przetwory
- Wszystkie (249)
- Artykuły (249)
Artykuły (249)
-
Właśnie owocują, ale najlepiej jeść je po przymrozkach. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- Czwartek, 23 października (14:30)
Jaki owoc jest symbolem jesieni? Dla jednych będą to jabłka, dla innych gruszki, znajdą się również ci, którzy wskażą na dynię, która z botanicznego punktu widzenia zaliczana jest do...owoce, przetwory -
Superfood zdrowszy od ziemniaka, w wersji kiszonej smakuje genialnie. Obniża cukier i cholesterol, poprawia pracę jelit
- Poniedziałek, 20 października (17:30)
-
Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów
- Niedziela, 19 października (16:30)
Jabłka, gruszki, śliwki - jesień nie skąpi nam świeżych owoców. Wykorzystujemy je do przygotowania dżemów, soków i nalewki. Warto wykorzystać ten czas, by sporządzić na zimę ocet z owocu,...przetwory, owoce -
Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza
- Środa, 15 października (11:30)
Ryby to niezwykle ważny składnik naszej diety - dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz istotnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Można przyrządzić je w różnych formach, jednak...ryby, przetwory -
Pij codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał
- Poniedziałek, 13 października (13:30)
Jesień w pełni, a co za tym idzie, coraz więcej osób dopadają przeziębienia i infekcje. W tym okresie w szczególności należy zadbać o odporność, jednym ze sposobów jest picie naturalnego...przetwory -
Mało kto wiem, że odkwaszają organizm i działają moczopędnie. Osoby na diecie powinny jeść codziennie
- Piątek, 10 października (17:30)
Ogórki szklarniowe to warzywa, które raczej nie kojarzą się z czymś smacznym i wartościowym. Okazuje się jednak, że powstaje z nich wiele pysznych przekąsek, a pod ich skórką kryją się...przetwory, warzywa -
Ostatni dzwonek, by robić z nich zapasy. Mają zbawienny wpływ na serce i skórę, doskonałe na trawienie
- Czwartek, 9 października (09:30)
Kończy się sezon na rajskie jabłuszka, a to ostatni moment, by wykorzystać ich pełnię smaku i wartości odżywczych. Te drobne, kwaśne owoce są bogate w pektyny, polifenole i witaminy,...jabłka, przetwory -
Upycham do słoików i mam zapas na zimę. Na odporność i leniwe jelita to pierwsza pomoc
- Środa, 8 października (16:30)
-
Wielozadaniowy sok, po który rzadko sięgamy. Chroni wątrobę, pomaga w odchudzaniu i z problemami ze snem
- Środa, 1 października (17:30)
-
Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony
- Środa, 1 października (13:30)
Dżem z winogron możesz wykorzystać do śniadań, obiadów i przystawek. Jego słodko-kwaśny smak wzbogaci dania wytrawne i desery. W ten sposób stanie się źródłem wielu cennych substancji...przetwory -
Najlepszy polski jesienny superfood. Czyści jelita jak odkurzacz, podnosi odporność i działa przeciwbólowo
- Wtorek, 30 września (10:01)
-
Nie wyrzucaj łupin orzecha, zrób z nich leczniczą miksturę. Pomaga na niestrawność, skołatane nerwy i wysokie ciśnienie
- Czwartek, 25 września (14:30)
Początek jesieni to ostatni moment, aby zaopatrzyć swoją spiżarnię w domowe przetwory. Oprócz dżemów, kompotów i sałatek do słoików, warto zrobić również leczniczą nalewkę. Dobrym wyborem...przetwory, nalewki -
Mało kto wie, że powstaje w procesie fermentacji. Chroni wątrobę jak tarcza, zatrzymuje stany zapalne
- Czwartek, 25 września (11:30)
Kremowy, słodki i mocno owocowy, z nutami czekolady i orzechów... mało kto zgadłby, że mowa o czosnku, a dokładnie czarnym czosnku. Powstający w procesie fermentacji i reakcji Maillarda...przetwory, warzywa -
Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane
- Wtorek, 23 września (08:30)
Pieczarki marynowane to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy też deski serów i wędlin. Będą świetną propozycją jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach czy wydarzeniach. Są...przetwory, grzyby -
Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni
- Poniedziałek, 22 września (18:30)
Grzyby w occie to klasyka polskich spiżarni i jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Zamarynowane w aromatycznej zalewie stają się pyszną przekąską lub dodatkiem do mięs...grzyby, przetwory -
Intensywnie zielona skóra i pasy jak u zebry. Ten pomidor to król soków i koncentratów
- Niedziela, 21 września (16:30)
-
Zrób zapasy, póki trwa sezon, bo to cudowny owoc. Na stłuszczoną wątrobę, słaba odporność i stres
- Czwartek, 18 września (11:30)
Sezon na to pnącze trwa krótko, ale warto zrobić zapasy jego bordowo-czerwonych owoców. To prawdziwy naturalny adaptogen i skarbnica antyoksydantów. W kuchni ma wiele zastosowań, od...owoce, przetwory -
Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę
- Poniedziałek, 15 września (18:30)
Marynowane patisony to chrupiące, lekko pikantne i kolorowe warzywa, które są idealnym sposobem na zamknięcie smaków lata w słoikach. Świetnie sprawdzą się do sałatek, kanapek czy jako...warzywa, przetwory -
Sposób na twardą pigwę. Szybko zmięknie, będzie można ją obrać i pokroić
- Poniedziałek, 15 września (11:30)
Pigwa to owoc o niezwykłym aromacie i cennych właściwościach zdrowotnych, ale jej twardy miąższ i gruba skórka potrafią zniechęcić nawet doświadczonych kucharzy. Wiele osób zastanawia...owoce, przetwory -
Dlaczego dżem w słoiku się psuje, a inny stoi w spiżarni latami? Nie każdy o tym wie
- Piątek, 12 września (13:30)
Dżem to jeden z najczęściej przygotowywanych domowych przetworów. Słodki, owocowy, idealny do kanapek, naleśników czy ciast. Jednak nawet najlepiej wyglądający słoik może po kilku...przetwory, owoce



















