Kawowe ciasto markiza. Prawdziwy arystokrata wśród deserów
Proste desery są najlepsze. Nie tylko szybko się je robi, ale też najczęściej smakują większości zaproszonych gości. Połączenie czekolady, kawy i bitej śmietany to klasyk wśród deserów. Przygotowując go, masz pewność, że każdy poprosi o dodatkowy kawałek.
Ciasto markiza wygląda dość niepozornie - ot ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną. Z pewnością jednak mocny smak kawy i likieru zaskoczą każdego, kto sięgnie po kawałek. Odkryj, jak zrobić ten pyszny deser.
Ciasto markiza wychodzi lekkie i puszyste, ale pełne bogatych aromatów. Blaty czekoladowo-kawowego ciasta przełożone delikatnym kremem będą rozpływać się w ustach. Z upieczeniem takiego deseru poradzi sobie każdy, nawet niedoświadczony miłośnik gotowania.
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej,
- 400 g cukru,
- 250 ml maślanki,
- 150 ml mocnej kawy,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- 100 g kakao w proszku,
- jajko w rozmiarze L lub XL,
- 50 ml likieru kawowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 50 g cukru pudru,
- 50 ml likieru kawowego,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 2 łyżki wody.
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto: w dużej misce połącz ze sobą jajko, olej, maślankę, likier i kawę. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Do miski z mokrymi składnikami dodawaj partiami suche, mieszając dobrze po każdej z nich.
Blachę o wymiarze 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem: żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie rozpuść ją, podgrzewając w mikrofalówce przez kilka sekund. Ostudź. Do zimnej miski wlej zmrożoną śmietankę, cukier puder i likier kawowy. Ubij wszystko na sztywną masę. Delikatnie wlewaj żelatynę, dobrze mieszając przez cały czas.
Złóż ciasto: na jednym blacie rozłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj drugą połową kremu. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi. Ciasto markiza wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Ciasto markiza - choć mocno kawowe - warto podawać z filiżanką lekkiej kawy. To podkreśli aromat deseru i będzie prawdziwą ucztą dla miłośników tego napoju z kofeiną. Jeśli chcesz przełamać klasyczny smak kawy z bitą śmietaną, przygotuj mus wiśniowy lub malinowy. Kawałek puszystego ciasta zamoczony w delikatnej owocowej polewie będzie jeszcze pyszniejszy. W tej wersji ciasto markiza najlepiej smakuje latem, gdy mamy dostęp do świeżych, sezonowych owoców.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut