Reklama
Reklama

Jeden dodatek sprawia, że te pączki smakują inaczej niż wszystkie. Karnawałowy przepis prosto z Indii

Kiedy, jeśli nie w karnawale, spróbować nowego przepisu na pączki? Obok tej propozycji trudno jest przejść obojętnie - pączki indyjskie smakują doskonale, warto je wypróbować. To może być miła odmiana od klasycznych receptur.

Pączki indyjskie to coś dla osób, które chcą wypróbować nowości w wypiekach. Charakterystyczny smak zawdzięczają mleku w proszku i dodatkowi kardamonu. 

Pączki indyjskie - lista składników

  • 100 g mleka w proszku,
  •  40 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  •  pół łyżeczki kardamonu sproszkowanego,
  •  pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  •  1 łyżeczka oleju,
  •  szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • cukier puder.

Pączki indyjskie - przepis

Do miski wsyp mleko w proszku, mąkę pszenną, kardamon, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj olej i jogurt naturalny. Zmiksuj na gładką masę, która powinna być dość lepka. Z ciasta uformuj małe gładkie kuleczki, mocząc co jakiś czas ręce w wodzie. 

W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni Celsjusza. Zmniejsz ogień i wrzucaj kuleczki. Smaż z obu stron aż zrobią się złote. Wyjmij je łyżką cedzakową na kratkę albo talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  

Obtocz je w cukrze pudrze. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na pączki