Reklama
Reklama

Łobuzersko dobre. Ciasto Rumcajs przypomni ci bajkę z dzieciństwa

Pamiętasz bajkę o rozbójniku Rumcajsie? Czechosłowacki serial dla dzieci emitowano w latach 60. Jeśli chcesz powspominać ulubioną postać z dzieciństwa, to koniecznie przy kawałku ciasta Rumcajs. Nie tylko nazwa nawiązuje do bohatera. Intensywnie brązowa polewa ma ten sam kolor, co jego broda.

Popularna bajka o Rumcajsie z rzaholeckiego lasu przyciągała dzieci przed telewizory. Historię bohatera i jego rodziny - żony Hanki i syna Cypiska - śledziło się z zaangażowaniem. Wielu dorosłych już dziś Polaków z uśmiechem wspomina bajkę o rozbójniku. Jeśli jesteś jednym z nich, możesz wypróbować przepis na ciasto Rumcajs, które naszym zdaniem wyglądem nawiązuje do tytułowej postaci.

Ciasto Rumcajs - łobuzersko dobre

Ciasto, które przypomina o rozbójniku, musi mieć swój unikalny charakter. Choć jest proste w przygotowaniu, to jednocześnie wyjątkowo pyszne. Cechuje się mocnym, czekoladowo-kawowym smakiem. Ciasto rozpływa się w ustach i nawet na następny dzień pozostaje przyjemnie wilgotne. Polewa czekoladowa, która zwieńcza wypiek, dodaje mu jeszcze więcej aromatu. Brązowy kolor deseru nawiązuje do wyglądu Rumcajsa.

Jak zrobić Ciasto Rumcajs?

Przygotowanie wypieku nie jest skomplikowane - musisz tylko postępować krok po kroku według przepisu. Zacznij od przyrządzenia ciasta, a potem zabierz się za polewę. To nic trudnego.

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej 
  • 230 g masła 
  • 400 g cukru 
  • 200 ml zaparzonej, czarnej kawy 
  • 100 ml maślanki 
  • 2 jajka 
  • 50 g kakao w proszku 
  • 50 g siekanych orzechów lub migdałów 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • ½ łyżeczki soli 

Polewa: 

  • 400 g cukru pudru 
  • 150 g masła 
  • 100 ml mleka 
  • 100 g kakao w proszku 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól. Odstaw. Masło rozpuść w niewielkim garnuszku, a następnie dodaj kakao w proszku i kawę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj i zdejmij z ognia. W osobnej misce połącz maślankę, jajka i ekstrakt waniliowy. Do miski z mąką wlej gorącą jeszcze mieszankę kakaową i wymieszaj do połączenia. Wlej powoli mieszaninę maślanki i jajek. Mieszaj do połączenia przez ok. minutę, a na koniec dodaj siekane orzechy, migdały lub ich mieszankę. 

Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto i wyrównaj. Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij placek z pieca i odstaw do wystygnięcia. 

Przygotuj polewę. W garnku połącz mleko, masło i sól podgrzewając je aż do zagotowania. Zdejmij mieszaninę z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Do dużej miski przesiej cukier puder i kakao. Wlej gorącą jeszcze mieszankę mleka i masła. Wymieszaj łyżką na gładką masę. Odstaw polewę na 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wylej ją na ciasto. 

Ciasto Rumcajs odstaw na kilka godzin do stwardnienia polewy. Przechowuj w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta