Reklama
Reklama

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

Skrzydełka kurczaka mają swoich entuzjastów i przeciwników. Aby zachwycały smakiem, wystarczy je odpowiednio przygotować. Na początku należy je zamarynować, a następnie upiec i posmarować je glazurą, która doda im wybornego smaku. Sprawdź, jak zrobić obłędne skrzydełka w glazurze.

Skrzydełka w glazurze to przepis, który sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wizytę gości. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak obtoczyć je w marynacie i odstawić na całą noc, dzięki czemu mięso wyjdzie wyraziste i soczyste. Świetnie sprawdzi się do tego oliwka z oliwek z dodatkiem czosnku, pieprzu, oraz papryki słodkiej i ostrej. Upieczone skrzydełka koniecznie posmaruj glazurą z sosu sojowego, miodu i keczupu. Taka potrawa na pewno wszystkim zasmakuje. 

Przepis na skrzydełka w glazurze

Do przygotowania tej pysznej potrawy, będziesz potrzebować: 

Reklama
  • 1 kg skrzydełek kurczaka, 
  • olej (do natłuszczenia kratki), 
  • kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji).

Składniki na marynatę: 

  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej. 

Składniki na glazurę: 

  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 3 łyżki keczupu, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • 50 ml wody.

Gotowe skrzydełka możesz podawać z pieczywem, frytkami i lekko sałatką z wiosennych warzyw. 

Jak zrobić skrzydełka w glazurze?

Umyj skrzydełka, osusz i odetnij z nich lotki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz z oliwą. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj na pastę. Natrzyj nią skrzydełka. Przełóż do miski i odstaw na co najmniej godzinę. Jeśli masz więcej czasu, wstaw do lodówki (najlepiej na noc) i ogrzej do temperatury pokojowej przed pieczeniem. 

Wyłóż folią aluminiową blachę piekarnika (żeby nie wymagała czyszczenia). Na blasze ułóż lekko natłuszczoną olejem kratkę (dzięki natłuszczeniu mięso nie będzie do niej przywierać). Na kratce rozłóż skrzydełka.  

Wstaw skrzydełka do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 40 minut. W połowie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. 

Połącz w rondelku składniki na glazurę. Zagotuj. Gotuj przez kilka minut - aż sos zgęstnieje. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Posmaruj glazurą upieczone skrzydełka. Wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika. 

Gotowe skrzydełka w glazurze oprósz posiekaną natką pietruszki. Podawaj gorące, z wybranymi dodatkami, np. frytkami i surówką.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

Najpyszniejsza karpatka na świecie. Zrobisz, zanim koleżanka przyjdzie na kawę

Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | mięso