Reklama
Reklama

Kawowe ciasto markiza. Prawdziwy arystokrata wśród deserów

Proste desery są najlepsze. Nie tylko szybko się je robi, ale też najczęściej smakują większości zaproszonych gości. Połączenie czekolady, kawy i bitej śmietany to klasyk wśród deserów. Przygotowując go, masz pewność, że każdy poprosi o dodatkowy kawałek.

Ciasto markiza wygląda dość niepozornie - ot ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną. Z pewnością jednak mocny smak kawy i likieru zaskoczą każdego, kto sięgnie po kawałek. Odkryj, jak zrobić ten pyszny deser.

Ciasto markiza - przepis

Ciasto markiza wychodzi lekkie i puszyste, ale pełne bogatych aromatów. Blaty czekoladowo-kawowego ciasta przełożone delikatnym kremem będą rozpływać się w ustach. Z upieczeniem takiego deseru poradzi sobie każdy, nawet niedoświadczony miłośnik gotowania.

Składniki:

Ciasto: 

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 400 g cukru, 
  • 250 ml maślanki, 
  • 150 ml mocnej kawy, 
  • 120 ml oliwy z oliwek, 
  • 100 g kakao w proszku, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 50 ml likieru kawowego, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 50 ml likieru kawowego, 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 2 łyżki wody.

Dodatkowo: 

  • wiórki czekoladowe do dekoracji 

 Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto: w dużej misce połącz ze sobą jajko, olej, maślankę, likier i kawę. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Do miski z mokrymi składnikami dodawaj partiami suche, mieszając dobrze po każdej z nich. 

Blachę o wymiarze 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty. 

Przygotuj krem: żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie rozpuść ją, podgrzewając w mikrofalówce przez kilka sekund. Ostudź. Do zimnej miski wlej zmrożoną śmietankę, cukier puder i likier kawowy. Ubij wszystko na sztywną masę. Delikatnie wlewaj żelatynę, dobrze mieszając przez cały czas. 

Złóż ciasto: na jednym blacie rozłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj drugą połową kremu. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi. Ciasto markiza wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Z czym podawać ciasto markiza?

Ciasto markiza - choć mocno kawowe - warto podawać z filiżanką lekkiej kawy. To podkreśli aromat deseru i będzie prawdziwą ucztą dla miłośników tego napoju z kofeiną. Jeśli chcesz przełamać klasyczny smak kawy z bitą śmietaną, przygotuj mus wiśniowy lub malinowy. Kawałek puszystego ciasta zamoczony w delikatnej owocowej polewie będzie jeszcze pyszniejszy. W tej wersji ciasto markiza najlepiej smakuje latem, gdy mamy dostęp do świeżych, sezonowych owoców.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta