Reklama
Reklama

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie

Pizza to niezawodne danie imprezowe. Tam, gdzie gości jest wielu, można przygotować ją w formie, która znacznie ułatwi konsumpcję. Małe pizzerinki sprawdzą się zwłaszcza podczas zabaw w ruchu, kiedy nikt nie myśli o siedzeniu przy stole.

Jeżeli lubisz pizzę, tę przekąskę polubisz tym bardziej - pizzerinki smakują znakomicie, doskonale sprawdzą się na imprezie, ale także na co dzień jako przekąska chociażby dla dzieciaków. Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i szynką, które możesz dodatkowo urozmaicić wedle uznania. Po prostu rewelacja.

Pizzerinki - składniki

Składniki na ciasto:  

Reklama
  • 500 g mąki tortowej, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 200 ml wody,  
  • 2 jajka, 
  • 80 g oliwy z oliwek (lub oleju), 
  • 1 łyżeczka soli. 

Składniki na farsz: 

  • 120 g mozzarelli (w kostce), 
  • 120 g szynki wędzonej, 
  • garść świeżych ziół (do dekoracji), 
  • 250 ml przecieru pomidorowego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki bazylii, 
  • szczypta cukru trzcinowego, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Pizzerinki - przepis

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Wodę podgrzej do około 35-37°C.  Rozgnieć drożdże z cukrem na dnie szklanki (lub podobnego naczynia). Gdy się rozpuszczą, dodaj połowę wody i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj szklankę bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i powiększyć swoją objętość.  Przesiej do dużej miski (lub misy miksera) resztę mąki. Wymieszaj ją wstępnie z jajkami, resztą wody i solą. Dodaj zaczyn i zagnieć całość (ręcznie lub hakiem miksera) na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie zagniatania stopniowo dolej oliwę. 

Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny – do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 12 równych części. Uformuj z nich kule. Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40 cm. Ułóż w niej – w równych odstępach od siebie – kule ciasta. Odłóż na pół godziny do dalszego wyrastania. 

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Podgrzej w rondelku oliwę z czosnkiem. Gdy czosnek zacznie się smażyć, dodaj przecier pomidorowy, zioła i szczyptę cukru trzcinowego. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. 

Zetrzyj na tarce mozzarellę. Pokrój szynkę w paseczki.  

W każdą z wyrośniętych kul ciasta spłaszcz (mogą się nawet posklejać – i tak nastąpi to, gdy wyrosną w czasie pieczenia), zrób w niej dołek i wypełnij go porcją, sosu, mozzarelli i szynki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20-25 minut – aż pizzerinki się zarumienią. Przed podaniem oprósz je posiekanymi ziołami. 

źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W PRL-u babcie robiły wnukom regularnie. Na jelita działa jak balsam, najlepszy jest ze świeżych truskawek

Ten przepis pokazała mi moja mama. Zrobię na Dzień Dziecka

Chleb, który w jelitach działa jak odkurzacz. Pomaga w trawieniu i zrzucaniu zbędnych kilogramów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pizza
Przejdź na