Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Jeśli nie masz czasu na pieczenie wymyślnych ciast, a mimo wszystko lubisz robić słodkości samodzielnie, Rogaliki Kinder będą idealną opcją dla Ciebie. Składniki do ich przygotowania kupisz w każdym sklepie, a ich upieczenie nie zjamuje dużo czasu. Zapewniamy, że zasmakują każdemu. Sprawdź, jak je zrobić.
Delikatne, francuskie rogaliki z czekoladą to wyjątkowy, ale bardzo czasochłonny przysmak. Na samodzielne przygotowanie arkusza ciasta francuskiego, musisz przeznaczyć wiele godzin. Oczywiście nie jest to czas, który w całości spędzisz w kuchni. Niemniej ciasto wymaga wielokrotnego wałkowania w około dwugodzinnych odstępach, co oznacza, że do przygotowań należy przystąpić na co najmniej dobę przed pieczeniem. Alternatywą jest zakup gotowego ciasta, które nie musi ustępować domowemu, o ile wybierzesz produkt dobrej jakości. Z dużego arkusza upieczesz 12 rogalików. I możesz użyć do ich przygotowania ulubionych Kinder czekoladek. Takie rogaliki kinderki to idealny deser dla zapracowanych oraz dla tych, którzy po prostu chcą szybko wyczarować słodką przekąskę z dostępnych w domu składników.
Nadzienie tego pysznego deseru to popularne czekoladki Kinder. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wkorzystać dowolną czekoladę, którą masz w domu. Miłośnikom bardzo słodkich smaków polecamy mleczną lub białą, jeżeli jednak nie przepadasz za zbyt dużą dawką słodyczy, możesz wykorzystać gorzką czekoladę. Wystarczy połamać ją na mniejsze paski.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- arkusz ciasta francuskiego XXL (375 g),
- opakowanie czekoladek Kinder (150 g, 12 sztuk),
- 1 jajko.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego na stolnicy. Powinno mieć wymiary około 50x25 cm. Przekrój ciasto na 6 prostokątów o dłuższym boku 25 cm, a krótszym - około 8 cm. Każdy z prostokątów przekrój wzdłuż przekątnej. Uzyskasz 12 identycznych trójkątów.
Rozpakuj czekoladki. Każdą przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół. Po kolei zawijaj czekoladki w ciasto. Jedną z połówek układaj na krótkim brzegu trójkąta. Owijaj czekoladkę ciastem i od razu dokładaj drugą połówkę. Zwiń cały trójkąt ciasta w rulonik (tak, by wierzchołek trójkąta znalazł się na środku rulonika).
Ułóż rogaliki kinderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 18-20 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut