Reklama
Reklama

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

Nie kupuj drogich słodyczy w sklepie, bo często zawierają sztuczne konserwanty i barwniki. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj domowy popcorn karmelowy. Taka przekąska długo utrzymuje świeżość, ma ciekawą teksturę i pyszny smak.

Domowy popcorn karmelowy - jak zrobić?

Domowy popcorn karmelowy to wyjątkowa przekąska, dodatek do filmu czy też pomysł na własnoręcznie wykonany prezent. Cienka panierka o smaku słodkiego karmelu dodaje całości wyjątkowej chrupkości. Przekąska bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki czemu możesz od razu przygotować większą ilość - nie tylko do dzisiejszego filmu, ale też na spotkanie ze znajomymi w przyszłym tygodniu. Sprawdź ten przepis, a przekonasz się, że warto. Tym bardziej że przyrządzenie domowego popcornu karmelowego jest naprawdę proste - wystarczy uprażyć ziarna, oblać je przygotowanym sosem karmelowym i upiec.

Domowy popcorn karmelowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g ziaren kukurydzy (typu popcorn), 
  • 400 g brązowego cukru, 
  • 240 g masła, 
  • 100 ml miodu, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

Kukurydzę typu popcorn upraż na suchej patelni, do momentu aż przestanie "strzelać". Przenieś popcorn do miski, odrzucając nieuprażone, zamknięte ziarna. 

W garnuszku wymieszaj cukier, masło, miód i sól. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu, a następnie gotuj przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. 

Na koniec dodaj do mieszanki wanilię i sodę. Mieszaj, aż powstanie piana. Mieszaniną zalej gotowy popcorn. Całość dobrze wymieszaj, aż ziarna będą w pełni pokryte miksturą. 

Na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie popcorn w karmelu. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45-60 minut. 

Wyjmij domowy popcorn karmelowy z pieca i połam kawałki, które się ze sobą skleiły. Włóż wszystko do szczelnie zamkniętego pojemnika. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w suchym i chłodnym miejscu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | słodycze