Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie
Pizza to niezawodne danie imprezowe. Tam, gdzie gości jest wielu, można przygotować ją w formie, która znacznie ułatwi konsumpcję. Małe pizzerinki sprawdzą się zwłaszcza podczas zabaw w ruchu, kiedy nikt nie myśli o siedzeniu przy stole.
Jeżeli lubisz pizzę, tę przekąskę polubisz tym bardziej - pizzerinki smakują znakomicie, doskonale sprawdzą się na imprezie, ale także na co dzień jako przekąska chociażby dla dzieciaków. Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i szynką, które możesz dodatkowo urozmaicić wedle uznania. Po prostu rewelacja.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 200 ml wody,
- 2 jajka,
- 80 g oliwy z oliwek (lub oleju),
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 120 g mozzarelli (w kostce),
- 120 g szynki wędzonej,
- garść świeżych ziół (do dekoracji),
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki bazylii,
- szczypta cukru trzcinowego,
- sól, pieprz (do smaku).
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Wodę podgrzej do około 35-37°C. Rozgnieć drożdże z cukrem na dnie szklanki (lub podobnego naczynia). Gdy się rozpuszczą, dodaj połowę wody i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj szklankę bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i powiększyć swoją objętość. Przesiej do dużej miski (lub misy miksera) resztę mąki. Wymieszaj ją wstępnie z jajkami, resztą wody i solą. Dodaj zaczyn i zagnieć całość (ręcznie lub hakiem miksera) na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie zagniatania stopniowo dolej oliwę.
Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny – do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 12 równych części. Uformuj z nich kule. Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40 cm. Ułóż w niej – w równych odstępach od siebie – kule ciasta. Odłóż na pół godziny do dalszego wyrastania.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Podgrzej w rondelku oliwę z czosnkiem. Gdy czosnek zacznie się smażyć, dodaj przecier pomidorowy, zioła i szczyptę cukru trzcinowego. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Zetrzyj na tarce mozzarellę. Pokrój szynkę w paseczki.
W każdą z wyrośniętych kul ciasta spłaszcz (mogą się nawet posklejać – i tak nastąpi to, gdy wyrosną w czasie pieczenia), zrób w niej dołek i wypełnij go porcją, sosu, mozzarelli i szynki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20-25 minut – aż pizzerinki się zarumienią. Przed podaniem oprósz je posiekanymi ziołami.
źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten przepis pokazała mi moja mama. Zrobię na Dzień Dziecka
Chleb, który w jelitach działa jak odkurzacz. Pomaga w trawieniu i zrzucaniu zbędnych kilogramów