Reklama
Reklama

Idealne ciasto na każdą okazję. Goście na pewno poproszą o przepis

Ciasto Biedaczek to trzy warstwy, które świetnie do siebie pasują pod względem smaku. Poza tym nie potrzebujesz do nich skomplikowanych i drogich składników. Całość przygotujesz szybko, np. tuż po zapowiedzeniu się gości.

Ciasto Biedaczek - co to za deser?

Ciasto Biedaczek to deser, który udowadnia, że nazwa może nieźle zmylić. Wbrew skromnemu określeniu wcale nie jest ubogie - wręcz przeciwnie, bo kusi bogactwem słodkiego smaku i trzech wyraźnie oddzielonych warstw. Spód stanowi wilgotne, aromatyczne ciasto czekoladowe, które świetnie komponuje się z kremową masą budyniową. Na jej wierzch trafia jeszcze masa krówkowa, nadająca całości wyjątkowej słodyczy i charakteru. To ciasto idealne na każdą okazję - od weekendowej kawy z przyjaciółkami po uroczystość rodzinną. Jego przygotowanie jest zadziwiająco proste, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący pasjonat cukiernictwa. 

Reklama

Ciasto Biedaczek - przepis

Składniki:

Ciasto czekoladowe: 

  • 100 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 20 g kakao, 
  • 50 ml mleka, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli. 

Krem budyniowy: 

  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 500 ml mleka. 

Dodatkowo: 

  • puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym. 

Sposób wykonania:

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier, kakao i mleko. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aby masa zrobiła się jednolita. Odstaw. 

W osobnym naczyniu mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy i krótko połącz. 

Oddziel białka od żółtek. Ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do niej żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie połącz z poprzednimi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. 

Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 24 x 24 cm i piecz przez 30 minut w 180°C. Odstaw do wystudzenia. 

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, stosując mniejszą ilość mleka. Kiedy delikatnie się wystudzi, wyłóż go na ciasto czekoladowe. Odstaw do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie rozsmaruj zawartość puszki masy krówkowej na wierzch.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać

Lekkie, wilgotne, zawsze się udaje. Jogurtowa poezja z przepysznym warzywem

Pomysł na dietetyczne śniadanie lub kolację. Sałatka z serkiem wiejskim

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze