Lekka sałatka śledziowa. Bez długiego stania w kuchni i z prostych składników
Lekka sałatka śledziowa to świetna propozycja nie tylko na święta i sylwestra, ale też na przyjęcia przez cały rok. Łączy w sobie śledzie, świeże i chrupiące warzywa i jajka. Całość skąpana jest w wyrazistym dressingu, który podkręca smak przekąski. Sałatka wychodzi świeża, lekka i pełnowartościowa.
Czy wszystkie potrawy świąteczne muszą być ciężkostrawne? Nie, oto lekka sałatka śledziowa z dużą ilością świeżych warzyw i delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Całość jest wzbogacona koperkiem, który nadaje lekko ziołowego i orzeźwiającego aromatu. Ta sałatka nie tylko będzie królować na świątecznym stole, ale też z powodzeniem przygotujesz ją na co dzień jako lekki lunch czy kolację. Czas jej przyrządzenia to zaledwie kilkanaście minut, a też z powodzeniem możesz ją urozmaicić o dodatkowe składniki, które akurat masz w lodówce.
Składniki:
- 4 filety śledziowe typu matias,
- ogórek gruntowy,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 2 jajka.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- garść świeżego koperku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
1. Filety śledziowe odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą, jeśli są za słone. Pokrój je na mniejszą kostkę lub ukośne kawałki.
2. Ogórka, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
3. Jajka ugotuj na twardo, a następnie odcedź, ostudź i obierz. Także je drobno posiekaj.
4. Koperek bardzo drobno poszatkuj.
5. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu na jednolitą konsystencję.
6. Złóż sałatkę. Wszystkie składniki lekkiej sałatki śledziowej umieść w misce i wstępnie przemieszaj. Zalej je przygotowanym wcześniej sosem i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, by wszystkie składniki były równomiernie pokryte.
7. Wstaw danie do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu maksymalnie 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Delikatne, niskokaloryczne i zdrowe mięso. W tym wydaniu zabłyśnie na świątecznym obiedzie
Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości
Przepis na te pierniki opracowali ponad 1000 lat temu mnisi. Są mięciutkie i aromatyczne