Reklama
Reklama

Klasyczne mielone pójdą w odstawkę. Podkarpackie hreczanyki to niebo w gębie

Jeżeli lubisz klasyczne kotlety mielone, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Na Podkarpaciu popularnością cieszą się hreczanyki. Wyjątkowe, aromatyczne, z dodatkiem kaszy gryczanej - to sekret kuchni regionalnej, który poznają także młodsze pokolenia. Gdy spróbujesz ich chociaż raz, z pewnością się zachwycisz.

Hreczanyki - mielone z Podkarpacia

Hreczanyki - nie każdy słyszał tę nazwę, doskonale znaną mieszkańcom Podkarpacia. Swojskie, sycące, pachnące tradycją, to jedno z czołowych dań tamtejszej kuchni regionalnej. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne kotlety mielone, ale jeden szczegół robi ogromną różnicę. Mianowicie chodzi o dodatek kaszy gryczanej, dzięki której hreczanyki mają wyjątkowy smak i teksturę. Co ciekawe, to właśnie kaszy gryczanej potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę, ponieważ w gwarze "hreczka" to gryka.

Kotlety hreczanyki przygotowywane są najczęściej z mięsa wieprzowego, oprócz obowiązkowego dodatku kaszy gryczanej nie powinno także zabraknąć czosnku, cebuli i podstawowych przypraw. Doskonale smakują w towarzystwie sosu grzybowego i różnorodnych surówek, najczęściej podawane są z ziemniakami. Na Podkarpaciu często można zobaczyć je na świątecznych stołach, a także w regionalnych restauracjach. 

Reklama

Nie tylko starsze gospodynie, ale także młodsi wielbiciele kulinariów chętnie sięgają po takie przepisy - kuchnia regionalna cieszy się coraz większą popularnością i jest ceniona za wyjątkowy smak. Z pewnością takie kotlety mogą być ciekawym urozmaiceniem nawet na co dzień - i wcale nie musisz mieszkać na Podkarpaciu.

Podkarpackie hreczanyki - przepis

Chcesz przygotować podkarpacie hreczanyki? Przepis jest bardzo prosty.

Lista składników:

  • 500 g mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 1 większa cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz
  • masło klarowane (do smażenia).

Kaszę gryczaną ugotuj we wrzącej wodzie - w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gdy ugotujesz kasę, przykryj przykrywką, garnek zawiń w koc i odstaw na kilka godzin. 

Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle klarowanym.

Przygotuj większą miskę. Przełóż do niej mięso mielone, dodaj kaszę gryczaną i podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, sól i pieprz. Wyrób składniki dłońmi, uformuj kotlety.

Hreczanyki smaż na patelni, na maśle klarowanym, około 10 minut z każdej strony.

Usmażone serwuj polane ulubionym sosem (np. grzybowym), z ziemniakami i dowolną surówką.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pozostają jędrne i wyraziste w smaku. Zrób dziś, zimą wesprą odporność

Zapomniane polskie jabłko. Jest o wiele zdrowsze niż nowoczesne odmiany, szarlotka wychodzi niepowtarzalna

Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety mielone