Idealne ciasto na weekend. Makowy Książę zachwyca smakiem
To propozycja dla osób, które cenią sobie ciasta proste do wykonania, ale zachwycające smakiem. Szukasz przepisu na deser, który zachwyci rodzinę i gości? Makowy Książę sprawdzi się doskonale.
Ten przepis doskonale sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy spodziewasz się gości. Makowy Książę to deser uwodzący nieoczywistym połączeniem smaków, rozpieszczający pomarańczową nutą. Zdecydowanie powinien spróbować go każdy, kto lubi smak maku, ale nie tylko - w tym wydaniu czarne ziarenka zaskakują. Do tego pięknie się prezentuje.
Ciasto:
- 4 jajka,
- 40 g cukru,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 40 g maku,
- odrobina aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Krem:
- 600 ml soku z pomarańczy świeżo wyciskanego lub pasteryzowanego,
- 20 g cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego.
Dodatkowo:
- mak do posypania.
Przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Stopniowo dodawaj produkty sypkie, później mak i aromat. Wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż masę na wyłożoną papierem formę 23 × 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz około 30-35 minut.
W tym czasie zrób pomarańczowy budyń. W 150 ml soku z pomarańczy rozpuść proszek budyniowy i cukier. Dobrze zamieszaj i odstaw. Pozostały sok przelej do rondelka i zacznij podgrzewać. Kiedy będzie gorący, wlej sok z budyniem i cukrem. Zmniejsz ogień do minimum i mieszaj energicznie, żeby nie było grudek. Zostaw do ostudzenia.
Biszkopt podziel na 3 części z pomocą ostrego noża. Na każdej z nich rozsmaruj przygotowany krem. Wykończ makowego księcia makiem. Podawaj po schłodzeniu w lodówce minimum 3-4 godziny.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień
Popisowe roladki wołowe. Delikatne mięso i chrupiące warzywa w środku
Prosty obiad, składniki masz w lodówce. Sznycle kresowe kuszą smakiem i aromatem