Reklama
Reklama

Leciutkie ciasto z piankami marshmallow. Przyjemnie rozpływa się w ustach

Pianki marshmallow największą sympatią cieszą się w Stanach Zjednoczonych. Tam zajada się je jako słodką przekąskę lub tzw. s'mores, gdy opieka się je nad ogniskiem i wkłada z dodatkiem czekolady pomiędzy herbatniki. Amerykanie przepadają też za lekkim ciastem z piankami marshmallow. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.

Ciasto z piankami marshmallow

Amerykańskie ciasto z piankami marshmallow to prosty, szybki wypiek, który powstaje z połączenia półproduktów. Do jego przygotowania potrzebujesz Weetabix - pełnoziarnistych płatków śniadaniowych w postaci swego rodzaju ciasteczek. Ten klasyk amerykańskich śniadań rzadko jednak dostępny jest stacjonarnie w polskich sklepach. Możesz go bez problemu zamówić przez internet. Jeśli jednak nie chcesz tego robić, to - dla ułatwienia - możesz zastąpić go mieszanką płatków śniadaniowych. Wybierz te chrupkie - nadające się do pokruszenia. 

Ciasto z piankami marshmallow - jak zrobić?

Składniki:

  • 3 "ciastka" Weetabix lub 60 g mieszanki płatków śniadaniowych, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 90 g wiórków kokosowych, 
  • 160 g mąki pszennej, 
  • 150 g płynnego masła, 
  • 150 g ulubionej konfitury, np. malinowej, 
  • około 50-60 sztuk pianek marshmallow. 

Sposób wykonania:

Rozkrusz do miski "ciastka" zbożowe. Jeśli nie dysponujesz takimi, połącz 2-3 rodzaje płatków śniadaniowych (pszennych, kukurydzianych) i także pokrusz na proszek. 

Dodaj do miski cukier, wiórki kokosowe i mąkę pszenną. Wymieszaj wszystkie składniki. 

Wlej do miski płynne, przestudzone masło. Połącz składniki na jednolitą masę. 

Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Wyłóż dno formy masą z płatkami śniadaniowymi. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 25-30 minut - na złocisty kolor. Nie wyłączaj piekarnika. 

Na upieczonym spodzie ciasta rozprowadź równomiernie konfiturę. Na niej ułóż starannie warstwę marshmallow - tak, by pianki ściśle przylegały do siebie. 

Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez 7 minut. Pianki powinny się lekko rozpuścić i przyrumienić. 

Wyjmij ciast z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Przed podaniem pokrój na kwadratowe kawałki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych

Cała rodzina naje się do syta. Prosty i szybki obiad na Środę Popielcową

Nasze babcie kręciły miksturę na zdrowe serce i stawy. Kazały też pić na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | kuchnia amerykańska