Reklama
Reklama

Lekkie jak chmurka. Ciasto Szamanka zaskakuje połączeniem smaków

Jeśli szukasz przepisu na deser, który łączy wilgotne ciasto czekoladowe, soczyste maliny i obłędną bezę kokosową, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Pyszne ciasto „Szamanka” to połączenie wszystkich tych elementów, które tworzą kuszący i pięknie prezentujący się wypiek.

Ciasto Szamanka przyciąga uwagę swoimi różnorodnymi warstwami. To połączenie wilgotnego, czekoladowego spodu, soczystych i kwaskowatych malin oraz kokosowej bezy. Jesteś ciekawy, jak zrobić ten apetyczny deser? Poniżej znajdziesz przepis.

Kokosowa beza

Beza może stanowić pyszne zwieńczenie sernika albo szarlotki. W połączeniu z kwaskowatymi owocami smakuje po prostu obłędnie i rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Sprawia, że ciasta stają się puszyste i lekkie. 

Bezę przyrządza się jedynie z dwóch składników, czyli białek i cukru (który stabilizuje bezę). Wystarczy zmiksować białka na sztywną pianę i porcjami dodawać cukier - tak, aby miał szansę się rozpuścić. 

W przypadku ciasta Szamanka do bezy dodaje się jeszcze wiórki kokosowe, które nadają mu wyjątkowego aromatu. Tak drobna zmiana może wpłynąć na oryginalność wypieku i jego przepyszny smak. Podczas pieczenia musisz jednak uważać, żeby beza zbyt szybko się nie zarumieniła.

Szamanka - przepis

Składniki:

Ciasto ciemne: 

  • 200 g masła 
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 125 ml przegotowanej wody 
  • 6 żółtek 
  • 350 g mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Kokosowa chmurka: 

  • 6 białek 
  • 200 g cukru 
  • 150 g wiórków kokosowych 

Dodatkowo:

  • ok. 400 g świeżych malin 

Sposób wykonania:

Masło rozpuść w garnku, następnie wsyp cukier, dodaj kakao i podgrzewaj (mieszając) do połączenia składników. Następnie dolej wodę i gotuj, aż mieszanina zacznie wrzeć. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do przestudzenia. Białka oddziel od żółtek i zostaw na później. Do dobrze przestudzonej masy dodawaj żółtka i miksuj wszystko na jednolitą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy - mieszaj łyżką lub szpatułką. 

Maliny umyj i zostaw na sicie do osuszenia. Prostokątną blaszkę (22 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto czekoladowe i wyrównaj powierzchnię. Rozsyp maliny po wierzchu ciasta i na koniec ubij bezę. Białka ubij na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem - wsypuj go partiami. Do gęstej piany wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Jeśli nie przepadasz za kokosowym smakiem, możesz wsypać drobno posiekane migdały lub płatki migdałowe. Bezę wyłóż na ciasto, wyrównaj i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gdyby beza zbyt szybko się przypiekała, zmień opcje piekarnika na dolne pieczenie lub przykryj ciasto pergaminem.  
 
Gotowe ciasto Szamanka wyjmij z piekarnika, zostaw do ostudzenia i podawaj. Ciasta nie musisz już dodatkowo dekorować. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze