Reklama
Reklama

Kultowy deser z czasów PRL-u. Czekoladową Chatkę zrobisz ekspresowo

Gdy w czasach PRL-u brakowało prawdziwej czekolady, zaradne gospodynie przyrządzały bloki czekoladowe. Dziś, już na bazie prawdziwego kakao, można przygotować chrupiącą i wyrazistą w smaku Czekoladową Chatkę. To świetny deser bez okazji, ale również na Święta Bożego Narodzenia.

Co to jest Czekoladowa Chatka?

Czekoladowy blok z pokruszonymi herbatnikami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Taki deser przygotowywały nasze mamy i babcie w czasach PRL-u, kiedy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć. Miło jest czasem wrócić do zapomnianych smaków, zwłaszcza że w niczym nie ustępują powszechnie dziś dostępnym słodkim przekąskom. Blok czekoladowy możesz przygotować w keksówce. By dodać mu nieco finezji, użyj folii aluminiowej i uformuj np. graniastosłup o podstawie trójkąta. Z bloku powstanie apetyczna Czekoladowa Chatka.

Czekoladowa Chatka - przepis

Składniki:

  • 200 g masła, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 50 g kakao, 
  • 125 ml mleka, 
  • 400 g mleka w proszku, 
  • 200 g herbatników Petit beurre. 

Sposób wykonania:

Roztop masło w rondelku na wolnym ogniu. Dodaj do niego cukier, kakao i mleko. Mieszając co pewien czas zawartość rondelka, poczekaj, aż cukier się roztopi. Wówczas partiami dodaj do masy mleko w proszku, cały czas ją mieszając. Po dodaniu całego mleka masa będzie bardzo gęsta. Odstaw ją do lekkiego przestudzenia. 

Pokrusz herbatniki. Jeśli chcesz, by w bloku były większe kawałki ciastek, pokrój je ostrym nożem (mogą się przy tym połamać, ale nie przejmuj się tym). Jeśli wolisz drobniejsze kawałki, przełóż herbatniki do woreczka i rozbij je tłuczkiem. 

Wmieszaj ciastka do masy czekoladowej. Przełóż ją na arkusz grubej folii aluminiowej (np. takiej do grillowania). Uformuj z masy wałek, owiń go dwukrotnie folią i posługując się szpatułką do ciasta, uformuj blok o przekroju trójkąta. Wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | impreza