Reklama
Reklama

Na Podkarpaciu to wciąż popularna potrawa. Chrupiące, pożywne i bardzo smaczne

Szukasz inspiracji na wyjątkowy obiad? Przygotuj Hreczniaki - staropolski przysmak prosto z kuchni Kresów Wschodnich. Każdy, kto próbował dań pochodzących z tego regionu dobrze wie, że są one wyjątkowe. Warto się o tym przekonać, zwłaszcza że przepis jest naprawdę prosty.

Te kotleciki są inne niż wszystkie. Pochodzące z kuchni kresowej Hreczniaki to świetny pomysł na sycący obiad, zwłaszcza w towarzystwie ulubionych dodatków - polecamy szczególnie z sosem śmietanowym domowej roboty, ale również z sałatkami czy mięsnym gulaszem.

Hreczniaki - przysmak kuchni kresowej

Potrawy kuchni kresowej zachwycają wszystkich - zarówno w naszym kraju, jak i poza jego granicami. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ bogactwo smaków tego słynącego z kulinarnych eksperymentów regionu naprawdę robi wrażenie i pozwala rozpieścić podniebienia nawet najbardziej wybrednych osób.

Hreczniaki to jeden z efektów kulinarnej i kulturowej mieszanki, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojej kuchni. Poznaj sprawdzony przepis i koniecznie go wypróbuj.

Jak zrobić Hreczniaki?

Na początku przygotuj listę składników:

  • kasza gryczana - 20dag,
  • ser biały - 30dag,
  • cebula,
  • pietruszka zielona,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej roślinny,
  • sól,
  • pieprz.

Ugotuj kaszę gryczaną. Następnie odsącz ją i zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie pomieszaj ją ze zmieloną wcześniej kaszą. Dodaj również przemielony w maszynce biały ser, dopraw solą i pieprzem. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Następnie wbij jajko i całość zamieszaj na jednolitą masę.

Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Hreczniaki smaż na patelni z obu stron, aż uzyskają odpowiedni kolor. 

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Puszyste pączki z makowym nadzieniem. Nikt nie poprzestanie na jednym

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach

Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety