Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję
Czekoladowy Duet to ciasto czekoladowe z kremowym musem czekoladowym. Co ciekawe, obie jego warstwy mają niemal taki sam skład i sposób przygotowania. Różnica w ostatnich krokach sprawia, że uzyskujemy czekoladową ucztę, która zachwyca różnorodnością smaków i tekstur.
Ciasto Czekoladowy Duet to deser dwuwarstwowy. Jego puszysty spód sprawia, że wypiek jest sycący i mocno czekoladowy. Górna warstwa, będąca delikatnym i leciutkim musem - dosłownie rozpływa się w ustach. Całość jest bardzo wyważona, elegancka i idealna dla miłośników czekolady. W środku kremu znajduje się nieco likieru Cointreau, dlatego ciasto ma posmak gorzkich pomarańczy.
Przeczytaj też: 20 tradycyjnych i nowoczesnych słodkości na Wielkanoc. Cyfrowa książka do pobrania za darmo
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 150 g masła,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 5 jajek,
- łyżka kakao,
- 175 g drobnego cukru.
Składniki na mus czekoladowy:
- 100 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- łyżka kakao,
- 100 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- łyżka likieru Cointreau.
Do dekoracji:
- łyżka kakao,
- posypka czekoladowa.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop masło w rondelku. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj zawartość rondelka na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając - do roztopienia czekolady.
Utrzyj żółtka z połową cukru i kakao. Połącz z przestudzoną masą czekoladową i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej cukier. Gdy piana stanie się gładka i lśniąca, delikatnie, partiami w mieszaj ją do masy z czekoladą.
Natłuść tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż jej spód i bok odpowiednio przyciętymi kawałkami papieru do pieczenia. Stwórz z papieru rant wystający ponad formę. Ciasto mocno wyrośnie w trakcie pieczenia (stygnąc, opadnie).
Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut. Wystudź w formie.
Przygotuj mus czekoladowy, postępując w taki sam sposób, jak przy robieniu ciasta, ale z wykorzystaniem adekwatnej ilości składników. Po połączeniu masy czekoladowej z pianą z białek delikatnie wmieszaj do niej żelatynę (rozpuszczoną w gorącej wodzie) i Cointreau (możesz zastąpić go innym aromatycznym likierem).
Przelej mus czekoladowy na wystudzone ciasto. Wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem oprósz ciasto kakao i udekoruj posypką czekoladową.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosty i szybki do zrobienia mazurek. Słodycz łączy z kwaśną nutą czarnej porzeczki
Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy
Podaj ten rosół na świąteczny obiad. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni