Reklama
Reklama

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

Nie kupuj drogich słodyczy w sklepie, bo często zawierają sztuczne konserwanty i barwniki. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj domowy popcorn karmelowy. Taka przekąska długo utrzymuje świeżość, ma ciekawą teksturę i pyszny smak.

Domowy popcorn karmelowy - jak zrobić?

Domowy popcorn karmelowy to wyjątkowa przekąska, dodatek do filmu czy też pomysł na własnoręcznie wykonany prezent. Cienka panierka o smaku słodkiego karmelu dodaje całości wyjątkowej chrupkości. Przekąska bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki czemu możesz od razu przygotować większą ilość - nie tylko do dzisiejszego filmu, ale też na spotkanie ze znajomymi w przyszłym tygodniu. Sprawdź ten przepis, a przekonasz się, że warto. Tym bardziej że przyrządzenie domowego popcornu karmelowego jest naprawdę proste - wystarczy uprażyć ziarna, oblać je przygotowanym sosem karmelowym i upiec.

Domowy popcorn karmelowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g ziaren kukurydzy (typu popcorn), 
  • 400 g brązowego cukru, 
  • 240 g masła, 
  • 100 ml miodu, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

Kukurydzę typu popcorn upraż na suchej patelni, do momentu aż przestanie "strzelać". Przenieś popcorn do miski, odrzucając nieuprażone, zamknięte ziarna. 

W garnuszku wymieszaj cukier, masło, miód i sól. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu, a następnie gotuj przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. 

Na koniec dodaj do mieszanki wanilię i sodę. Mieszaj, aż powstanie piana. Mieszaniną zalej gotowy popcorn. Całość dobrze wymieszaj, aż ziarna będą w pełni pokryte miksturą. 

Na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie popcorn w karmelu. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45-60 minut. 

Wyjmij domowy popcorn karmelowy z pieca i połam kawałki, które się ze sobą skleiły. Włóż wszystko do szczelnie zamkniętego pojemnika. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w suchym i chłodnym miejscu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | słodycze