Reklama
Reklama

Miodownik na bogato. Ciasto Zmierzch zrobi wrażenie na gościach

Zmierzch to ciasto przygotowane na miodowym spodzie. Nie można go jednak nazwać klasycznym miodownikiem, bo przełożony jest aksamitnym kremem maślanym. Dodatkowo kryją się w nim soczyste owoce. Mimo że nie jest to tradycyjne ciasto, smak takiego połączenia jest po prostu obłędny.

Zmierzch to wyjątkowe połączenie ciasta miodowego, rozpływającego się w ustach kremu maślanego oraz soczystych owoców - mandarynek i truskawek. Mało kto miał okazję spróbować takiego połączenia smaków. Zaskocz swoich gości, podając im Zmierzch.

Historia miodownika

Tradycyjny miodownik składa się z kilku warstw miodowego ciasta, które najczęściej przełożone są śmietanowym kremem lub masą kajmakową. Niekiedy dodaje się do niego bakalii i powideł, aby wzbogacić smak. 

To jedno z najstarszych ciast na świecie. Proste placki z miodem przygotowywano już w starożytnym Rzymie. Były także bardzo popularne w średniowieczu, gdy odkryto, że mogą długo leżakować i dojrzewać. W Polsce pieczono go na wesela i z okazji narodzin córki. Co ciekawe, miodownik uważany jest też za prekursora piernika staropolskiego. 

Zmierzch - przepis

Jak zrobić ciasto Zmierzch? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. Najpierw musisz przygotować miodowe blaty i krem maślany. Na końcu wystarczy udekorować deser soczystymi owocami. 

Składniki:

Ciasto: 

  • 320 g mąki pszennej 
  • 115 g masła 
  • 120 ml oleju rzepakowego 
  • 180 g cukru brązowego 
  • 120 g miodu 
  • 60 ml jogurtu greckiego 
  • 60 ml mleka 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Krem: 

  • 230 g masła 
  • 250 g cukru pudru 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 100 g mandarynek 

Wierzch: 

  • 300 ml śmietanki 36% 
  • 150 g mandarynek 
  • 150 g truskawek 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania owoców na wierzch ciasta. Mandarynki i truskawki obierz i podziel na mniejsze cząstki. Włóż je do miseczki i zalej miodem przeznaczonym do przygotowania ciasta. Zostaw je na ok. 15 minut, a następnie wyjmij i odłóż na talerzyk. 

Przygotuj ciasto: do dużej miski włóż masło, olej i cukier. Utrzyj całość mikserem na niskiej prędkości do połączenia, a następnie zwiększ obroty do średnich i ubijaj przez kolejne 1-2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj wanilię, jajka i miód. Krótko zmiksuj do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodaj połowę mieszanki do mokrych składników, krótko zmiksuj i następnie dodaj jogurt i mleko. Wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą mieszankę mąki. Mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Trzy blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do nich równomiernie ciasto i wygładź brzegi. Wstaw blaty do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 25-30 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij spody z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut przed wyjęciem z formy. 

Przygotuj krem: w misce utrzyj masło na puch. Dodaj połowę cukru, miód i mleko. Miksuj początkowo na niskich obrotach i stopniowo przechodź do największych. Mieszaj przez minutę po całkowitym połączeniu składników. Dodaj pozostały cukier i ponownie zmiksuj do połączenia. Na koniec dodaj sól i wymieszaj całość szpatułką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

Mandarynki obierz i podziel na mniejsze cząstki. Odstaw. 

Przygotuj wierzch ciasta: bitą śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem wanilii. Na czas składania ciasta przechowuj ją w lodówce. 

Złóż ciasto: na jeden z blatów ciasta rozłóż równomiernie 1/3 kremu i wciśnij 1/3 pokrojonych mandarynek. Przykryj drugim blatem i powtarzaj czynności do wykończenia składników. Na wierzchu powinien być krem. Bitą śmietanę przenieś do rękawa cukierniczego. Na wierzchu układaj pasami: mandarynki w miodzie, truskawki w miodzie i bitą śmietanę. Ciasto Zmierzch włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze