Idealna przekąska na świąteczny stół. Wyborne faszerowane jajka wielkanocne
Bez gotowanych jajek trudno wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy. Jeśli w tym roku chcesz urozmaicić nieco świąteczne menu, możesz zrobić również faszerowane jajka wielkanocne. W naszej wersji przygotowane są z dodatkiem łososia wędzonego, parmezanu, oraz lekko pikantnego, zielonego pieprzu. Wychodzą wyraziste i niezwykle pyszne.
Faszerowane jajka to potrawa, która zawsze urozmaica wielkanocny stół. Można zrobić ją na wiele sposobów, z dodatkiem przesmażonych pieczarek z cebulką, z szynką, awokado, czy chrzanem. W naszym przepisie wykorzystaliśmy dodatek wędzonego łososia, wyrazistego parmezanu, oraz zielonego pieprzu z zalewy, dzięki czemu danie wychodzi aromatyczne i smakowite. Warto dodać, że taka kompozycja składników jest nie tylko pyszna, ale będzie także zastrzykiem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Sprawdź, co jeszcze dodać do faszerowanych jajek wielkanocnych.
Sprawdź także: Idealny zamiennik żelatyny. Ma sporo błonnika, kwasy omega-3 i kwas foliowy
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 6 jajek,
- 75 g wędzonego łososia,
- 25 g parmezanu,
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie),
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku),
- koperek, natka pietruszki (do dekoracji).
Gotowe jajka faszerowane będą doskonale smakowały ze świeżym pieczywem.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej, umieść w rondelku i zalej letnią wodą. Zagotuj na palniku o średniej mocy. Gotuj około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Ugotowane na twardo jajka zalej zimą wodą. Ostrożnie obierz ze skorupek (tak, by nie uszkodzić białek), przekrój na pół i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka rozkrusz do miski i rozgnieć widelcem.
Pokrój drobno wędzonego łososia. Parmezan zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Odcedź pieprz z zalewy (jeśli nie masz go pod ręką, nie musisz go dodawać, ale świetnie zaostrzy smak farszu). Dołóż wszystkie składniki do miski z żółtkami.
W osobnym naczyniu połącz majonez i musztardę. Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie ze składnikami farszu. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Napełnij farszem połówki białek. Udekoruj jajka posiekaną zieleniną.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najpyszniejsza karpatka na świecie. Zrobisz, zanim koleżanka przyjdzie na kawę
Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski
Kiedy zrobiłam na imprezę, goście prosili o przepis. Prosta i szybka sałatka z groszkem