Reklama
Reklama

Mistrzowskie zawijańce z kurczakiem. Na przyjęciu sprawdzą się wyśmienicie

Szybkie zawijańce z kurczakiem z gotowego ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezę. Możesz podać je na zimno lub na gorąco - w obu wersjach są przepyszne. Przepis nie jest skomplikowany, więc z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Zawijańce z kurczakiem

Zawijańce z kurczakiem robi się bardzo prosto, bo wykorzystasz do nich gotowe ciasto francuskie. Do jego środka trafi aromatyczny farsz, przyrządzony na bazie cebuli, pieczarek i kurczaka. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom przekąska nabierze jeszcze więcej smaku. Taką przystawkę, z dodatkiem np. dipu czosnkowego, możesz podać na ciepłą kolację, a na zimno będzie idealną przekąską imprezową. 

Zawijańce z kurczakiem - przepis

Składniki:

Reklama
  • arkusz ciasta francuskiego, 
  • 600 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 200 g pieczarek, 
  • mała cebula, 
  • 150 g mozzarelli, 
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • jajko, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób wykonania:

Oczyść filety z kurczaka. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i włóż do miski. Oprósz przyprawą do kurczaka lub inną mieszanką, którą lubisz (np. kebab-gyros). Dodaj do miski z kurczakiem oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny. 

Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zdejmij z patelni. 

Opłucz pieczarki, osusz i pokrój dość drobno. Dołóż na patelnię odrobinę masła i chwilę podsmaż pieczarki. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz z cebulą. 

Przełóż na patelnię kurczaka. Smaż przez krótką chwilę - mięso ma się zarumienić, ale powinno pozostać półsurowe. Połącz je z cebulą i pieczarkami. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. 

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj go z przestudzonym farszem. 

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Równomiernie rozłóż na nim farsz, pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto ciasną roladę, kończąc na boku z marginesem. Posmaruj roladę rozkłóconym jajkiem. 

Pokrój roladę na plastry o grubości 1,5-2 cm. Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika i ułóż na niej zawijańce z kurczakiem w pewnych odstępach od siebie. 

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz zawijańce przez około 25 minut. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki. 


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie

Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem

Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kurczak | impreza