Reklama
Reklama

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Poznaj niezawodny przepis na łódeczki ziemniaczane z piekarnika. To idealna propozycja na dodatek do obiadu lub samodzielne danie - świetnie smakują podawane z sosem czosnkowym. Po upieczeniu miękkie, delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Po prostu przepyszne.

To idealna propozycja dla wielbicieli ziemniaków. Nie ma nic lepszego, niż te chrupiące łódeczki prosto z piekarnika. Zaserwuj je na imprezie, albo podczas niedzielnego obiadu - smakują jak z dobrej restauracji, a są bardzo proste do zrobienia.

Łódeczki ziemniaczane z piekarnika - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka.

Łódeczki ziemniaczane z piekarnika - przepis

Wybieramy ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości. Jeśli korzystamy ze starych ziemniaków, lepiej je obrać. Młode możemy pozostawić w skórce. Umyte/obrane ziemniaki kroimy w łódeczki.

Do garnka wlewamy 2 litry wody, ustawiamy na kuchence i zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy łyżeczkę tymianku i 2 ząbki obranego czosnku. Na koniec wrzucamy ziemniaki.

Ziemniaki gotujemy przez około 4-5 minut. Po tym czasie podgotowane ziemniaki odcedzamy i gorące przekładamy do miski.

Łódeczki ziemniaczane polewamy olejem. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Całość mieszamy, tak żeby kawałki ziemniaków były dokładnie pokryte przyprawami.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Łódeczki ziemniaczane wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20-30 minut na złoty kolor.

Łódeczki ziemniaczane z piekarnika podajemy w roli przekąski z sosem lub serwujemy jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL