Klasyczne mielone pójdą w odstawkę. Podkarpackie hreczanyki to niebo w gębie
Jeżeli lubisz klasyczne kotlety mielone, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Na Podkarpaciu popularnością cieszą się hreczanyki. Wyjątkowe, aromatyczne, z dodatkiem kaszy gryczanej - to sekret kuchni regionalnej, który poznają także młodsze pokolenia. Gdy spróbujesz ich chociaż raz, z pewnością się zachwycisz.
Hreczanyki - nie każdy słyszał tę nazwę, doskonale znaną mieszkańcom Podkarpacia. Swojskie, sycące, pachnące tradycją, to jedno z czołowych dań tamtejszej kuchni regionalnej. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne kotlety mielone, ale jeden szczegół robi ogromną różnicę. Mianowicie chodzi o dodatek kaszy gryczanej, dzięki której hreczanyki mają wyjątkowy smak i teksturę. Co ciekawe, to właśnie kaszy gryczanej potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę, ponieważ w gwarze "hreczka" to gryka.
Kotlety hreczanyki przygotowywane są najczęściej z mięsa wieprzowego, oprócz obowiązkowego dodatku kaszy gryczanej nie powinno także zabraknąć czosnku, cebuli i podstawowych przypraw. Doskonale smakują w towarzystwie sosu grzybowego i różnorodnych surówek, najczęściej podawane są z ziemniakami. Na Podkarpaciu często można zobaczyć je na świątecznych stołach, a także w regionalnych restauracjach.
Nie tylko starsze gospodynie, ale także młodsi wielbiciele kulinariów chętnie sięgają po takie przepisy - kuchnia regionalna cieszy się coraz większą popularnością i jest ceniona za wyjątkowy smak. Z pewnością takie kotlety mogą być ciekawym urozmaiceniem nawet na co dzień - i wcale nie musisz mieszkać na Podkarpaciu.
Chcesz przygotować podkarpacie hreczanyki? Przepis jest bardzo prosty.
Lista składników:
- 500 g mielonego z łopatki wieprzowej,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 1 większa cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz
- masło klarowane (do smażenia).
Kaszę gryczaną ugotuj we wrzącej wodzie - w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gdy ugotujesz kasę, przykryj przykrywką, garnek zawiń w koc i odstaw na kilka godzin.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle klarowanym.
Przygotuj większą miskę. Przełóż do niej mięso mielone, dodaj kaszę gryczaną i podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, sól i pieprz. Wyrób składniki dłońmi, uformuj kotlety.
Hreczanyki smaż na patelni, na maśle klarowanym, około 10 minut z każdej strony.
Usmażone serwuj polane ulubionym sosem (np. grzybowym), z ziemniakami i dowolną surówką.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pozostają jędrne i wyraziste w smaku. Zrób dziś, zimą wesprą odporność
Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy