Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia
Najlepsze ciasto drożdżowe wyrasta piękne, puszyste i gotowe do formowania. Możesz z niego przygotować chałkę, drożdżówki czy też słodkie bułeczki. Niektórzy boją się go piec, w obawie o zakalec. Tymczasem wystarczy dobry przepis i chwila koncentracji.
Czy pieczesz ciasto drożdżowe po raz pierwszy? A może ostatnia próba nie wyszła i szukasz sprawdzonego przepisu? Poniżej znajdziesz recepturę krok po kroku. Musisz jednak uważać na najczęstsze błędy przy robieniu ciasta drożdżowego. Wówczas nawet perfekcyjna instrukcja nie pomoże.
Po pierwsze, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Zbyt zimne składniki mogą spowolnić pracę drożdży, przez co ciasto drożdżowe nie wyrośnie. Po drugie, uważaj już przy robieniu zaczynu drożdżowego. Zbyt gorące mleko może zabić drożdże, przez co ciasto nie wyrośnie. Najlepiej, jeśli płyn będzie miał ok. 30-37 stopni Celsjusza. Do zaczynu nie dodawaj też soli, bo może zahamować ich działanie i wzrost ciasta. Lepiej wymieszać sól z mąką i dopiero dodać zaczyn.
Kluczowe jest też wyrabianie ciasta. Za krótkie sprawi, że ciasto będzie zbite, niezbyt puszyste. Z kolei za długie spowoduje, że ciasto stanie się luźne. Najlepsze ciasto drożdżowe wyjdzie, gdy będziesz je wyrabiać co najmniej 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Kolejny błąd związany jest z czasem wyrastania ciasta. Wiadomo, że przyrządzanie tego rodzaju wypieku uczy cierpliwości. Jeśli odłożymy je do zwiększania objętości na zbyt krótko, nie nabierze puszystości. Gdy na zbyt długo - może opaść. Idealny czas to godzina lub półtorej godziny, koniecznie w ciepłym miejscu.
Również pieczenie ciasta drożdżowego może zakończyć się fiaskiem. Zbyt wysoka temperatura zarumieni je z zewnątrz, ale w środku wciąż pozostanie surowe. Jak zrobić to prawidłowo? Nastaw piekarnik na 170-180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Nie otwieraj drzwi podczas pieczenia - może to spowodować opadnięcie ciasta.
Przeczytaj też: Śniadanie na długowieczność. Co jedzą w strefach, gdzie żyje się ponad 100 lat
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 200 ml mleka 2%,
- 100 g masła 82%,
- 40 g świeżych drożdży,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuść w rondelku i odstaw na później.
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, a nie gorące. Wlej je do wysokiego naczynia. Dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, pozostały cukier, jajka i przygotowany rozczyn drożdżowy. Zacznij powoli zagniatać ciasto, a na koniec wlej masło. Wyrabiaj ciasto rękoma albo z pomocą miksera z hakiem. Powinno to trwać kilkanaście minut. Ciasto drożdżowe powinno być gładkie i jednolite, strzelać pod palcami i wchłonąć tłuszcz.
Następnie uformuj kulę, podsyp mąką, włóż do miski. Odłóż w ciepłe miejsce (bez przeciągu) na półtorej godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie, wbij w nie pięść i uformuj wybrany kształt. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto powinno się piec od 25 do 40 minut, w zależności od wielkości uformowanych kształtów. Najmniej czasu potrzebują drożdżówki, a najwięcej ciasto na całą blachę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie
Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń
Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona