie jest ubogie - wręcz przeciwnie, bo kusi bogactwem słodkiego smaku i trzech wyraźnie oddzielonych warstw. Spód stanowi wilgotne, aromatyczne ciasto czekoladowe, które świetnie komponuje się z kremową masą budyniową. Na jej wierzch trafia jeszcze masa krówkowa, nadająca całości wyjątkowej słodyczy i charakteru. To ciasto idealne na każdą okazję - od weekendowej kawy z przyjaciółkami po uroczystość rodzinną. Jego przygotowanie jest zadziwiająco proste, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący pasjonat cukiernictwa.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 20 g kakao,
- 50 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe,
- 500 ml mleka.
Dodatkowo:
- puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym.
Sposób wykonania:
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier, kakao i mleko. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aby masa zrobiła się jednolita. Odstaw.
W osobnym naczyniu mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy i krótko połącz.
Oddziel białka od żółtek. Ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do niej żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie połącz z poprzednimi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 24 x 24 cm i piecz przez 30 minut w 180°C. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, stosując mniejszą ilość mleka. Kiedy delikatnie się wystudzi, wyłóż go na ciasto czekoladowe. Odstaw do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie rozsmaruj zawartość puszki masy krówkowej na wierzch.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać
Lekkie, wilgotne, zawsze się udaje. Jogurtowa poezja z przepysznym warzywem
Pomysł na dietetyczne śniadanie lub kolację. Sałatka z serkiem wiejskim