Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika
Czeka cię wizyta gości, a może ktoś z twoich domowników niedługo będzie obchodzić urodziny lub imieniny? Takie okazje nie mogą obyć się bez pysznego ciasta. Idealnie sprawdzi się wielowarstwowy deser z dwoma rodzajami biszkoptów, pysznym kremem budyniowym oraz cytrynowym. Oto przepis na ciasto Piękna Monika, na pewno nie obędzie się bez pytań o przepis.
Jeśli wypiek tytułuje się imieniem kobiety, a w dodatku obdarza podkreślającymi urodę przymiotami, możesz się spodziewać czegoś naprawdę fantastycznego. Ciasto Piękna Monika to uosobienie prostoty i wyjątkowego smaku. Dwa rodzaje biszkoptów - biały i kakaowy przeplatają się z obłędnymi kremami na bazie cytryn i masła oraz budyniu i wiórków kokosowych. Ten deser z pewnością zasmakuje wielbicielom klasycznych deserów z nutką zaskoczenia.
Biszkopt ciemny:
- 5 jaj,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Biszkopt jasny:
- 3 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem cytrynowy:
- ok. 200 ml świeżego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 120 g masła.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka,
- 150 g serka mascarpone,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kokosowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Ponadto:
- 100 g wiórków kokosowych,
- ok. 80 g czekolady mlecznej do dekoracji.
Najpierw upiecz biszkopty. Zacznij od ciemnego. W misce wymieszaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij białka, utrwalając je cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku i miksuj, aby powstała puszysta masa. Na koniec partiami dosypuj mąkę z kakao i wymieszaj szpatułką do połączenia. Przelej ciasto do blaszki (22 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij na dwa równe blaty. Analogicznie wykonaj jasny biszkopt, przelej do blaszki o takich samych wymiarach i piecz ok. 20 minut w 180°C.
Przygotuj krem cytrynowy. Cytrynę sparz, wyszoruj i zetrzyj skórkę (tylko żółtą skórkę bez białej części). Z reszty cytryn wyciśnij sok i przelej do garnka. Dodaj skórkę cytrynową, cukier oraz wbij całe jajka. Zacznij podgrzewać, masę mieszaj trzepaczką i stopniowo dodawaj miękkie masło. Gdy krem się zagotuje, zmniejsz moc palnika i stale mieszając podgrzewaj go 10-15 minut, aż osiągnie konsystencję budyniu. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. W garnku zagotuj ok. 250 ml mleka, a resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej mieszaninę na gotujące mleko. Stale mieszając, ugotuj budyń, po czym przykryj garnek talerzykiem i odstaw do ostudzenia. Zmiksuj serek mascarpone i dodawaj do niego zimny budyń, aby powstał aksamitny, gęsty krem.
Złóż ciasto. Na białym biszkopcie wylej i rozprowadź cytrynowy krem. Następnie przykryj pierwszym blatem kakaowego biszkoptu, wyłóż połowę kremu białego, po czym drugą część kakaowego biszkoptu, a na koniec resztę budyniowej masy. Krem rozprowadź, wyrównaj i wysyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto "Piękna Monika" do lodówki i zostaw do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem polej strużkami rozpuszczonej czekolady i serwuj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą