Reklama
Reklama

Kolorowy deser z galaretki. Bez barwnika, sztucznych substancji i konserwantów

Kolorowy deser z galaretki będzie idealną słodyczą dla najmłodszych, bo nie zawiera sztucznych konserwantów i szkodliwych substancji. Galaretki przygotujesz z naturalnych składników, nie posiłkując się gotowymi półproduktami. Przekonaj się, jak zrobić wyjątkową przekąskę.

Kolorowy deser z galaretki

Galaretka owocowa to uniwersalny dodatek do ciast i innych deserów. Świetnie sprawdza się także w roli samodzielnej słodkiej przekąski. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci - nie tylko za słodki smak, ale też za żywe barwy. Kolorowy deser z galaretki - najlepiej we wszystkich odcieniach tęczy - to pewniak na każdą imprezę dla najmłodszych. 

Stanowi przy tym dobre źródło aminokwasów, niezbędnych do budowy kości czy ścięgien. Z drugiej jednak strony galaretka "z torebki" zawiera sporo cukru, sztucznych barwników, aromatów - w nadmiarze szkodliwych dla wszystkich, a dla dzieci w szczególności. Jeśli więc chcesz poczęstować kolorowym deserem swoją pociechę i jej przyjaciół, poświęć trochę czasu na przygotowanie zdrowej, domowej galaretki. W oparciu o poniższy przepis zrobisz 6 porcji galaretki w 5 kolorach. 

Kolorowy deser z galaretki - przepis

Składniki:

  • po 200 ml soku w każdym z kolorów 
  • 25 g żelatyny  
  • 150 ml wody  
  • cukier lub inny słodzik (do smaku) 

Sposób wykonania:

Przygotuj 6 pucharków o pojemności około 200 ml oraz 5 rodzajów owoców dających sok o różnych kolorach. Ilość owoców zależy od ich soczystości. Przykładowo, 200 ml soku uzyskasz z około 300 g truskawek, ale już z 500 g pomarańczy. 

Wyciśnij sok z owoców takich jak np. kiwi, cytryny, pomarańcze, truskawki, jagody - każdy do osobnego naczynia. Możesz też łączyć soki ze sobą, by uzyskać inne kolory. W ostateczności możesz dodać trochę dobrej jakości barwnika spożywczego. Każdy sok dosłodź do smaku, najlepiej zamiennikiem cukru (np. erytrytolem). 

Rozpuść w 30 ml gorącej wody 5 g żelatyny. Połącz żelatynę z jednym z soków i rozlej go równomiernie do wszystkich pucharków. Wstaw pucharki do lodówki. Poczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje. Wówczas połącz z żelatyną kolejną porcję soku i rozlej do pucharków. W ten sam sposób przygotuj wszystkie warstwy kolorowego deseru. Przed podaniem udekoruj go kawałkami świeżych owoców. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze