Na Podkarpaciu to wciąż popularna potrawa. Chrupiące, pożywne i bardzo smaczne
Szukasz inspiracji na wyjątkowy obiad? Przygotuj Hreczniaki - staropolski przysmak prosto z kuchni Kresów Wschodnich. Każdy, kto próbował dań pochodzących z tego regionu dobrze wie, że są one wyjątkowe. Warto się o tym przekonać, zwłaszcza że przepis jest naprawdę prosty.
Te kotleciki są inne niż wszystkie. Pochodzące z kuchni kresowej Hreczniaki to świetny pomysł na sycący obiad, zwłaszcza w towarzystwie ulubionych dodatków - polecamy szczególnie z sosem śmietanowym domowej roboty, ale również z sałatkami czy mięsnym gulaszem.
Potrawy kuchni kresowej zachwycają wszystkich - zarówno w naszym kraju, jak i poza jego granicami. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ bogactwo smaków tego słynącego z kulinarnych eksperymentów regionu naprawdę robi wrażenie i pozwala rozpieścić podniebienia nawet najbardziej wybrednych osób.
Hreczniaki to jeden z efektów kulinarnej i kulturowej mieszanki, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojej kuchni. Poznaj sprawdzony przepis i koniecznie go wypróbuj.
Na początku przygotuj listę składników:
- kasza gryczana - 20dag,
- ser biały - 30dag,
- cebula,
- pietruszka zielona,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej roślinny,
- sól,
- pieprz.
Ugotuj kaszę gryczaną. Następnie odsącz ją i zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie pomieszaj ją ze zmieloną wcześniej kaszą. Dodaj również przemielony w maszynce biały ser, dopraw solą i pieprzem. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Następnie wbij jajko i całość zamieszaj na jednolitą masę.
Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Hreczniaki smaż na patelni z obu stron, aż uzyskają odpowiedni kolor.
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Puszyste pączki z makowym nadzieniem. Nikt nie poprzestanie na jednym
Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach
Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy