Reklama
Reklama

Lepsza od jarzynowej. Oto warstwowa sałatka Mimoza idealna na rodzinne spotkanie

Trudno wyobrazić sobie świętowanie przy rodzinnym stole, na którym nie znalazłaby się jakaś sałatka. Wybór często pada na jarzynową. Jeśli w twoim domu nie brakuje miłośników tego klasycznego dania, tym razem możesz przygotować sałatkę Mimozę. Przepis jest bardzo prosty, a w dodatku zaskakuje estetycznym sposobem podania.

Brakuje ci pomysłu, jaką sałatkę przygotować na wizytę gości? Postaw na warstwowe danie z gotowanych warzyw, tuńczyka i jajek. Przygotuj do niego kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Przyrządzenie tej potrawy jest bardzo proste, dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Sałatka Mimoza jest tak smaczna, że możesz spodziewać się pytań o ten rewelacyjny przepis. Świetnie sprawdzi się również na wielkanocnym stole. 

Sprawdź także: Z zapomnianego warzywa robię witaminową surówkę. Ma mało kalorii, poprawia pracę jelit, wygładza skórkę

Reklama

Przepis na sałatkę Mimoza

Zanim zabierzesz się za przygotowanie dania, zaopatrz się w następujące składniki: 

  • 3 ziemniaki, 
  • 1 pietruszka,
  • 3 marchewki, 
  • 5 jajek, 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 
  • 100 g tartego żółtego sera, 
  • 1 nieduża cebula.

Sos: 

  • 200 g majonezu, 
  • 100 g jogurtu naturalnego, 
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść pietruszki. 

Jak zrobić sałatkę Mimoza? 

Warzywa umyj, obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Wystudzone warzywa pokrój w bardzo drobną kosteczkę. 

Ugotuj jajka na twardo, obierz i odstaw do wystudzenia. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka zetrzyj drobno posiekaj, a żółtka rozgnieć widelcem w osobnych miskach. 

Odcedź tuńczyka z zalewy. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Połącz majonez z jogurtem, pokrojono drobno ogórkiem kiszonym i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. 

Przygotuj miskę. Ułóż w niej warstwami wszystkie składniki, np. tuńczyk, ser, ziemniaki, pietruszka, białka, marchewka, żółtka, każdą warstwę przekładaj warstwą sosu. Możesz też dodatkowo oprószyć ją solą i pieprzem.  

Niezależnie od kolejności układania składników, na koniec ułuż warstwę żółtek. Sałatkę wstaw do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Słynne francuskie ciasteczka. Upiecz delikatne magdalenki na święta i inne okazje

To babkowe mistrzostwo świata. Robię w każdą Wielkanoc, pierwsza znika ze stołu

Schab w tym wydaniu to najlepsza wędlina na Wielkanoc. Krucha, soczysta i prosta do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki