Jeden dodatek sprawia, że te pączki smakują inaczej niż wszystkie. Karnawałowy przepis prosto z Indii
Kiedy, jeśli nie w karnawale, spróbować nowego przepisu na pączki? Obok tej propozycji trudno jest przejść obojętnie - pączki indyjskie smakują doskonale, warto je wypróbować. To może być miła odmiana od klasycznych receptur.
Pączki indyjskie to coś dla osób, które chcą wypróbować nowości w wypiekach. Charakterystyczny smak zawdzięczają mleku w proszku i dodatkowi kardamonu.
- 100 g mleka w proszku,
- 40 g mąki pszennej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki kardamonu sproszkowanego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka oleju,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- cukier puder.
Do miski wsyp mleko w proszku, mąkę pszenną, kardamon, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj olej i jogurt naturalny. Zmiksuj na gładką masę, która powinna być dość lepka. Z ciasta uformuj małe gładkie kuleczki, mocząc co jakiś czas ręce w wodzie.
W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni Celsjusza. Zmniejsz ogień i wrzucaj kuleczki. Smaż z obu stron aż zrobią się złote. Wyjmij je łyżką cedzakową na kratkę albo talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Obtocz je w cukrze pudrze.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć
Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa
Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka