Reklama
Reklama

Mistrzowskie zawijańce z kurczakiem. Na przyjęciu sprawdzą się wyśmienicie

Szybkie zawijańce z kurczakiem z gotowego ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezę. Możesz podać je na zimno lub na gorąco - w obu wersjach są przepyszne. Przepis nie jest skomplikowany, więc z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Zawijańce z kurczakiem

Zawijańce z kurczakiem robi się bardzo prosto, bo wykorzystasz do nich gotowe ciasto francuskie. Do jego środka trafi aromatyczny farsz, przyrządzony na bazie cebuli, pieczarek i kurczaka. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom przekąska nabierze jeszcze więcej smaku. Taką przystawkę, z dodatkiem np. dipu czosnkowego, możesz podać na ciepłą kolację, a na zimno będzie idealną przekąską imprezową. 

Zawijańce z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego, 
  • 600 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 200 g pieczarek, 
  • mała cebula, 
  • 150 g mozzarelli, 
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • jajko, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób wykonania:

Oczyść filety z kurczaka. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i włóż do miski. Oprósz przyprawą do kurczaka lub inną mieszanką, którą lubisz (np. kebab-gyros). Dodaj do miski z kurczakiem oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny. 

Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zdejmij z patelni. 

Opłucz pieczarki, osusz i pokrój dość drobno. Dołóż na patelnię odrobinę masła i chwilę podsmaż pieczarki. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz z cebulą. 

Przełóż na patelnię kurczaka. Smaż przez krótką chwilę - mięso ma się zarumienić, ale powinno pozostać półsurowe. Połącz je z cebulą i pieczarkami. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. 

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj go z przestudzonym farszem. 

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Równomiernie rozłóż na nim farsz, pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto ciasną roladę, kończąc na boku z marginesem. Posmaruj roladę rozkłóconym jajkiem. 

Pokrój roladę na plastry o grubości 1,5-2 cm. Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika i ułóż na niej zawijańce z kurczakiem w pewnych odstępach od siebie. 

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz zawijańce przez około 25 minut. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki. 


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kurczak | impreza