Mistrzowskie zawijańce z kurczakiem. Na przyjęciu sprawdzą się wyśmienicie
Szybkie zawijańce z kurczakiem z gotowego ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezę. Możesz podać je na zimno lub na gorąco - w obu wersjach są przepyszne. Przepis nie jest skomplikowany, więc z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Zawijańce z kurczakiem robi się bardzo prosto, bo wykorzystasz do nich gotowe ciasto francuskie. Do jego środka trafi aromatyczny farsz, przyrządzony na bazie cebuli, pieczarek i kurczaka. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom przekąska nabierze jeszcze więcej smaku. Taką przystawkę, z dodatkiem np. dipu czosnkowego, możesz podać na ciepłą kolację, a na zimno będzie idealną przekąską imprezową.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego,
- 600 g filetu z piersi kurczaka,
- 200 g pieczarek,
- mała cebula,
- 150 g mozzarelli,
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- masło klarowane (do smażenia),
- jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób wykonania:
Oczyść filety z kurczaka. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i włóż do miski. Oprósz przyprawą do kurczaka lub inną mieszanką, którą lubisz (np. kebab-gyros). Dodaj do miski z kurczakiem oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zdejmij z patelni.
Opłucz pieczarki, osusz i pokrój dość drobno. Dołóż na patelnię odrobinę masła i chwilę podsmaż pieczarki. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz z cebulą.
Przełóż na patelnię kurczaka. Smaż przez krótką chwilę - mięso ma się zarumienić, ale powinno pozostać półsurowe. Połącz je z cebulą i pieczarkami. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj go z przestudzonym farszem.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Równomiernie rozłóż na nim farsz, pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto ciasną roladę, kończąc na boku z marginesem. Posmaruj roladę rozkłóconym jajkiem.
Pokrój roladę na plastry o grubości 1,5-2 cm. Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika i ułóż na niej zawijańce z kurczakiem w pewnych odstępach od siebie.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz zawijańce przez około 25 minut. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań