Każdy kęs jest jak smak dzieciństwa. Sprawdzony rodzinny przepis na rogaliki maślane
Rogaliki maślane to świeża, krucha przekąska, która idealnie pasuje do odrobiny dżemu czy kremu czekoladowego. Robi się je szybko, przepis nie jest skomplikowany i zawsze wychodzą. Ich smak doceniają i starsi i młodsi, śmiało można robić na co dzień, ale także gdy spodziewasz się gości.
Rogaliki maślane robię zawsze, gdy moja rodzina ma ochotę na coś słodkiego. Idealnie smakują do kawy i herbaty, nigdy się nie nudzą. Dzieciaki lubią wziąć je także na wynos do szkoły czy na podwórko, gdy idą bawić się z kolegami.
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży aktywnych,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania ciasta.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól.
Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i wymieszaj, aż tłuszcz pokryje się dobrze suchymi składnikami.
Dolej mleko i wymieszaj do momentu, aż powstanie puszyste ciasto. Wyjmij je na stolnicę i kilkukrotnie zagnieć.
Owiń ciasto folią aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj je na długi prostokąt i złóż trzy razy; ponownie rozwałkuj.
Powtarzaj składanie i wałkowanie jeszcze 4-5 razy, a potem ciasto zwiń i włóż ponownie do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj masę na długi prostokąt o grubości ok. 2-3 mm, a następnie pokrój je na równe trójkąty o długich bokach. Zwiń trójkąty w rogaliki, zaczynając od podstawy i kierując się do czubka. Lekko je zwiń w kształt księżyca.
Rogaliki maślane odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę lub do podwojenia objętości. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw je następnie do pieca rozgrzanego do temperatury 190 st. Celsjusza. Piecz przez 18-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Rogaliki wyjmij i ostudź. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u były w każdej kawiarni. To dobre źródło kolagenu zrobisz w domu
Zapiekane naleśniki na słono. Pyszny farsz zrobisz z mięsa z rosołu
Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata