Jedz ze smakiem i zrzucaj zbędne kilogramy. Ta zupa działa cuda
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Sięgnij do nieco zapomnianej już diety kapuścianej, a konkretniej do zdrowej zupy, która z powodzeniem może stanowić element zdrowego jadłospisu na co dzień. Jest pyszna, bardzo odżywcza i do tego pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki.
Kilkanaście lat temu ogromną sławę zyskała dieta kapuściana. Jej bazę stanowiła zupa warzywna przygotowana niemal bez tłuszczu, bez śmietany czy zasmażki oraz – co istotne – bez soli. Dziś odchudzająca zupa kapuściana została nieco zapomniana. Po fali modnych, źle zbilansowanych diet w mediach wreszcie promuje się naprawdę zdrowe jadłospisy – dietę śródziemnomorską czy DASH.
Czy warto wracać do zupy kapuścianej? Na pewno nie trzeba jeść jej na każdy posiłek, by stracić na wadze. Niemniej taka zupa jak najbardziej wpisuje się w zasady najzdrowszych diet. Można też z powodzeniem włączać ją do jadłospisów o obniżonej wartości kalorycznej.
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej,
- 6 pomidorów,
- 6 średniej wielkości cebul,
- 2 zielone papryki,
- 1 pęczek selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- zioła (do smaku),
- pieprz, chili (do smaku),
- 3 l wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Usuń z kapusty zewnętrzne, zniszczone liście i głąb. Poszatkuj ją drobno. Przełóż do dużego garnka.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Usuń zieloną część. Resztę pokrój w kostkę.
Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój papryki w kostkę. Opłucz i pokrój seler naciowy na tej samej wielkości kostkę co paprykę.
Podsmaż na połowie oliwy paprykę i seler naciowy. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj pomidory. Duś przez kilkanaście minut. Przełóż do garnka z kapustą.
Na reszcie oliwy zeszklij cebulę. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż podsmażone warzywa do garnka.
Zalej warzywa w garnku wodą. Wsyp kminek i wymieszaj. Gotuj warzywa na wolnym ogniu, aż zupełnie zmiękną – około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę pieprzem, chili i ulubionymi ziołami. Nie dodawaj soli!
Zjedz zupę bez węglowodanowych dodatków. Jeśli nie jesteś na ścisłej diecie, możesz przegryźć zupę kapuścianą kawałkiem pieczywa.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka
Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej