Reklama
Reklama

Jedz ze smakiem i zrzucaj zbędne kilogramy. Ta zupa działa cuda

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Sięgnij do nieco zapomnianej już diety kapuścianej, a konkretniej do zdrowej zupy, która z powodzeniem może stanowić element zdrowego jadłospisu na co dzień. Jest pyszna, bardzo odżywcza i do tego pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki.

Kilkanaście lat temu ogromną sławę zyskała dieta kapuściana. Jej bazę stanowiła zupa warzywna przygotowana niemal bez tłuszczu, bez śmietany czy zasmażki  oraz – co istotne – bez soli. Dziś odchudzająca zupa kapuściana została nieco zapomniana. Po fali modnych, źle zbilansowanych diet w mediach wreszcie promuje się naprawdę zdrowe jadłospisy – dietę śródziemnomorską czy DASH.

Czy warto wracać do zupy kapuścianej? Na pewno nie trzeba jeść jej na każdy posiłek, by stracić na wadze. Niemniej taka zupa jak najbardziej wpisuje się w zasady najzdrowszych diet. Można też z powodzeniem włączać ją do jadłospisów o obniżonej wartości kalorycznej. 

Odchudzająca zupa kapuściana - lista składników

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej, 
  • 6 pomidorów, 
  • 6 średniej wielkości cebul, 
  • 2 zielone papryki, 
  • 1 pęczek selera naciowego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka kminku mielonego, 
  • zioła (do smaku), 
  • pieprz, chili (do smaku),  
  • 3 l wody, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek. 

Odchudzająca zupa kapuściana - przepis

Usuń z kapusty zewnętrzne, zniszczone liście i głąb. Poszatkuj ją drobno. Przełóż do dużego garnka. 

Sparz pomidory i obierz ze skórki. Usuń zieloną część. Resztę pokrój w kostkę. 

Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój papryki w kostkę. Opłucz i pokrój seler naciowy na tej samej wielkości kostkę co paprykę. 

Podsmaż na połowie oliwy paprykę i seler naciowy. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj pomidory. Duś przez kilkanaście minut. Przełóż do garnka z kapustą. 

Na reszcie oliwy zeszklij cebulę. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż podsmażone warzywa do garnka. 

Zalej warzywa w garnku wodą. Wsyp kminek i wymieszaj. Gotuj warzywa na wolnym ogniu, aż zupełnie zmiękną – około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę pieprzem, chili i ulubionymi ziołami. Nie dodawaj soli! 

Zjedz zupę bez węglowodanowych dodatków. Jeśli nie jesteś na ścisłej diecie, możesz przegryźć zupę kapuścianą kawałkiem pieczywa. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę

Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka

Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej

INTERIA.PL