Najlepszy wigilijny kompot z suszu. Owoce nie są gorzkie, będziesz wyjadać po sutej kolacji
Aromatyczny, delikatnie słodki, pełen pysznych owoców. Dobrze przygotowany kompot z suszu potrafi pozytywnie zaskoczyć, nawet jeżeli twoje wspomnienia z dzieciństwa z nim związane nie są zbyt pozytywne. Sposób na sukces w tym temacie to odpowiedni dobór owoców i przypraw, a także to, jak gotujesz. Wigilijny klasyk może nie być gorzki ani mdły - warto się o tym przekonać. Sprawdź nasz przepis.
Wigilijny kompot z suszu to bez wątpienia jedna z najbardziej charakterystycznych propozycji na świątecznym stole. Są osoby, które czekają na niego cały rok, ale nie brakuje też tych, którzy zdecydowanie za nim nie przepadają. Okazuje się, że wszystko zależy tak naprawdę od konkretnych składników oraz proporcji. Odpowiednio przygotowany kompot z suszu będzie lekki, aromatyczny, nie będzie mieć gorzkiego posmaku.
Zastanawiasz się, jakie owoce i przyprawy na kompot z suszu wybrać? I słusznie, bo podstawą najlepszego kompotu są dobrej jakości suszone owoce. Jeżeli chcesz uniknąć goryczy, na którą skarży się wiele osób, zrezygnuj z wędzonych śliwek. Bez wątpienia to one najczęściej odpowiadają za ciężki, nieco dymny posmak.
Najlepszą bazą do przygotowania pysznego wigilijnego kompotu będą: suszone jabłka, suszone gruszki, suszone śliwki oraz suszone morele. Możesz także dodać kilka suszonych fig, które nadadzą całości głębi.
Nie zapomnij także o przyprawach korzennych - to one doskonale podkreślają smak, a także jednoznacznie kojarzą się z okresem świątecznym. W twoim kompocie nie może więc zabraknąć goździków i cynamonu, warto sięgnąć także po anyż gwiazdkowy. Jeżeli chodzi o dosłodzenie, najlepszą opcją jest oczywiście miód. Jeżeli kompot wyjdzie za słodki, lub gdy po prostu lubisz cytrusowy posmak, dodaj także odrobinę soku z cytryny.
Chcesz przygotować kompot z suszu tak dobry, jak nigdy wcześniej? Sprawdź ten przepis. Kompot idealnie sprawdzi się zwłaszcza po obfitej kolacji - świetnie wspiera trawienie.
Lista składników:
- 100 g suszonych jabłek,
- 100 g suszonych gruszek,
- 100 suszonych śliwek,
- 100 g suszonych moreli,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 5 goździków,
- gwiazdka anyżu,
- 1 laska cynamonu,
- 3-4 ziarna kardamonu (opcjonalnie),
- sok z jednej cytryny (opcjonalnie),
- miód do posłodzenia (ilość według uznania).
Wszystkie suszone owoce umieść w garnku, zalej je litrem wody. Przykryj pokrywą, zagotuj.
Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj kompot jeszcze przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodaj cynamon, anyż, kardamon i goździki. Dla wzbogacenia smaku proponujemy dodanie soku z cytryny, można także dosłodzić miodem. To, jak podasz kompot, zależy od ciebie - jedni filtrują płyn, inni stawiają na stole wraz z kawałkami owoców.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka śledziowa pod pierzynką z buraków. Klasyczna przekąska na wigilię
Zimowe warzywo na lepszą odporność. Pomaga na stany zapalne, oczyszcza organizm i chroni serce
Na Śląsku nie ma bez niej Wigilii. Słodka, korzenna, pełna chrupiących dobroci