Kultowy deser z czasów PRL-u. Czekoladową Chatkę zrobisz ekspresowo
Gdy w czasach PRL-u brakowało prawdziwej czekolady, zaradne gospodynie przyrządzały bloki czekoladowe. Dziś, już na bazie prawdziwego kakao, można przygotować chrupiącą i wyrazistą w smaku Czekoladową Chatkę. To świetny deser bez okazji, ale również na Święta Bożego Narodzenia.
Czekoladowy blok z pokruszonymi herbatnikami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Taki deser przygotowywały nasze mamy i babcie w czasach PRL-u, kiedy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć. Miło jest czasem wrócić do zapomnianych smaków, zwłaszcza że w niczym nie ustępują powszechnie dziś dostępnym słodkim przekąskom. Blok czekoladowy możesz przygotować w keksówce. By dodać mu nieco finezji, użyj folii aluminiowej i uformuj np. graniastosłup o podstawie trójkąta. Z bloku powstanie apetyczna Czekoladowa Chatka.
Składniki:
- 200 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 50 g kakao,
- 125 ml mleka,
- 400 g mleka w proszku,
- 200 g herbatników Petit beurre.
Sposób wykonania:
Roztop masło w rondelku na wolnym ogniu. Dodaj do niego cukier, kakao i mleko. Mieszając co pewien czas zawartość rondelka, poczekaj, aż cukier się roztopi. Wówczas partiami dodaj do masy mleko w proszku, cały czas ją mieszając. Po dodaniu całego mleka masa będzie bardzo gęsta. Odstaw ją do lekkiego przestudzenia.
Pokrusz herbatniki. Jeśli chcesz, by w bloku były większe kawałki ciastek, pokrój je ostrym nożem (mogą się przy tym połamać, ale nie przejmuj się tym). Jeśli wolisz drobniejsze kawałki, przełóż herbatniki do woreczka i rozbij je tłuczkiem.
Wmieszaj ciastka do masy czekoladowej. Przełóż ją na arkusz grubej folii aluminiowej (np. takiej do grillowania). Uformuj z masy wałek, owiń go dwukrotnie folią i posługując się szpatułką do ciasta, uformuj blok o przekroju trójkąta. Wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak