Miodowe ciasto Majeczka. Zdążysz upiec przed imprezą andrzejkową
Ciasto Majeczka to ciekawa i prostsza alternatywa dla klasycznego miodownika. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako pomysł na weekendowy podwieczorek, ale i deser na specjalne okazje. Jeśli jeszcze nie wiesz, co upiec w tym roku na andrzejki, to słodkie miodowe ciasto będzie strzałem w dziesiątkę.
Nazwa ciasta Majeczka nie jest do końca znana. Mogła mieć na nią wpływ spora ilość miodu zawartego na liście składników. Być może autorowi przepisu ten złocisty pszczeli produkt, skojarzył się z najbardziej znaną z wszystkich pszczół, czyli bajkową Mają. Deser ten jest wariacją na temat popularnego miodownika. Ta wersja przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nie lubią zbyt długo przesiadywać w kuchni. Miodowe ciasto i maślano-waniliowy krem to połączenie, które na pewno przypadnie wszystkim domownikom i gościom go gustu. Takie ciasto możesz zrobić na imprezę andrzejkową.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25x35 cm.
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g miodu płynnego,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- ½ łyżki miodu gryczanego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- ½ łyżeczki kakao,
- ¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka,
- 250 g miękkiego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotuj ciasto. W garnuszku umieść miód, cukier i masło. Podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia, a cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź.
Do ciepłej masy dodaj sodę i mleko, a następnie wymieszaj i całkowicie ostudź.
Do dużej miski przesiej mąkę i przyprawę do piernika. Dodaj jajka oraz przestudzoną masę miodową. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj kakao, kawę i miód gryczany.
Piecz każdy blat osobno w formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut, do suchego patyczka. Odłóż do przestudzenia.
Przygotuj krem. W połowie szklanki mleka rozpuść proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem, a następnie wlej mieszankę budyniową. Intensywnie wymieszaj do powstania gęstego budyniu.
Budyń przykryj folią spożywczą bezpośrednio na jego powierzchni, aby nie powstał kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż powstanie gładki krem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Złóż ciasto. Jasny blat pokrusz na okruchy. Połowę rozsyp w formie wyłożonej folią spożywczą. Następnie rozłóż ok. 4/5 kremu i przykryj go ciemnym spodem. Posmaruj go pozostałym kremem i posyp resztą okruszków.
Ciasto Majeczka wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące kąski z kurczaka jak z fast foodu. Znikają ze stołu w kilka minut
Zrób kotlety drwala, rodzina przybiegnie na obiad bez zapraszania. Są przepyszne i sycące