Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce
Sylwestrowe stoły w PRL-u wyglądały inaczej niż dziś, ale miały swój niepowtarzalny urok. Były pełne prostych i treściwych sałatek oraz obowiązkowych zakąsek do wznoszenia toastów. W tamtych czasach liczyła się przede wszystkim pomysłowość i dobry smak. Warto odtworzyć kultowe potrawy, które zagwarantują nostalgiczny i przepyszny koniec roku.
Kto pamięta prywatki z czasów PRL-u, ten wie, że sylwestrowy stół był centrum wydarzeń - obok adaptera z muzyką stały sałatki, galerty i niekończące się nigdy koreczki. Pachniało pieczarkami, ogórkami kiszonymi i śledzikami. To były czasy, gdy jedzenie robiło się z tego, co akurat udało się zdobyć, a mimo to każdy starał się, żeby sylwestrowa kolacja była wyjątkowa. I właśnie w tej prostocie tkwił urok ówczesnych imprez. Warto odtworzyć najlepsze sałatki i przekąski.
Na sylwestrowym stole w PRL-u królowała oczywiście sałatka jarzynowa. Do dziś trudno wyobrazić sobie bez niej świętowanie finiszu roku. Jednak skoro wszyscy ją znają, to warto przypomnieć sobie trzy inne, również kultowe, choć mniej popularne sałatki z tamtych czasów. Powstawały z produktów dostępnych w każdym domu - pieczarek marynowanych, pora, ziemniaków, groszku i śledzików. Mimo prostoty potrafiły podbić serca i świetnie sprawdzały się jako przekąski do sylwestrowych toastów. Oto przepisy, które przeniosą do tamtej kuchni.
1) Sałatka pieczarkowa z PRL-u
Prosta treściwa i z charakterystycznym kwaskowatym posmakiem. To klasyk domowych prywatek.
Składniki:
- 200 g marynowanych pieczarek,
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 3 jajka,
- puszka groszku konserwowego,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki pokrój w kostkę, groszek odcedź.
2. Wymieszaj w misce z majonezem i musztardą.
3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce przed podaniem.
2) Sałatka z pora
Lekka, wyrazista i chrupiąca - idealna równowaga dla cięższych klasyków.
Składniki:
- duży por (biała część),
- 3 jajka,
- 4 małe ogórki konserwowe,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku konserwowego (opcjonalnie),
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Pora przekrój na pół, dokładnie wymyj i pokrój w cienkie półplasterki. Sparz je wrzątkiem. Odcedzonego i wystudzonego przełóż do miski.
2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudzone pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia. Ogórki również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.
3. Dodaj odsączoną kukurydzę i groszek, majonez, śmietanę lub jogurt, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj delikatnie, do połączenia produktów.
4. Schłódź w lodówce przed podaniem.
3) Śledzik pod pierzynką (szuba)
Kolorowy hit lat 80., często pojawiający się na rodzinnym stole. Dziś, w niektórych regionach Polski, podaje się ją na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 4 płaty śledziowe,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 buraki,
- cebula,
- majonez.
Sposób wykonania:
1. Ugotuj ziemniaki, marchewki i buraki do miękkości. Zetrzyj wszystkie na tarce o grubych oczkach.
2. Śledzie pokrój w kostkę, cebulę poszatkuj drobno.
3. Układaj składniki warstwowo - na samo dno śledzie, potem ziemniaki, cebulę, marchew i buraki. Każdą warstwę przedziel cienką warstwą majonezu.
4. Schłódź kilka godzin w lodówce.
W latach PRL-u przekąski były proste, ale też obowiązkowe - śledzie, paprykarz szczeciński, talerz koreczków, które znikały najszybciej ze stołu. To było menu stworzone z myślą o zakąszaniu pomiędzy tańcami i zabawami, idealne na długie noce podczas domowych bali i prywatkowych imprez. Dziś te przekąski można bez trudu odtworzyć, przygotowując sylwestrowy stół w stylu retro.
1) Jajka w majonezie
Prosta przystawka, serwowana w barach mlecznych. W czasach PRL-u nie mogło ich też zabraknąć na żadnym przyjęciu. Były to po prostu jajka na twardo udekorowane majonezem lub sosem majonezowym. My proponujemy, żeby majonez wmieszać do żółtek, tworząc jeszcze bardziej sycące jajka faszerowane.
Składniki:
- 6 jajek,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- świeży koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone przekrój ostrożnie na pół.
2. Żółtka wyjmij i rozgnieć w misce. Wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Napełnij w białkach farszem wgłębienia po żółtkach.
4. Poszatkuj świeży koperek, udekoruj nim jajka.
5. Schłódź przed podaniem.
2) Zimne nóżki
To nic innego jak galareta mięsna, przyrządzana z nóżek drobiowych, wieprzowych lub wołowych i warzyw. Przekąska podawana była na zimno, skąd wzięła się jej nazwa. Absolutny klasyk przekąsek z PRL-u, który wspaniale syci na imprezie. Choć ich przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, z pewnością staną się gwiazdą przyjęcia.
Składniki:
- 2 nogi wieprzowe,
- 6-8 udek z kurczaka,
- 2 cebule,
- 4 ząbków czosnku,
- marchewka,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka stołowa soli,
- czarny pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Namocz nogi wieprzowe w zimnej wodzie (min. przez godzinę). Oczyść nogi, opłucz i ponownie namocz w czystej wodzie przez godzinę. Odcedź wodę.
2. Udka z kurczaka dokładnie umyj.
3. Oba rodzaje mięs przełóż do garnka. Zalej wodą tak, żeby wystawała ponad poziom mięsa (ok. 5 cm). Wywar doprowadź do wrzenia. Pamiętaj, aby usunąć szumowiny (galert będzie bardziej przejrzysty).
4. Dodaj przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Garnek z wywarem ustaw na małym ogniu i gotuj przez 5 godzin.
5. Po tym czasie dodaj obraną marchewkę i cebulę, posól. Gotuj przez kolejne 2 godziny. Wyjmij mięsa z garnka i pozwól im ostygnąć. Wystudź też wywar.
6. Kurczaka oddziel od kości, posiekaj lub porwij widelcem na mniejsze fragmenty. Ułóż je na dnie salaterek. Nogi wieprzowe nie będą już potrzebne.
7. Do salaterek wkrój po kilka plasterków ząbków czosnku i ugotowaną marchew. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
8. Salaterki zalej ostudzonym bulionem. Umieść je w lodówce na ok. 5 godzin do pełnego zastygnięcia.
9. Zimne nóżki warto podać z sosem musztardowym, chrzanowym, ćwikłą lub po prostu skropić octem.
3) Koreczki
Kolorowe, szybkie i zawsze mile widziane na prywatce. Możesz przygotować je po swojemu, ze składników, które akurat zostały ci w lodówce. Takie przekąski na sylwestra jak w PRL-u zawsze się sprawdzają i są bardzo wygodne do spożywania.
Składniki (na 20 sztuk):
- ok. 150 g twardego sera żółtego, np. gouda,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 6-8 ogórków kiszonych lub korniszonów,
- 2 kabanosy.
Sposób wykonania:
1. Ser, czerwoną paprykę, ogórki i kabanosy pokrój na małe kawałki (kostki).
2. Nadziewaj na wykałaczki - od dołu dając ser żółty, paprykę, ogórka i na górze zamykając koreczek kabanosem. Nie przebijaj sera wykałaczką na wylot, to będziesz mógł postawić koreczki na desce.
Sałatki i przekąski z czasów PRL-u to coś więcej niż pyszne i proste do zrobienia jedzenie. Przywołują wspomnienia i klimat dawnych prywatkowych nocy. Odtwarzając je na sylwestra, stworzymy wyjątkową retro atmosferę. Takie przepisy świetnie łączą pokolenia i pokazują, że klasyka naprawdę się nie starzeje.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z kokosowym akcentem. Idealne na Trzech Króli
Chili sin carne: idealne danie jednogarnkowe na sylwestrową imprezę