Reklama
Reklama

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czeka cię wizyta gości, a może ktoś z twoich domowników niedługo będzie obchodzić urodziny lub imieniny? Takie okazje nie mogą obyć się bez pysznego ciasta. Idealnie sprawdzi się wielowarstwowy deser z dwoma rodzajami biszkoptów, pysznym kremem budyniowym oraz cytrynowym. Oto przepis na ciasto Piękna Monika, na pewno nie obędzie się bez pytań o przepis.

Jeśli wypiek tytułuje się imieniem kobiety, a w dodatku obdarza podkreślającymi urodę przymiotami, możesz się spodziewać czegoś naprawdę fantastycznego. Ciasto Piękna Monika to uosobienie prostoty i wyjątkowego smaku. Dwa rodzaje biszkoptów - biały i kakaowy przeplatają się z obłędnymi kremami na bazie cytryn i masła oraz budyniu i wiórków kokosowych. Ten deser z pewnością zasmakuje wielbicielom klasycznych deserów z nutką zaskoczenia. 

 Przepis na ciasto Piękna Monika:

Biszkopt ciemny: 

  • 5 jaj, 
  • 150 g cukru, 
  • 150 g mąki tortowej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Biszkopt jasny: 

  • 3 jajka, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Krem cytrynowy: 

  • ok. 200 ml świeżego soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • 120 g masła. 

Krem budyniowy: 

  • 500 ml mleka, 
  • 150 g serka mascarpone, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kokosowego,  
  • 2-3 łyżki cukru pudru. 

Ponadto: 

  • 100 g wiórków kokosowych, 
  • ok. 80 g czekolady mlecznej do dekoracji. 

 Jak zrobić ciasto Piękna Monika?

Najpierw upiecz biszkopty. Zacznij od ciemnego. W misce wymieszaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij białka, utrwalając je cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku i miksuj, aby powstała puszysta masa. Na koniec partiami dosypuj mąkę z kakao i wymieszaj szpatułką do połączenia. Przelej ciasto do blaszki (22 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij na dwa równe blaty. Analogicznie wykonaj jasny biszkopt, przelej do blaszki o takich samych wymiarach i piecz ok. 20 minut w 180°C. 

Przygotuj krem cytrynowy. Cytrynę sparz, wyszoruj i zetrzyj skórkę (tylko żółtą skórkę bez białej części). Z reszty cytryn wyciśnij sok i przelej do garnka. Dodaj skórkę cytrynową, cukier oraz wbij całe jajka. Zacznij podgrzewać, masę mieszaj trzepaczką i stopniowo dodawaj miękkie masło. Gdy krem się zagotuje, zmniejsz moc palnika i stale mieszając podgrzewaj go 10-15 minut, aż osiągnie konsystencję budyniu. Odstaw do ostudzenia.  

Przygotuj krem budyniowy. W garnku zagotuj ok. 250 ml mleka, a resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej mieszaninę na gotujące mleko. Stale mieszając, ugotuj budyń, po czym przykryj garnek talerzykiem i odstaw do ostudzenia. Zmiksuj serek mascarpone i dodawaj do niego zimny budyń, aby powstał aksamitny, gęsty krem.  

Złóż ciasto. Na białym biszkopcie wylej i rozprowadź cytrynowy krem. Następnie przykryj pierwszym blatem kakaowego biszkoptu, wyłóż połowę kremu białego, po czym drugą część kakaowego biszkoptu, a na koniec resztę budyniowej masy. Krem rozprowadź, wyrównaj i wysyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto "Piękna Monika" do lodówki i zostaw do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem polej strużkami rozpuszczonej czekolady i serwuj.  

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta