Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika
Czeka cię wizyta gości, a może ktoś z twoich domowników niedługo będzie obchodzić urodziny lub imieniny? Takie okazje nie mogą obyć się bez pysznego ciasta. Idealnie sprawdzi się wielowarstwowy deser z dwoma rodzajami biszkoptów, pysznym kremem budyniowym oraz cytrynowym. Oto przepis na ciasto Piękna Monika, na pewno nie obędzie się bez pytań o przepis.
Jeśli wypiek tytułuje się imieniem kobiety, a w dodatku obdarza podkreślającymi urodę przymiotami, możesz się spodziewać czegoś naprawdę fantastycznego. Ciasto Piękna Monika to uosobienie prostoty i wyjątkowego smaku. Dwa rodzaje biszkoptów - biały i kakaowy przeplatają się z obłędnymi kremami na bazie cytryn i masła oraz budyniu i wiórków kokosowych. Ten deser z pewnością zasmakuje wielbicielom klasycznych deserów z nutką zaskoczenia.
Biszkopt ciemny:
- 5 jaj,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Biszkopt jasny:
- 3 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem cytrynowy:
- ok. 200 ml świeżego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 120 g masła.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka,
- 150 g serka mascarpone,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kokosowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Ponadto:
- 100 g wiórków kokosowych,
- ok. 80 g czekolady mlecznej do dekoracji.
Najpierw upiecz biszkopty. Zacznij od ciemnego. W misce wymieszaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij białka, utrwalając je cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku i miksuj, aby powstała puszysta masa. Na koniec partiami dosypuj mąkę z kakao i wymieszaj szpatułką do połączenia. Przelej ciasto do blaszki (22 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij na dwa równe blaty. Analogicznie wykonaj jasny biszkopt, przelej do blaszki o takich samych wymiarach i piecz ok. 20 minut w 180°C.
Przygotuj krem cytrynowy. Cytrynę sparz, wyszoruj i zetrzyj skórkę (tylko żółtą skórkę bez białej części). Z reszty cytryn wyciśnij sok i przelej do garnka. Dodaj skórkę cytrynową, cukier oraz wbij całe jajka. Zacznij podgrzewać, masę mieszaj trzepaczką i stopniowo dodawaj miękkie masło. Gdy krem się zagotuje, zmniejsz moc palnika i stale mieszając podgrzewaj go 10-15 minut, aż osiągnie konsystencję budyniu. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. W garnku zagotuj ok. 250 ml mleka, a resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej mieszaninę na gotujące mleko. Stale mieszając, ugotuj budyń, po czym przykryj garnek talerzykiem i odstaw do ostudzenia. Zmiksuj serek mascarpone i dodawaj do niego zimny budyń, aby powstał aksamitny, gęsty krem.
Złóż ciasto. Na białym biszkopcie wylej i rozprowadź cytrynowy krem. Następnie przykryj pierwszym blatem kakaowego biszkoptu, wyłóż połowę kremu białego, po czym drugą część kakaowego biszkoptu, a na koniec resztę budyniowej masy. Krem rozprowadź, wyrównaj i wysyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto "Piękna Monika" do lodówki i zostaw do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem polej strużkami rozpuszczonej czekolady i serwuj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz
Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje
Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa