Reklama
Reklama

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

Szukasz prostego przepisu? Wypróbuj ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Nie ma prostszego przepisu, poradzi sobie z nim właściwie każdy. Śmiało możesz zaangażować do wspólnego pieczenia nawet dzieciaki.

To idealny przepis zwłaszcza wtedy, kiedy chcesz zrobić na szybko coś do kawy. Ciasto bananowe, które zawsze się udaje to jeden z moich ulubionych przepisów. 

Ciasto bananowe, które zawsze się udaje - lista składników

  • 160 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej, 
  • 120 g cukru pudru, 
  • 3 duże dojrzałe banany, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli 

Ciasto bananowe, które zawsze się udaje - przepis

Do dużej miski dodaj miękkie masło i cukier. Zmiksuj je na puszystą masę. Wtedy dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszaj aż składniki się połączą.  

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do przygotowanej masy.  

Na koniec przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko szpatułką lub zmiksuj krótko. 

Reklama

Wlej ciasto do keksówki o długości około 23 cm i piecz przez 55-60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa

Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku

Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery