Reklama
Reklama

Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze

Zeberka to ciasto wyjątkowe pod każdym względem. Już sam wygląd robi wrażenie - jasne, pionowe paski na brązowym tle. Przyciąga uwagę, gdy tylko pojawi się na stole. Do tego jest też pyszne i mocno czekoladowe. Miłośnikom słodyczy na pewno przypadnie do gustu.

Zebra - ciasto z PRL-u

Zebra to jedno z najbardziej kultowych ciast czasów PRL-u. Wychodziło wilgotne i puszyste, było hitem każdej prywatki. Dwa ciasta - jedno jasne, drugie z dodatkiem kakao - wylewano na przemian, tworząc charakterystyczny wzór przypominający paski zebry. Efekt zawsze robił wrażenie, a przygotowanie było dziecinnie proste. 

Ciasto Zeberka nawiązuje do klasyka z PRL-u, ale w nowoczesnej formie. To lekka rolada z delikatnym kremem na bazie mascarpone, masła i cukru pudru. Całość jest jeszcze udekorowana polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, co sprawia, że deser smakuje jeszcze lepiej. Goście będą zachwyceni współczesnym wydaniem popularnego deseru.

Reklama

Zeberka - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 120 g cukru, 
  • 100 g mąki pszennej,
  • 20 g gorzkiego kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Krem: 

  • 200 g miękkiego masła, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 200 g serka mascarpone, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Polewa: 

  • 150 g czekolady gorzkiej, 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%, 
  • łyżeczka masła. 

Dodatkowo: 

  • wiórki kokosowe do dekoracji, 
  • migdały do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Przesiej do masy jajecznej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki. Ciasto wylej równomiernie na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 10-12 minut. 

Wyjmij ciasto i jeszcze ciepłe zwiń ciasno w roladę, razem z papierem. Zostaw do całkowitego ostudzenia. 

Przygotuj krem. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimne mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksując tylko do połączenia. 

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę. Zalej nią połamaną na kawałki czekoladę gorzką i dodaj masło. Wymieszaj na lśniącą polewę. Odstaw do ostudzenia. 

Złóż ciasto. Rozwiń ostudzony biszkopt i rozsmaruj na nim ok. 3/4 kremu na całej powierzchni ciasta. Zwiń całość w bardzo ciasną roladę i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Przygotuj wysoką tortownicę o średnicy 20 cm - wyłóż ją folią spożywczą. 

Schłodzoną roladę pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Plastry układaj pionowo, bardzo ciasno w tortownicy. Pozostałym kremem wypełnij ewentualne luki i cienko posmaruj wierzch. Pozostałe plastry rolady kładź poziomo na wierzchu, by niczego nie zmarnować. 

Na wierzch wylej ostudzoną już polewę czekoladową. Udekoruj ciasto wiórkami kokosowymi i migdałami. 

Zeberkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by całość stężała. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika

Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej

Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze