Reklama
Reklama

Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami

Napoleon niedzielny to szybkie i pyszne ciasto z kremem budyniowym, obficie posypane chrupiącą kruszonką z ciasta francuskiego. Wygląda fenomenalnie, a smakuje zupełnie jak apetyczna napoleonka z cukierni. Przygotujesz ją jednak bez trudu w swojej kuchni.

Prosty sposób na ciasto na niedzielę

Napoleon niedzielny to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza wykorzystaniu ciasta francuskiego - lekkiego, kruchego i maślanego. Składa się z delikatnych, złocistych blatów, przełożonych budyniem, który nadaje mu subtelnej słodyczy i aksamitnej konsystencji. Choć brzmi wytwornie, to deser wyjątkowo łatwy do przygotowania. Wystarczy podpiec gotowe ciasto francuskie i przełożyć je lekko przestudzonym kremem. Napoleonka, w takim uproszczonym wydaniu, świetnie sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki deser dla niespodziewanych gości. 

Reklama

Napoleon niedzielny - przepis 

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego.

Krem: 

  • 500 ml mleka, 
  • 150 g miękkiego masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 4 żółtka, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

  1. Ciasto francuskie rozwiń i odetnij z każdego z nich pasek o szerokości ok. 2-3 cm, by oba docelowo miały te same wymiary. 
  2. Każdy blat nakłuj gęsto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij i ostudź. Podpiecz także odcięte paski ciasta. Pokrusz je drobno i odstaw. 
  3. Przygotuj krem. W małej miseczce wymieszaj żółtka, oba rodzaje mąki i ok. 100 ml zimnego mleka. 
  4. Pozostałe mleko zagotuj z pozostałym cukrem i ekstraktem waniliowym. Powoli wlewaj mieszankę żółtek i mąki, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia. Zdejmij całość z ognia i przykryj szczelnie folią spożywczą. Całkowicie ostudź. 
  5. W misce utrzyj miękkie masło na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj ostudzony całkowicie budyń i miksuj do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu. Wstaw go do lodówki na co najmniej 30 minut. 
  6. Złóż ciasto. Na dużej tacy lub w blaszce umieść pierwszy blat ciasta, a następnie wyłóż cały krem budyniowy, a następnie przykryj drugim płatem ciasta. Lekko dociśnij. 
  7. Napoleona niedzielnego wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno, posypanego przygotowaną wcześniej kruszonką z ciasta oraz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast kawy, zrób jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych

Karkówka robiona metodą 2x10 to moje popisowe danie. Wyśmienita na obiad, do kanapek jeszcze lepsza

Kawa z tym dodatkiem ma wielką moc. Zbija cukier i cholesterol, dba o zdrowie serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze