Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
Nieodpowiednio przygotowany schab na kotlety może być twardy i trudny do pogryzienia. Doświadczonym gospodyniom takie wpadki raczej się nie zdarzają, jednak dla kulinarnych nowicjuszy przyrządzenie idealnych schabowych może być nie lada wyzwaniem. Podpowiemy ci, jak zrobić kotlety schabowe na niedzielny obiad, które wychodzą miękkie i soczyste.
W internecie przepisów na schabowe jest wiele. Niektóre receptury zupełnie pomijają etap marynowania mięsa przed panierowaniem. Jeśli jednak masz nieco więcej czasu, warto zdecydować się na ten krok. Możesz wykorzystać do tego mleko, jogurt naturalny, lub maślankę. Dodatkowe walory smakowe zapewnią natomiast cebula, czosnek, czy przyprawy dorzucone do marynaty. W poniższym artykule znajdziesz przepis na schabowe moczone w maślance, które rozpływają się w ustach.
W wielu domach nie ma niedzieli bez pysznego schabowego w chrupiącej panierce. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso. Schab powinien być lekko błyszczący, mieć jasnoróżowy kolor z białymi lub kremowymi przerostami tłuszczu, zapach powinien być natomiast delikatny. Szarawe, matowe mięso, z żółtym tłuszczem najprawdopodobniej będzie zepsute.
Jeśli już masz odpowiedni kawałek schabu, pokrój go w plastry o grubości ok. półtora centymetra, a następnie użyj tłuczka, aby rozbić mięso. Teraz pora na oprószenie go solą i pieprzem, oraz zamarynowanie mięsa. Marynatę zrób na bazie maślanki z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka, oraz kilku składników, które poprawią smak mięsa. Miskę z kotletami w maślane zawiń folią i wstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia tak przygotowane mięso można panierować i usmażyć. Najlepszym tłuszczem będzie smalec lub masło klarowane, oba produkty mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu ryzyko przypalenia jest mniejsze.
Do przygotowania pysznych kotletów schabowych, będziesz potrzebować:
- 4 plastry schabu,
- 500 ml maślanki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec lub masło klarowane do smażenia.
Panierka:
- mąka,
- 2 jajka,
- bułka tarta do obtoczenia.
Przygotowanie:
- Schab pokrój w plastry i rozbij za pomocą tłuczka.
- Oprósz kotlety solą i pieprzem z dwóch stron.
- Mięso włóż do miski, zalej je maślanką, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, oraz suszony tymianek, zamieszaj. Zawiń miskę folię i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnie dnia wyjmij mięso z marynaty, osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
- Panieruj kotlety w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż kotlety na złoty kolor z dwóch stron.
Gotowe kotlety schabowe podaj z ugotowanymi ziemniakami. Świetnie pasować będzie tu również mizeria, młoda kapusta z koperkiem lub surówka z buraczków.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata