Jesz za mało warzyw? Zrób tę pyszną zapiekankę makaronową
Makaron i warzywa to składniki, które świetnie sprawdzają się do zapiekania. Słodkie pomidorki i papryka, delikatny bakłażan, oraz słone oliwki doskonale ze sobą współgrają. Gorące danie pełne błonnika, witamin i minerałów przygotowuje się bardzo szybko. Możesz podawać je jako obiad albo kolacja.
Wiele osób ma problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw. Dietetycy zalecają, aby dodawać je, do każdego posiłku. Jeśli nie masz ochoty na surówki i sałatki, postaw na proste danie na ciepło. Zapiekanka warzywna to smaczne danie w stylu śródziemnomorskim. Oprócz makaronu znajdziesz w nim bakłażana, pomidorki, paprykę, oliwki, a także kapary. Dodatek sera feta podkręci smak, nadając potrawie charakteru. Wszystkie składniki łączy sos przygotowany na bazie passaty pomidorowej. Danie idealnie sprawdzi się na zdrowy obiad, świetnie smakuje również na drugi dzień.
Sprawdź także: Zapiekanki śniadaniowe. Pomysły na energetyczne i sycące dania na początek dnia
Zapiekanka warzywna to danie wegetariańskie. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 g makaronu,
- 300 g bakłażanów,
- 100 g pomidorków cherry,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- garść oliwek zielonych,
- 1 łyżka kaparów,
- 60 g przecieru pomidorowego albo passaty,
- 100 g sera feta,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- 50 g orzechów pini,
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz.
Bakłażana pokrój w kostkę i posól, odstaw na 10 minut, aby pozbyć się goryczki, następnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a paprykę w cienkie paski. Pomidorki cherry przekrój na połówki, a oliwki pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę, a orzechy pini upraż na suchej patelni.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę przez około 2 minuty. Dodaj bakłażana i paprykę, smaż przez 5 minut aż zmiękną. Dodaj oliwki, kapary oraz pomidorki cherry i smaż jeszcze 3 minuty. Wlej ocet winny oraz przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowany makaron z podsmażonymi warzywami. Dodaj pokrojoną fetę i delikatnie wymieszaj. Posyp wierzch prażonymi orzechami pini. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wstaw zapiekankę i piecz przez 15-20 minut, aż ser się lekko zarumieni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża