Łobuzersko dobre. Ciasto Rumcajs przypomni ci bajkę z dzieciństwa
Pamiętasz bajkę o rozbójniku Rumcajsie? Czechosłowacki serial dla dzieci emitowano w latach 60. Jeśli chcesz powspominać ulubioną postać z dzieciństwa, to koniecznie przy kawałku ciasta Rumcajs. Nie tylko nazwa nawiązuje do bohatera. Intensywnie brązowa polewa ma ten sam kolor, co jego broda.
Popularna bajka o Rumcajsie z rzaholeckiego lasu przyciągała dzieci przed telewizory. Historię bohatera i jego rodziny - żony Hanki i syna Cypiska - śledziło się z zaangażowaniem. Wielu dorosłych już dziś Polaków z uśmiechem wspomina bajkę o rozbójniku. Jeśli jesteś jednym z nich, możesz wypróbować przepis na ciasto Rumcajs, które naszym zdaniem wyglądem nawiązuje do tytułowej postaci.
Ciasto, które przypomina o rozbójniku, musi mieć swój unikalny charakter. Choć jest proste w przygotowaniu, to jednocześnie wyjątkowo pyszne. Cechuje się mocnym, czekoladowo-kawowym smakiem. Ciasto rozpływa się w ustach i nawet na następny dzień pozostaje przyjemnie wilgotne. Polewa czekoladowa, która zwieńcza wypiek, dodaje mu jeszcze więcej aromatu. Brązowy kolor deseru nawiązuje do wyglądu Rumcajsa.
Przygotowanie wypieku nie jest skomplikowane - musisz tylko postępować krok po kroku według przepisu. Zacznij od przyrządzenia ciasta, a potem zabierz się za polewę. To nic trudnego.
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 230 g masła
- 400 g cukru
- 200 ml zaparzonej, czarnej kawy
- 100 ml maślanki
- 2 jajka
- 50 g kakao w proszku
- 50 g siekanych orzechów lub migdałów
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Polewa:
- 400 g cukru pudru
- 150 g masła
- 100 ml mleka
- 100 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól. Odstaw. Masło rozpuść w niewielkim garnuszku, a następnie dodaj kakao w proszku i kawę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj i zdejmij z ognia. W osobnej misce połącz maślankę, jajka i ekstrakt waniliowy. Do miski z mąką wlej gorącą jeszcze mieszankę kakaową i wymieszaj do połączenia. Wlej powoli mieszaninę maślanki i jajek. Mieszaj do połączenia przez ok. minutę, a na koniec dodaj siekane orzechy, migdały lub ich mieszankę.
Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto i wyrównaj. Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij placek z pieca i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj polewę. W garnku połącz mleko, masło i sól podgrzewając je aż do zagotowania. Zdejmij mieszaninę z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Do dużej miski przesiej cukier puder i kakao. Wlej gorącą jeszcze mieszankę mleka i masła. Wymieszaj łyżką na gładką masę. Odstaw polewę na 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wylej ją na ciasto.
Ciasto Rumcajs odstaw na kilka godzin do stwardnienia polewy. Przechowuj w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność