Reklama
Reklama

Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję

Czekoladowy Duet to ciasto czekoladowe z kremowym musem czekoladowym. Co ciekawe, obie jego warstwy mają niemal taki sam skład i sposób przygotowania. Różnica w ostatnich krokach sprawia, że uzyskujemy czekoladową ucztę, która zachwyca różnorodnością smaków i tekstur.

Czekoladowy Duet - ciasto na każdą okazję

Ciasto Czekoladowy Duet to deser dwuwarstwowy. Jego puszysty spód sprawia, że wypiek jest sycący i mocno czekoladowy. Górna warstwa, będąca delikatnym i leciutkim musem - dosłownie rozpływa się w ustach. Całość jest bardzo wyważona, elegancka i idealna dla miłośników czekolady. W środku kremu znajduje się nieco likieru Cointreau, dlatego ciasto ma posmak gorzkich pomarańczy.

Przeczytaj też: 20 tradycyjnych i nowoczesnych słodkości na Wielkanoc. Cyfrowa książka do pobrania za darmo

Reklama

Przepis na ciasto Czekoladowy Duet

Składniki na ciasto czekoladowe: 

  • 150 g masła, 
  • 150 g gorzkiej czekolady,  
  • 5 jajek, 
  • łyżka kakao, 
  • 175 g drobnego cukru. 

Składniki na mus czekoladowy: 

  • 100 g masła, 
  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 3 jajka, 
  • łyżka kakao, 
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml gorącej wody, 
  • łyżka likieru Cointreau. 

Do dekoracji: 

  • łyżka kakao,
  • posypka czekoladowa.

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop masło w rondelku. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj zawartość rondelka na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając - do roztopienia czekolady. 

Utrzyj żółtka z połową cukru i kakao. Połącz z przestudzoną masą czekoladową i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej cukier. Gdy piana stanie się gładka i lśniąca, delikatnie, partiami w mieszaj ją do masy z czekoladą.

Natłuść tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż jej spód i bok odpowiednio przyciętymi kawałkami papieru do pieczenia. Stwórz z papieru rant wystający ponad formę. Ciasto mocno wyrośnie w trakcie pieczenia (stygnąc, opadnie). 

Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut. Wystudź w formie. 

Przygotuj mus czekoladowy, postępując w taki sam sposób, jak przy robieniu ciasta, ale z wykorzystaniem adekwatnej ilości składników. Po połączeniu masy czekoladowej z pianą z białek delikatnie wmieszaj do niej żelatynę (rozpuszczoną w gorącej wodzie) i Cointreau (możesz zastąpić go innym aromatycznym likierem).  

Przelej mus czekoladowy na wystudzone ciasto. Wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem oprósz ciasto kakao i udekoruj posypką czekoladową. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty i szybki do zrobienia mazurek. Słodycz łączy z kwaśną nutą czarnej porzeczki

Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy

Podaj ten rosół na świąteczny obiad. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | ciasta