Reklama
Reklama

Niezastąpiona surówka niedzielna. Idealna do schabowego i mielonych

W niedzielę, po aromatycznym i rozgrzewającym rosole, w polskich domach najczęściej podaje się kotlety schabowe, mielone albo udka z kurczaka. Nie może jednak do nich zabraknąć pysznej surówki, która doda sytości daniu i przede wszystkim - zapewni dużą dawkę witamin i minerałów. Odkryj niezastąpioną surówkę niedzielną.

Zdrowy obiad musi dostarczać zarówno porcję węglowodanów, białka, tłuszczów, jak i witamin oraz minerałów. Gdy na niedzielne główne dania podasz więc gotowane czy ubite ziemniaki i mięso, musisz jeszcze uzupełnić talerz o soczysty, pełen warzyw dodatek. Surówka niedzielna to połączenie pysznego smaku i dobrych dla organizmu składników. Przekonaj się, jak ją przyrządzić.

Z czego zrobiona jest surówka niedzielna?

Surówka niedzielna to pyszne połączenie świeżych warzyw z sosem jogurtowo-czosnkowym. Dzięki białej kapuście i marchewce jest przyjemnie chrupiąca i lekko słodkawa, a rzodkiewki dodają jej nuty pikanterii. Także kwaskowatość ogórków wspaniale tu pasuje. Aksamitny dressing, który doda soczystości potrawie, przygotujesz z zaledwie czterech łatwo dostępnych składników.

Reklama

Potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale z powodzeniem może też stanowić samodzielną przekąskę czy lunch. Jest też niskokaloryczna i odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej. Jedna porcja nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Możesz przyrządzić też większą porcję na następny dzień. 

Surówka niedzielna - przepis

Składniki:

Surówka:

  • 200 g białej kapusty 
  • 200 g marchewki 
  • 100 g kukurydzy konserwowej z puszki 
  • 100 g ogórków konserwowych 
  • 50 g rzodkiewek 

Dressing: 

  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsącz i osusz. Ogórki konserwowe i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa. 

Surówkę niedzielną dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się połączyły. Podawaj na zimno jako dodatek do obiadu. 


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka