Leciutkie ciasto z piankami marshmallow. Przyjemnie rozpływa się w ustach
Pianki marshmallow największą sympatią cieszą się w Stanach Zjednoczonych. Tam zajada się je jako słodką przekąskę lub tzw. s'mores, gdy opieka się je nad ogniskiem i wkłada z dodatkiem czekolady pomiędzy herbatniki. Amerykanie przepadają też za lekkim ciastem z piankami marshmallow. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.
Amerykańskie ciasto z piankami marshmallow to prosty, szybki wypiek, który powstaje z połączenia półproduktów. Do jego przygotowania potrzebujesz Weetabix - pełnoziarnistych płatków śniadaniowych w postaci swego rodzaju ciasteczek. Ten klasyk amerykańskich śniadań rzadko jednak dostępny jest stacjonarnie w polskich sklepach. Możesz go bez problemu zamówić przez internet. Jeśli jednak nie chcesz tego robić, to - dla ułatwienia - możesz zastąpić go mieszanką płatków śniadaniowych. Wybierz te chrupkie - nadające się do pokruszenia.
Składniki:
- 3 "ciastka" Weetabix lub 60 g mieszanki płatków śniadaniowych,
- 60 g cukru pudru,
- 90 g wiórków kokosowych,
- 160 g mąki pszennej,
- 150 g płynnego masła,
- 150 g ulubionej konfitury, np. malinowej,
- około 50-60 sztuk pianek marshmallow.
Sposób wykonania:
Rozkrusz do miski "ciastka" zbożowe. Jeśli nie dysponujesz takimi, połącz 2-3 rodzaje płatków śniadaniowych (pszennych, kukurydzianych) i także pokrusz na proszek.
Dodaj do miski cukier, wiórki kokosowe i mąkę pszenną. Wymieszaj wszystkie składniki.
Wlej do miski płynne, przestudzone masło. Połącz składniki na jednolitą masę.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Wyłóż dno formy masą z płatkami śniadaniowymi.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 25-30 minut - na złocisty kolor. Nie wyłączaj piekarnika.
Na upieczonym spodzie ciasta rozprowadź równomiernie konfiturę. Na niej ułóż starannie warstwę marshmallow - tak, by pianki ściśle przylegały do siebie.
Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez 7 minut. Pianki powinny się lekko rozpuścić i przyrumienić.
Wyjmij ciast z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Przed podaniem pokrój na kwadratowe kawałki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych
Cała rodzina naje się do syta. Prosty i szybki obiad na Środę Popielcową
Nasze babcie kręciły miksturę na zdrowe serce i stawy. Kazały też pić na odporność