Idealny przepis na pyszne śniadanie. Naleśniki po amerykańsku podawaj z ulubionymi dodatkami
Nie ma to jak puszyste pancakes. Naleśniki po amerykańsku są proste do wykonania, a do tego przepyszne. Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyjątkowe śniadanie dla całej rodziny.
Nie ma lepszego pomysłu na słodkie śniadanie, zwłaszcza gdy masz więcej czasu, na przykład w weekend. Puszyste naleśniki po amerykańsku, zwane pancakes, są po prostu przepyszne. Nic dziwnego, że tak chętnie jedzą je dzieci i dorośli.
Do wykonania tego przepisu potrzebne są następujące składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 450 ml maślanki,
- 3 jajka,
- 40 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g masła,
- odrobina masła do smażenia.
Masło roztop i ostudź.
W misce ubij jajka z maślanką. Dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Nie końcu dodaj roztopione masło i delikatnie połącz. Odstaw masę na ok. 15 minut, by odpoczęła.
Patelnię rozgrzej na średniej mocy palniku. Rozpuść na niej odrobinę masła – nie mogą tworzyć się kałuże tłuszczu. Rozprowadź masło za pomocą zbitych ręczników papierowych.
Nakładaj po łyżce masy na jednego naleśnika. Smaż powoli. Na powierzchni placka powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Kiedy zaczną pękać, to znak, że naleśniki należy przewrócić. Smaż drugą stronę przez ok. połowę czasu pierwszej strony.
Do smażenia możesz wykorzystać też obręcze – dzięki czemu pancakes będą wyższe. Trzeba jednak zmniejszyć ogień, by skórka nie spaliła się, podczas gdy wnętrze będzie dalej surowe.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. Dzięki temu nie będą gumowe w środku.
Naleśniki po amerykańsku podawaj polane syropem klonowym, z dodatkiem ulubionych owoców.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
W tłusty czwartek znikają szybciej od pączków. Robię raz-dwa, bez ubijania ciasta
Nie masz czasu na gotowanie? Oto szybki obiad z piekarnika
Jeden z najprostszych obiadów. Wrapy meksykańskie zrobisz ekspresowo