Luksusowa słodycz podbija świat. Możesz zrobić ją w domu
Dubajska czekolada podbija serca wszystkich miłośników słodkości. W przypadku wielu osób problematyczna bywa jej wysoka cena, ale są na to sposoby - możesz przygotować ją samododzielnie. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudna do zrobienia w domu.
Masz ochotę na odrobinę luksusu? Teraz możesz wprowadzić go również do swojej kuchni - celebracja kawy czy herbaty w towarzystwie takiego deseru to będzie niezwykłe doświadczenie. Czekolada dubajska przeniesie cię do świata orientu, w wyjątkową podróż przepełnioną niezwykłymi smakami.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będzie:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 50 g śmietanki,
- 30 g masła,
- 1 słoiczek pasty pistacjowej,
- 1 łyżeczka pasty tahini,
- 120 g ciasta kataifi,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka miodu,
- odrobina kardamonu (opcjonalnie).
Przygotuj czekoladę. Śmietankę wlej do rondelka i zagotuj. Wtedy zmniejsz ogień. Dodaj czekoladę, łamiąc ją w kostki, a także masło. Mieszaj przez cały czas silikonową szpatułką, aby zrobiła się gładka konsystencja. Odstaw ją, a kiedy zacznie tężeć, przelej połowę do szklanego pojemnika albo formy do czekolady. Równomiernie ją rozprowadź i włóż do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Masło rozpuść w rondelku. Ciasto kataifi dokładnie rozdziel w dłoni i rozdrobnione nitki dodawaj do tłuszczu. Dodaj miód i opcjonalnie kardamon. Smaż i od czasu do czasu zamieszaj. Całość powinna zrobić się złota i delikatnie brązowa. Wtedy rondelek odstaw z ognia. Dodaj pastę pistacjową oraz łyżeczkę pasty tahini. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
Przygotowane nadzienie przełóż na schłodzonej czekoladzie. Rozprowadź ją równomiernie. Następnie polej drugą część czekolady. Odstaw do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Smażone twarożki na śniadanie lub kolację
Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu
Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej