Reklama
Reklama

Nie wiesz, co zrobić na obiad? Spróbuj kotletów "bach bach"

Codzienne przygotowanie obiadów dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Oczywiście posiłki powinny być zdrowe, pełnowartościowe, oraz smaczne. Jeżeli znudziły ci się klasyczne smażone piersi z kurczaka, lub schabowe, możesz skusić się na przygotowanie kotletów "bach bach". Znajdziesz w nich sporo warzyw, takich jak pomidory, czy pieczarki, dodatkowe walory smakowe zapewni ciągnący się żółty ser. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie.

Kotlety "bach bach", pomysł na obiad

Domowe posiłki są lepsze niż spożywane w pośpiechu dania z ulicznych budek - to oczywiste. Problem w tym, że na co dzień brakuje nam czasu na gotowanie... Kotlety "bach bach", czyli takie, które można zrobić w ciągu chwili, to jedna z kulinarnych propozycji dla zabieganych. Ten przepis pozwala oszczędzić sporo czasu potrzebnego na usmażenie mielonych i przygotowanie do nich porcji warzyw. Przy okazji takie kotlety są zdecydowanie zdrowsze niż smażone na oleju. 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • 150-200 g pieczarek, 
  • 2 nieduże pomidory, 
  • 100 g sera żółtego (np. gouda), 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • oliwa oliwek (najlepiej w sprayu),  
  • masło klarowane (do smażenia).

 

 Jak zrobić kotlety "bach bach"?

Zacznij od pokrojenia obranej cebuli w kosteczkę i zeszklij na maśle klarowanym. Połącz w misce mięso mielone, podsmażoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę i jajko. Dodaj natkę pietruszki i obie papryki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. 

Opłucz pieczarki i pokrój same kapelusze na plasterki. Pokrój też pomidory, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż blachę folią aluminiową. Spryskają folię oliwą. Jeśli nie masz oliwy ze sprayem, natłuść folię korzystając z silikonowego pędzelka. Uformuj z masy mięsnej okrągłe kotlety - 4 duże lub kilka mniejszych. Ułóż je na blasze. 

Na każdym kotlecie ułóż warstwę pieczarek i lekko oprósz je solą i pieprzem. Przykryj plastrami pomidora i spryskaj je oliwą (lub posmaruj pędzelkiem). Oprósz bazylią i odrobiną soli. Na pomidorach ułóż starty ser. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Keczup z cukinii siostry Anastazji. Ten przepis to prawdziwa petarda

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe