Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Pachnące cynamonem rogaliki z jabłkami to deser, który można zrobić na kilka sposobów. Niektóre gospodynie wykorzystują do tego gotowe arkusze ciasta francuskiego, inne stawiają na domowe ciasto drożdżowe. W naszym przepisie do przygotowania masy na ciasto użyliśmy jogurtu greckiego oraz masła, dzięki czemu gotowe rogaliki są kruche i delikatne.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a brakuje ci pomysłu, co mógłbyś upiec, koniecznie przygotuj kruche rogaliki z jabłkami z naszego przepisu. Cynamon sprawia, że pięknie pachną, a orzechy nadają im wyjątkowej chrupkości. Jabłkowie nadzienie zostało urozmaicone cytrynową nutą, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Takie rogaliki będą przepyszną przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Na pewno nie skończy się na jednej sztuce.
Sprawdź także: Przypomni ci smak dzieciństwa. Prosty przepis na blok czekoladowy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj następujące składniki:
- 3 średniej wielkości jabłka,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 80 g orzechów włoskich,
- 1 cytryna,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 400 g mąki pszennej,
- 30 g cukru pudru (+ do dekoracji),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Otrzyj skórkę ze starannie umytej cytryny. Wyciśnij z niej także sok. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny. Połącz z cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Przełóż jabłka na patelnię i usmaż do miękkości (przez około 10 minut na palniku o średniej mocy). Odstaw do przestudzenia. Posiekaj drobno orzechy. Wymieszaj je dokładnie z przestudzonymi jabłkami.
Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj do nich masło, pełną łyżkę jogurtu i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj opuszkami palców - do połączenia składników w sypkie grudki. Przełóż je na stolnicę i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Schłodź je przez pół godziny w lodówce.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Dla wygody możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje i każdą wałkować po kolei. Prostokąty rozcinaj na niewielkie kwadraty - tak, by uzyskać ich 40-50.
Na każdym kawałku ciasta ułóż niewielką porcję farszu. Uformuj rogaliki, zlepiając przeciwległe rogi kwadratów. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozłóż pieczenie na dwie tury, by zachować odstępy między rogalikami).
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż rogaliki się zarumienią. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań