przetwory
- Wszystkie (22)
- Artykuły (22)
Artykuły (22)
-
Najlepsza sałatka na zimę do słoików. Do kotletów, mielonych, a nawet zapiekanki
- Wczoraj, 25 czerwca (19:30)
-
Ogórki i kiszonki małosolne robię w stary, tradycyjny sposób. Ze słoika nie wychodzą tak dobre
- Wczoraj, 25 czerwca (11:30)
Właśnie zaczyna się sezon na ogórki. Jest to idealny czas na zrobienie małosolnych ogórków i kiszonek. Do ich przygotowania używam nie słoika, a kamionki, zgodnie ze starym, tradycyjnym...przetwory -
Układam ogórki do słoika i zalewam specjalną zaprawą. Przepis rozdałam już wszystkim znajomym
- Poniedziałek, 24 czerwca (19:30)
Szukasz pomysłu na ogórki w oryginalnej zalewie? Jeśli chcesz odejść od klasyki, to koniecznie przygotuj ogórki po watykańsku. Nietypowym składnikiem tych przetworów są rodzynki, które...przetwory -
Kiedy otwieram słoik, zawartość znika w kilka minut. Przepis na ogórki po białostocku
- Poniedziałek, 24 czerwca (11:30)
Niezależnie od tego, czy zamierzasz przygotować ogórki kiszone, małosolne, czy te po białostocku, musisz zadbać o to, aby zaopatrzyć się w dobry produkt. Podczas wizyty na targu, czy w...przetwory -
Uważaj na koper do kiszenia ogórków. Potrafi zepsuć ich smak i trwałość
- Środa, 19 czerwca (08:30)
Sezon na kiszenie ogórków już się zaczął. Aby ich smak wyszedł odpowiedni, w słoiku nie może zabraknąć kopru. Ziele nie nadaje się jednak w każdej formie i trzeba wiedzieć, które kupić do...przetwory -
Zbieram w czerwcu i robię syrop. Genialne na wzmocnienie, żołądek i choroby tarczycy
- Sobota, 15 czerwca (12:30)
Dojrzałe orzechy włoskie to pyszna zdrowa przekąska, dodatek do ciast, owsianek, czy musli. Okazuje się jednak, że dla naszego zdrowia korzystne są również zielone orzechy. Jakie mają...przetwory -
Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Zastosuj prosty trik, uratujesz ich smak
- Czwartek, 13 czerwca (18:30)
Sezon ogórkowy już w pełni, a my zaczynamy przygotowywać już pierwsze przetwory na zimę. Ogórki kiszone, konserwowe oraz różnego rodzaju sałatki mogą być zepsute przez gorzki smak tych...ogórki, przetwory -
Wyborne małosolne Ewy Wachowicz. Tajemniczy składnik podbija ich smak
- Czwartek, 13 czerwca (12:30)
Idealne do kanapek, świetne w sałakach, pyszne jako dodatek do klasycznych polskich obiadów, czy dań z grilla. Mowa oczywiście o małosolnych. Trwa sezon na tę pyszną i zdrową przekąskę,...przetwory -
Gdy dżem jest zbyt rzadki, nie dodawaj żelatyny ani cukru żelującego. Jest lepszy sposób
- Środa, 12 czerwca (14:30)
-
Od dawna nie kupuję tej przyprawy w sklepie. Robię własną "magulkę" do zup, sosów i innych dań
- Środa, 12 czerwca (10:30)
Lubczyk - albo się go kocha, albo nienawidzi. Ziele kojarzy się głównie z przyprawą do rosołu, a kryje w sobie o wiele więcej. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne od wieków...dodatki, przetwory -
Moja mama robi najlepszy dżem truskawkowy. Kwintesencja smaku i zero cukru
- Sobota, 8 czerwca (10:30)
-
Oczyszcza organizm, pomaga na bóle reumatyczne. Ocet z tych aromatycznych kwiatów robię z przepisu babci
- Czwartek, 6 czerwca (12:30)
Ich zapach dla wielu osób jest symbolem wiosny i początków lata. Kwitnące kwiaty czarnego bzu nie tylko cieszą oko swoim wyglądem, mają także sporo prozdrowotnych właściwości. W twoim...przetwory -
Sałatka gyros z ogórków. Zalewa z przepisu mojej mamy nie ma konkurencji
- Środa, 5 czerwca (10:30)
-
Szypułki z truskawek odcinam w specjalny sposób. Robię z nich ocet lepszy od jabłkowego
- Poniedziałek, 3 czerwca (12:30)
Jesteś jedną z tych osób, u których w kuchni nic się nie zmarnuje? Potrafisz wyczarować ciekawe danie z niczego? Jeśli tak, z pewnością spodoba ci się patent na wykorzystanie...przetwory -
Kryzysowe słoiki z mięsem. Z tego przepisu przetrwają nawet 25 lat
- Niedziela, 2 czerwca (18:30)
Wiele osób każdego dnia docenia domowe przetwory. Spiżarnia to niezwykle przydatne miejsce, szczególnie kiedy zapomnimy lub nie zdążymy zrobić zakupów. Warto mieć pod ręką nie tylko...przetwory -
Przyspiesza metabolizm, reguluje trawienie. Przepis na ten wyjątkowy ocet jest w naszym domu od pokoleń
- Środa, 29 maja (18:30)
Szczypiorek to nie tylko pyszne ziele, które dopełnia smak wiosennych kanapek, sałatek, twarogu czy wszelkich innych dań. Roślina może zacząć kwitnąć już w maju, więc zauważamy na niej...przetwory -
Pyszna surówka z młodej kapusty na zimę. Pakuję do słoików, ile się da
- Niedziela, 26 maja (18:30)
Sezon na młodą kapustę można uznać za otwarty. Pojawia się ona coraz częściej na targach oraz w sklepach, a my możemy przez to cieszyć się jej łagodnym i delikatnie słodkim smakiem. Młodą...przetwory, warzywa -
Obłędnie smaczne i chrupkie marynowane szparagi. Przepis mam od znajomego szefa kuchni
- Niedziela, 26 maja (14:30)
Sezon na szparagi to wyjątkowy czas w roku, który trwa niestety tylko kilka miesięcy. Niewiele osób wie, że smak tych pysznych warzyw można zachować na dłużej. Szparagi, podobnie jak...warzywa, przetwory -
Gdy tylko zaczyna się sezon, pakuję do słoików i kiszę. Najlepszy i smaczny probiotyk
- Sobota, 25 maja (08:30)
Kiszonki to naturalny sposób na zachowanie zdrowego organizmu. Wiosną i latem warto skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, aby zrobić z nich takie przetwory na zimę. Nie muszą to być...przetwory, kuchnia polska -
Szklanka dziennie i skończą się problemy z wysokim cholesterolem, bólem stawów
- Wtorek, 21 maja (16:30)