Reklama
Reklama

Najprostszy przepis na ciasto. Popis Teścia to dwuwarstwowy wypiek czekoladowy

Choć mężczyźni w kuchni stereotypowo kojarzeni są raczej z grillowaniem, przyrządzaniem smażonych steków albo jednogarnkowych, sycących gulaszy, to wcale nie oznacza, że nie potrafią piec. Ciasto Popis Teścia to przykład na to, że każdy pan może być wybitnym cukiernikiem. Prosty i pyszny wypiek to idealny deser na weekend, który chętnie przygotowują zarówno panie, jak i panowie. Przekonaj się, jak prosto go zrobić.

Co to jest ciasto Popis Teścia?

Popis teścia to poniekąd proste ciasto ucierane, ale na bazie prawdziwej czekolady, dzięki czemu jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Dodana na koniec piana z białek nadaje mu lekką strukturę biszkoptu. Całość wychodzi więc bardzo puszyście i mięciutko. Taki prosty deser pasuje idealnie do filiżanki ulubionej herbaty lub kawy. Nie przytłacza swoim smakiem ani nie jest zbyt obciążający dla żołądka. To szybkie ciasto na weekend albo gdy spodziewasz się gości bez żadnej okazji. Jeśli chcesz podkręcić jego smak, możesz podać wypiek z gałką lodów albo sosem owocowym czy waniliowym.

Ciasto Popis Teścia - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g masła 82%,  
  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 64% kakao), 
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej), 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 150 g mąki tortowej, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę. W osobnym naczyniu rozpuść masło. Przestudź. 

Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. 

Połącz żółtka z przestudzonym masłem. Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj szpatułą na gęste, jednolite ciasto. Podziel je na części - jedną nieco mniejszą od drugiej. Mniejszą wymieszaj z przestudzoną czekoladą, większą - z cukrem waniliowym. 

Ubij białka z solą na sztywną pianę. Podziel ją na dwie równe części. Delikatnie wmieszaj w obie porcje ciasta. 

Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 20x20 cm. Przelej do niej ciasto czekoladowe. Wyrównaj. Na wierzch przełóż ostrożnie ciasto waniliowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-50 minut (do suchego patyczka). 

Źródło: terazgotuje.pl, wypiekibeaty.com.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze