Reklama
Reklama

Lekka sałatka śledziowa. Bez długiego stania w kuchni i z prostych składników

Lekka sałatka śledziowa to świetna propozycja nie tylko na święta i sylwestra, ale też na przyjęcia przez cały rok. Łączy w sobie śledzie, świeże i chrupiące warzywa i jajka. Całość skąpana jest w wyrazistym dressingu, który podkręca smak przekąski. Sałatka wychodzi świeża, lekka i pełnowartościowa.

Śledzie na wigilię i nie tylko

Czy wszystkie potrawy świąteczne muszą być ciężkostrawne? Nie, oto lekka sałatka śledziowa z dużą ilością świeżych warzyw i delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Całość jest wzbogacona koperkiem, który nadaje lekko ziołowego i orzeźwiającego aromatu. Ta sałatka nie tylko będzie królować na świątecznym stole, ale też z powodzeniem przygotujesz ją na co dzień jako lekki lunch czy kolację. Czas jej przyrządzenia to zaledwie kilkanaście minut, a też z powodzeniem możesz ją urozmaicić o dodatkowe składniki, które akurat masz w lodówce. 

Reklama

Lekka sałatka śledziowa - przepis

Składniki:

  • 4 filety śledziowe typu matias, 
  • ogórek gruntowy, 
  • 1/2 czerwonej cebuli, 
  • 1/2 papryki czerwonej, 
  • 2 jajka. 

Dressing: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • garść świeżego koperku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

1. Filety śledziowe odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą, jeśli są za słone. Pokrój je na mniejszą kostkę lub ukośne kawałki. 

2. Ogórka, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. 

3. Jajka ugotuj na twardo, a następnie odcedź, ostudź i obierz. Także je drobno posiekaj. 

4. Koperek bardzo drobno poszatkuj. 

5. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu na jednolitą konsystencję. 

6. Złóż sałatkę. Wszystkie składniki lekkiej sałatki śledziowej umieść w misce i wstępnie przemieszaj. Zalej je przygotowanym wcześniej sosem i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, by wszystkie składniki były równomiernie pokryte. 

7. Wstaw danie do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu maksymalnie 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Delikatne, niskokaloryczne i zdrowe mięso. W tym wydaniu zabłyśnie na świątecznym obiedzie

Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości

Przepis na te pierniki opracowali ponad 1000 lat temu mnisi. Są mięciutkie i aromatyczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | śledzie | Boże Narodzenie | przekąski