Kolorowy deser z galaretki. Bez barwnika, sztucznych substancji i konserwantów
Kolorowy deser z galaretki będzie idealną słodyczą dla najmłodszych, bo nie zawiera sztucznych konserwantów i szkodliwych substancji. Galaretki przygotujesz z naturalnych składników, nie posiłkując się gotowymi półproduktami. Przekonaj się, jak zrobić wyjątkową przekąskę.
Galaretka owocowa to uniwersalny dodatek do ciast i innych deserów. Świetnie sprawdza się także w roli samodzielnej słodkiej przekąski. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci - nie tylko za słodki smak, ale też za żywe barwy. Kolorowy deser z galaretki - najlepiej we wszystkich odcieniach tęczy - to pewniak na każdą imprezę dla najmłodszych.
Stanowi przy tym dobre źródło aminokwasów, niezbędnych do budowy kości czy ścięgien. Z drugiej jednak strony galaretka "z torebki" zawiera sporo cukru, sztucznych barwników, aromatów - w nadmiarze szkodliwych dla wszystkich, a dla dzieci w szczególności. Jeśli więc chcesz poczęstować kolorowym deserem swoją pociechę i jej przyjaciół, poświęć trochę czasu na przygotowanie zdrowej, domowej galaretki. W oparciu o poniższy przepis zrobisz 6 porcji galaretki w 5 kolorach.
Składniki:
- po 200 ml soku w każdym z kolorów
- 25 g żelatyny
- 150 ml wody
- cukier lub inny słodzik (do smaku)
Sposób wykonania:
Przygotuj 6 pucharków o pojemności około 200 ml oraz 5 rodzajów owoców dających sok o różnych kolorach. Ilość owoców zależy od ich soczystości. Przykładowo, 200 ml soku uzyskasz z około 300 g truskawek, ale już z 500 g pomarańczy.
Wyciśnij sok z owoców takich jak np. kiwi, cytryny, pomarańcze, truskawki, jagody - każdy do osobnego naczynia. Możesz też łączyć soki ze sobą, by uzyskać inne kolory. W ostateczności możesz dodać trochę dobrej jakości barwnika spożywczego. Każdy sok dosłodź do smaku, najlepiej zamiennikiem cukru (np. erytrytolem).
Rozpuść w 30 ml gorącej wody 5 g żelatyny. Połącz żelatynę z jednym z soków i rozlej go równomiernie do wszystkich pucharków. Wstaw pucharki do lodówki. Poczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje. Wówczas połącz z żelatyną kolejną porcję soku i rozlej do pucharków. W ten sam sposób przygotuj wszystkie warstwy kolorowego deseru. Przed podaniem udekoruj go kawałkami świeżych owoców.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut