Reklama
Reklama

Nigdy nie wychodzimy z wizyty bez słoika. Sałatka szwagra to niebo w gębie

W naszej rodzinie mistrzem przetworów na zimę jest szwagier. Od lat przygotowuje pyszne ogórki kiszone, konserwowe oraz sałatki do słoików. Zawsze, gdy go odwiedzamy, do domu wracamy z wybornymi wekami. W poniższym artykule znajdziesz przepis na sałatkę szwagra, zawiera tanie składniki i jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Szukasz domowych sposobów na to, aby zatrzymać jak najdłużej smak warzyw i sięgać po sałatkę swojej roboty, kiedy tylko przyjdzie taka ochota? Mamy na to wspaniałą recepturę! To sałatka szwagra, która łączy tradycyjne smaki. Dobrze smakuje do mięsnych dań, ale nie tylko. 

Przepis na sałatkę szwagra

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, nie zapomnij zaopatrzyć się w czyste i wyparzone słoiki oraz pokrywki. Dzięki temu sałatka przetrwa w spiżarni lub piwnicy długie zimowe miesiące. 

Składniki: 

  • 1 kg kapusty białej,
  • 1 kg marchewki, 
  • 500 g cebuli,
  • 500 g papryki czerwonej,
  • 200 g cukru, 
  • 200 ml octu, 
  • 300 ml oleju, 
  • 1 łyżeczka gorczycy, 
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego.

Jak zrobić sałatkę szwagra? 

W średnim garnku umieść cukier. Wlej ocet i olej. Zagotuj i odstaw, aż całość ostygnie.  

Przygotuj warzywa. Kapustę poszatkuj, obrane marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a papryki oczyszczone z gniazd naiennych pokrój w paski. Cebule również posiekaj w piórka.  

Do przygotowanej wcześniej zalewy dodaj gorczycę, pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej warzywa, zamieszaj i zostaw tak na 2-3 godziny. 

Po tym czasie sałatkę szwagra wkładaj do słoików, mocno ugniatając. Dolej pozostałą zalewę. Mocno zakręć każdy słoik i zapasteryzuj przez 15 minut. Po tym czasie odstaw naczynia do góry dnem, przykryj ściereczką i odstaw do ostygnięcia. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory