Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Poznaj niezawodny przepis na łódeczki ziemniaczane z piekarnika. To idealna propozycja na dodatek do obiadu lub samodzielne danie - świetnie smakują podawane z sosem czosnkowym. Po upieczeniu miękkie, delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Po prostu przepyszne.
To idealna propozycja dla wielbicieli ziemniaków. Nie ma nic lepszego, niż te chrupiące łódeczki prosto z piekarnika. Zaserwuj je na imprezie, albo podczas niedzielnego obiadu - smakują jak z dobrej restauracji, a są bardzo proste do zrobienia.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tymianku,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka.
Wybieramy ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości. Jeśli korzystamy ze starych ziemniaków, lepiej je obrać. Młode możemy pozostawić w skórce. Umyte/obrane ziemniaki kroimy w łódeczki.
Do garnka wlewamy 2 litry wody, ustawiamy na kuchence i zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy łyżeczkę tymianku i 2 ząbki obranego czosnku. Na koniec wrzucamy ziemniaki.
Ziemniaki gotujemy przez około 4-5 minut. Po tym czasie podgotowane ziemniaki odcedzamy i gorące przekładamy do miski.
Łódeczki ziemniaczane polewamy olejem. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Całość mieszamy, tak żeby kawałki ziemniaków były dokładnie pokryte przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Łódeczki ziemniaczane wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20-30 minut na złoty kolor.
Łódeczki ziemniaczane z piekarnika podajemy w roli przekąski z sosem lub serwujemy jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu