Reklama
Reklama

Niezastąpiona surówka niedzielna. Idealna do schabowego i mielonych

W niedzielę, po aromatycznym i rozgrzewającym rosole, w polskich domach najczęściej podaje się kotlety schabowe, mielone albo udka z kurczaka. Nie może jednak do nich zabraknąć pysznej surówki, która doda sytości daniu i przede wszystkim - zapewni dużą dawkę witamin i minerałów. Odkryj niezastąpioną surówkę niedzielną.

Zdrowy obiad musi dostarczać zarówno porcję węglowodanów, białka, tłuszczów, jak i witamin oraz minerałów. Gdy na niedzielne główne dania podasz więc gotowane czy ubite ziemniaki i mięso, musisz jeszcze uzupełnić talerz o soczysty, pełen warzyw dodatek. Surówka niedzielna to połączenie pysznego smaku i dobrych dla organizmu składników. Przekonaj się, jak ją przyrządzić.

Z czego zrobiona jest surówka niedzielna?

Surówka niedzielna to pyszne połączenie świeżych warzyw z sosem jogurtowo-czosnkowym. Dzięki białej kapuście i marchewce jest przyjemnie chrupiąca i lekko słodkawa, a rzodkiewki dodają jej nuty pikanterii. Także kwaskowatość ogórków wspaniale tu pasuje. Aksamitny dressing, który doda soczystości potrawie, przygotujesz z zaledwie czterech łatwo dostępnych składników.

Potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale z powodzeniem może też stanowić samodzielną przekąskę czy lunch. Jest też niskokaloryczna i odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej. Jedna porcja nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Możesz przyrządzić też większą porcję na następny dzień. 

Surówka niedzielna - przepis

Składniki:

Surówka:

  • 200 g białej kapusty 
  • 200 g marchewki 
  • 100 g kukurydzy konserwowej z puszki 
  • 100 g ogórków konserwowych 
  • 50 g rzodkiewek 

Dressing: 

  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsącz i osusz. Ogórki konserwowe i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem zalej warzywa. 

Surówkę niedzielną dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się połączyły. Podawaj na zimno jako dodatek do obiadu. 


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prawie nie ma ości, nie czuć tranu. Ze szpinakiem, w sosie maślanym rozpływa się w ustach

Solanka do ogórków według przepisu babci Jadzi. Nigdy nie są puste i miękkie

Sernik z truskawkową galaretką nie wymaga pieczenia. Idealny przepis na upały

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka