Niezastąpiona surówka niedzielna. Idealna do schabowego i mielonych
W niedzielę, po aromatycznym i rozgrzewającym rosole, w polskich domach najczęściej podaje się kotlety schabowe, mielone albo udka z kurczaka. Nie może jednak do nich zabraknąć pysznej surówki, która doda sytości daniu i przede wszystkim - zapewni dużą dawkę witamin i minerałów. Odkryj niezastąpioną surówkę niedzielną.
Zdrowy obiad musi dostarczać zarówno porcję węglowodanów, białka, tłuszczów, jak i witamin oraz minerałów. Gdy na niedzielne główne dania podasz więc gotowane czy ubite ziemniaki i mięso, musisz jeszcze uzupełnić talerz o soczysty, pełen warzyw dodatek. Surówka niedzielna to połączenie pysznego smaku i dobrych dla organizmu składników. Przekonaj się, jak ją przyrządzić.
Surówka niedzielna to pyszne połączenie świeżych warzyw z sosem jogurtowo-czosnkowym. Dzięki białej kapuście i marchewce jest przyjemnie chrupiąca i lekko słodkawa, a rzodkiewki dodają jej nuty pikanterii. Także kwaskowatość ogórków wspaniale tu pasuje. Aksamitny dressing, który doda soczystości potrawie, przygotujesz z zaledwie czterech łatwo dostępnych składników.
Potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale z powodzeniem może też stanowić samodzielną przekąskę czy lunch. Jest też niskokaloryczna i odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej. Jedna porcja nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Możesz przyrządzić też większą porcję na następny dzień.
Składniki:
Surówka:
- 200 g białej kapusty
- 200 g marchewki
- 100 g kukurydzy konserwowej z puszki
- 100 g ogórków konserwowych
- 50 g rzodkiewek
Dressing:
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsącz i osusz. Ogórki konserwowe i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa.
Surówkę niedzielną dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się połączyły. Podawaj na zimno jako dodatek do obiadu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność