Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami
Napoleon niedzielny to szybkie i pyszne ciasto z kremem budyniowym, obficie posypane chrupiącą kruszonką z ciasta francuskiego. Wygląda fenomenalnie, a smakuje zupełnie jak apetyczna napoleonka z cukierni. Przygotujesz ją jednak bez trudu w swojej kuchni.
Napoleon niedzielny to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza wykorzystaniu ciasta francuskiego - lekkiego, kruchego i maślanego. Składa się z delikatnych, złocistych blatów, przełożonych budyniem, który nadaje mu subtelnej słodyczy i aksamitnej konsystencji. Choć brzmi wytwornie, to deser wyjątkowo łatwy do przygotowania. Wystarczy podpiec gotowe ciasto francuskie i przełożyć je lekko przestudzonym kremem. Napoleonka, w takim uproszczonym wydaniu, świetnie sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki deser dla niespodziewanych gości.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 150 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
- Ciasto francuskie rozwiń i odetnij z każdego z nich pasek o szerokości ok. 2-3 cm, by oba docelowo miały te same wymiary.
- Każdy blat nakłuj gęsto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij i ostudź. Podpiecz także odcięte paski ciasta. Pokrusz je drobno i odstaw.
- Przygotuj krem. W małej miseczce wymieszaj żółtka, oba rodzaje mąki i ok. 100 ml zimnego mleka.
- Pozostałe mleko zagotuj z pozostałym cukrem i ekstraktem waniliowym. Powoli wlewaj mieszankę żółtek i mąki, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia. Zdejmij całość z ognia i przykryj szczelnie folią spożywczą. Całkowicie ostudź.
- W misce utrzyj miękkie masło na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj ostudzony całkowicie budyń i miksuj do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu. Wstaw go do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Złóż ciasto. Na dużej tacy lub w blaszce umieść pierwszy blat ciasta, a następnie wyłóż cały krem budyniowy, a następnie przykryj drugim płatem ciasta. Lekko dociśnij.
- Napoleona niedzielnego wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno, posypanego przygotowaną wcześniej kruszonką z ciasta oraz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast kawy, zrób jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych
Karkówka robiona metodą 2x10 to moje popisowe danie. Wyśmienita na obiad, do kanapek jeszcze lepsza
Kawa z tym dodatkiem ma wielką moc. Zbija cukier i cholesterol, dba o zdrowie serca