Jabłkowe ciasto na niespodziewaną wizytę gości. Zrobisz je ekspresowo
Ciasto Jabłkowa Góra to prawdziwa perełka prosto z alpejskich szczytów, ponieważ przypomina uproszczoną wersję austriackiego strudla. Delikatny, chrupiący wypiek wypełniony soczystymi jabłkami, oraz szczyptą aromatycznego cynamonu to rarytas, któremu trudno się oprzeć. Ten deser równie dobrze sprawdzi na rodzinnych spotkaniach, jak i jako popołudniowy łakoć do kawy. Zawsze zachwycając prostotą i głębią smaku. Jesteśmy pewni, że każdy kęs tego deseru wprowadzi cię na prawdziwy kulinarny szczyt.
Za kilka godzin mają wpaść goście, a ty nie masz ich czym poczęstować? Oczywiście możesz szybko udać się do najbliższej cukierni lub piekarni, jednak jeśli wolisz zaserwować im domowe smakołyki, lepszą alternatywą będzie przygotowanie ekspresowego ciasta Jabłkowa Góra. Jak sama nazwa wskazuje, niezbędnym składnikiem będą tu jabłka, jednak w okresie jesiennym, z dużym prawdopodobieństwem masz je w swojej kuchni lub spiżarni. Oprócz nich potrzebujesz jeszcze kilku dodatków, w postaci przypraw, dzięki którym w całym domu rozchodzić będzie się piękny, korzenny zapach. Ostatni, jednak równie ważnym składnikiem deseru, jest ciasto francuskie - warto mieć je w lodówce lub zamrażarce, właśnie w razie takich niespodziewanych okazji.
Smak jabłek w deserze wzbogaci cynamon, mielone orzechy, cukier waniliowy, oraz dodatek likieru lub rumu. W zależności od swoich preferencji możesz nieco zmodyfikować przepis, np. dodając inne ulubione przyprawy, takie jak mielony kardamon, goździki, imbir, czy gałkę muszkatołową. Zamiast migdałów lub orzechów laskowych, równie dobrze możesz dorzucić orzechy włoskie, bardzo dobrze pasować będą tu także rodzynki.
Składniki:
- 500 g jabłek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- garść mielonych lub drobno posiekanych migdałów albo orzechów laskowych,
- 50 g cukru drobnego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki rumu lub Amaretto (opcjonalnie),
- 2 opakowania ciasta francuskiego.
Umyj jabłka i obierz je. Wybierz lekko kwaśne i twarde odmiany, a uzyskasz najlepszy efekt. Usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w małe plasterki. Owoce umieść w misce, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem, po czym wymieszaj. Jeśli lubisz desery z odrobiną aromatycznego alkoholu, możesz dodać nieco rumu lub Amaretto. Odstaw nadzienie na ok. 20 minut.
Rozłóż dwa arkusze ciasta francuskiego na arkuszu papieru do pieczenia. Wymieszaj posiekane migdały ze szczyptą cynamonu i posyp ciasta tą mieszanką. Następnie wyłóż jabłkowe nadzienie - dzieląc je na dwie części, czyli połowa jabłkowego farszu na jedno ciasto francuskie - po czym oprósz pozostałym cynamonem. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijaj strudel. Następnie przełóż strudle na dużą blachę do pieczenia. Najlepiej unosząc arkusz papieru do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw blachę do pieca na ok. 30 minut, aż strudle będą chrupiące i złocistobrązowe. Ciasto "Jabłkowa góra" możesz podawać na ciepło lub na zimno. Aby otrzymać elegancką wersję, ułóż na boku talerzyka porcję lodów waniliowych lub domowej, bitej śmietany.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem