Lekkie jak chmurka. Ciasto Szamanka zaskakuje połączeniem smaków
Jeśli szukasz przepisu na deser, który łączy wilgotne ciasto czekoladowe, soczyste maliny i obłędną bezę kokosową, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Pyszne ciasto „Szamanka” to połączenie wszystkich tych elementów, które tworzą kuszący i pięknie prezentujący się wypiek.
Ciasto Szamanka przyciąga uwagę swoimi różnorodnymi warstwami. To połączenie wilgotnego, czekoladowego spodu, soczystych i kwaskowatych malin oraz kokosowej bezy. Jesteś ciekawy, jak zrobić ten apetyczny deser? Poniżej znajdziesz przepis.
Beza może stanowić pyszne zwieńczenie sernika albo szarlotki. W połączeniu z kwaskowatymi owocami smakuje po prostu obłędnie i rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Sprawia, że ciasta stają się puszyste i lekkie.
Bezę przyrządza się jedynie z dwóch składników, czyli białek i cukru (który stabilizuje bezę). Wystarczy zmiksować białka na sztywną pianę i porcjami dodawać cukier - tak, aby miał szansę się rozpuścić.
W przypadku ciasta Szamanka do bezy dodaje się jeszcze wiórki kokosowe, które nadają mu wyjątkowego aromatu. Tak drobna zmiana może wpłynąć na oryginalność wypieku i jego przepyszny smak. Podczas pieczenia musisz jednak uważać, żeby beza zbyt szybko się nie zarumieniła.
Składniki:
Ciasto ciemne:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 125 ml przegotowanej wody
- 6 żółtek
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Kokosowa chmurka:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- ok. 400 g świeżych malin
Sposób wykonania:
Masło rozpuść w garnku, następnie wsyp cukier, dodaj kakao i podgrzewaj (mieszając) do połączenia składników. Następnie dolej wodę i gotuj, aż mieszanina zacznie wrzeć. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do przestudzenia. Białka oddziel od żółtek i zostaw na później. Do dobrze przestudzonej masy dodawaj żółtka i miksuj wszystko na jednolitą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy - mieszaj łyżką lub szpatułką.
Maliny umyj i zostaw na sicie do osuszenia. Prostokątną blaszkę (22 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto czekoladowe i wyrównaj powierzchnię. Rozsyp maliny po wierzchu ciasta i na koniec ubij bezę. Białka ubij na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem - wsypuj go partiami. Do gęstej piany wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Jeśli nie przepadasz za kokosowym smakiem, możesz wsypać drobno posiekane migdały lub płatki migdałowe. Bezę wyłóż na ciasto, wyrównaj i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gdyby beza zbyt szybko się przypiekała, zmień opcje piekarnika na dolne pieczenie lub przykryj ciasto pergaminem.
Gotowe ciasto Szamanka wyjmij z piekarnika, zostaw do ostudzenia i podawaj. Ciasta nie musisz już dodatkowo dekorować.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie