Warstwowe ciasto z delikatnym kremem budyniowym. Przepis na pyszny miodownik
W ciastach cenisz sobie delikatny krem oraz słodycz? Jeśli tak, postaw na domowy miodownik. To pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, może również pełnić rolę uroczystego torcika na specjalne okazje. W tej wersji przygotowuje się go klasycznie z budyniem. Chociaż wygląda na dość skomplikowany, robi się go bardzo prosto.
Miodownik to ciasto, które znane było już w starożytnym Rzymie, wówczas przyjmowało formę placków z dodatkiem miodu. Obecnie tego typu wypieki można znaleźć także w kuchni żydowskiej oraz rosyjskiej. Istnieje wiele ciekawych przepisów na ten deser, w poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić miodownik z kremem budyniowym. Maślano-miodowe ciasto z dodatkiem prostego kremu budyniowego oraz orzechowej to smakołyk, który idealnie sprawdzi się na wiele okazji. Można zrobić go również na nadchodzącą Wielkanoc.
Zanim zabierzesz się za pieczenie tego słodkiego smakołyki, przygotuj odpowiednią formę. Polecamy tortownicę o średnicy 24 cm.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 100 g płynnego miodu,
- 80 g masła,
- 80 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu,
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe,
- 800 ml mleka,
- opcjonalnie 30 g cukru.
Dekoracja:
- starta czekolada albo orzechy.
Zacznij od miodowych blatów. Podgrzej masło, miód i mleko w rondelku na małym ogniu, mieszając do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj jajka z cukrem pudrem, następnie dodaj ocet oraz przestudzoną mieszankę miodową.
Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i stopniowo dodawaj do mokrych składników. Wyrabiaj gładkie ciasto. Podziel ciasto na 5-6 równych części i każdą cienko rozwałkuj na papierze do pieczenia, tworząc prostokątne placki. Piecz pojedynczo w 180°C przez 8-10 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu ostudź.
Teraz zrób krem. Zagotuj 600 ml mleka, a w pozostałym rozpuść proszek budyniowy (jeśli budyń jest bez cukru, dodaj 30 g cukru). Wlej rozpuszczony budyń do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia (nie mieszaj podczas chłodzenia, by nie utworzyła się skórka).
Na pierwszy blat wyłóż cienką warstwę kremu budyniowego, rozsmaruj równomiernie i przykryj kolejnym blatem. Powtarzaj czynność aż ułożysz wszystkie warstwy ciasta i kremu. Ostatnią warstwę pozostaw suchą lub posmaruj cienką warstwą kremu i posyp np. startą czekoladą lub orzechami.
Miodownik najlepiej smakuje po 12-24 godzinach, gdy placki zmiękną i nabiorą wilgoci z kremu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste
Idealna przekąska na świąteczny stół. Wyborne faszerowane jajka wielkanocne