Reklama
Reklama

Idealna przekąska na świąteczny stół. Wyborne faszerowane jajka wielkanocne

Bez gotowanych jajek trudno wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy. Jeśli w tym roku chcesz urozmaicić nieco świąteczne menu, możesz zrobić również faszerowane jajka wielkanocne. W naszej wersji przygotowane są z dodatkiem łososia wędzonego, parmezanu, oraz lekko pikantnego, zielonego pieprzu. Wychodzą wyraziste i niezwykle pyszne.

Faszerowane jajka to potrawa, która zawsze urozmaica wielkanocny stół. Można zrobić ją na wiele sposobów, z dodatkiem przesmażonych pieczarek z cebulką, z szynką, awokado, czy chrzanem. W naszym przepisie wykorzystaliśmy dodatek wędzonego łososia, wyrazistego parmezanu, oraz zielonego pieprzu z zalewy, dzięki czemu danie wychodzi aromatyczne i smakowite. Warto dodać, że taka kompozycja składników jest nie tylko pyszna, ale będzie także zastrzykiem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Sprawdź, co jeszcze dodać do faszerowanych jajek wielkanocnych. 

Reklama

Sprawdź także: Idealny zamiennik żelatyny. Ma sporo błonnika, kwasy omega-3 i kwas foliowy

Przepis na faszerowane jajka wielkanocne

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 6 jajek, 
  • 75 g wędzonego łososia, 
  • 25 g parmezanu, 
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie), 
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,  
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku), 
  • koperek, natka pietruszki (do dekoracji).

Gotowe jajka faszerowane będą doskonale smakowały ze świeżym pieczywem.

Jak zrobić faszerowane jajka wielkanocne?  

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej, umieść w rondelku i zalej letnią wodą. Zagotuj na palniku o średniej mocy. Gotuj około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Ugotowane na twardo jajka zalej zimą wodą. Ostrożnie obierz ze skorupek (tak, by nie uszkodzić białek), przekrój na pół i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka rozkrusz do miski i rozgnieć widelcem. 

Pokrój drobno wędzonego łososia. Parmezan zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Odcedź pieprz z zalewy (jeśli nie masz go pod ręką, nie musisz go dodawać, ale świetnie zaostrzy smak farszu). Dołóż wszystkie składniki do miski z żółtkami. 

W osobnym naczyniu połącz majonez i musztardę. Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie ze składnikami farszu. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Napełnij farszem połówki białek. Udekoruj jajka posiekaną zieleniną. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza karpatka na świecie. Zrobisz, zanim koleżanka przyjdzie na kawę

Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski

Kiedy zrobiłam na imprezę, goście prosili o przepis. Prosta i szybka sałatka z groszkem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | jaja