przetwory
- Wszystkie (144)
- Artykuły (144)
Artykuły (144)
-
Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych
- Dzisiaj, 22 października (10:30)
-
Bez tej marmolady nie mogę się obejść. Ma mniej kalorii niż klasyczna i korzenny twist
- Piątek, 18 października (18:30)
Marmolada jabłkowa z cynamonem to jeden z tych przetworów, które idealnie oddają klimat jesieni. Aromatyczne jabłka połączone z korzennym, rozgrzewającym cynamonem to smakowity dodatek do...przetwory -
Korzenna nalewka na odporność z przepisu babci Jadzi. W moim domu robimy ją od lat
- Piątek, 18 października (17:30)
Choć alkohol kojarzy się głównie z imprezowaniem, to dawniej był on wykorzystywany także jako wsparcie dla zdrowia. W ramach profilaktyki czy zwalczania schorzeń przygotowywane były...przetwory, nalewki -
Smakuje jak najlepsza chałwa przywieziona z Turcji. Robię ją z moich ulubionych orzechów
- Niedziela, 13 października (18:30)
Chałwa to przysmak znany absolutnie na całym świecie. Słodycz jest dostępny w niemalże każdym sklepie spożywczym. O wiele lepszy jednak robię w domu z moich ulubionych orzechów. Smakuje...przetwory -
Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy
- Niedziela, 13 października (14:30)
Keczupy dostępne w sklepach mają w sobie dużo cukru i mało pomidorów. Z tego powodu wiele osób szuka nowych sposobów na przygotowanie tego sosu w domowych warunkach. Jeśli nie zdążyłeś w...przetwory -
Dziadek Tadeusz robił najlepszy smalec z grzybami leśnymi. Recepturę znalazłam w starym zeszycie
- Piątek, 11 października (18:30)
-
Po tym rozpoznasz, że kapusta kiszona jest zepsuta. Moja babcia zawsze tak robiła
- Piątek, 11 października (17:30)
Wbrew pozorom kapusta kiszona może się zepsuć i zniweczyć nasze plany na bigos czy dodatek do obiadu. Proces fermentacji sprawia, że kiszonka ma kwaśny smak i wiele właściwości...przetwory -
Dwa sprawdzone sposoby na mrożenie kani. Będą smakować jak świeżo zerwane
- Piątek, 11 października (11:30)
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, co można zrobić z zebranymi okazami. W jaki sposób je przechowywać? Jeśli chodzi o kanie, to dobrym...grzyby, przetwory -
Wybitnie smakuje na chałce, jeszcze lepiej z serem pleśniowym. Spróbujesz raz, będzie robić na okrągło
- Czwartek, 10 października (10:30)
Jesień to sezon przetworów w wielu domach, ale do tej pory sama raczej od nich stroniłam. Jakiś czas temu natrafiłam jednak na przepis, który wydawał mi się bardzo ciekawy. Wypróbowałam i...przetwory, dżemy -
Za granicą płacą za niego krocie, my nie doceniamy. Sok z jego owoców to skarbca witamin
- Środa, 9 października (18:30)
Owoc ten uważany jest za jeden z najzdrowszych na świecie. W Polsce jest bardzo niedoceniany, a za granicą płacą za niego krocie. Przez swoją popularność w dawnych czasach zyskały miano...przetwory -
Teraz kupisz ją, w każdym sklepie. Póki trwa sezon, zrób pyszny dżem
- Środa, 9 października (16:30)
Ten dżem dyniowy jest aksamitnie gładki, lekko pikantny, z nutą wanilii i gałki muszkatołowej. To idealny dodatek do świeżych bagietek, tostów czy naleśników. Pachnie i smakuje jesiennym...przetwory -
Nie lubię syropu z cebuli, więc zrobiłam z banana. Na kaszel działa lepiej jak te z apteki
- Wtorek, 8 października (12:30)
Gdy pojawiają się jesienne przeziębienia, zawsze najpierw sięgam po naturalne, domowe sposoby. Miałam jednak problem, gdy w domu pojawiał się kaszel. Nie lubię syropu z cebuli, który jest...przetwory -
Bezbłędnie zbija cholesterol i reguluje poziom cukru. Ten ocet to moje ostatnie odkrycie, robię spory zapas
- Sobota, 5 października (19:30)
Prawdopodobnie większość osób mających styczność z gotowaniem słyszało o occie jabłkowym. Wykorzystuje się go między innymi do przygotowywania sosów czy marynat. Warto jednak zwrócić...przetwory -
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie
- Sobota, 5 października (14:30)
Spiżarnia przed nadejściem zimy powinna być wypełniona różnymi domowymi przysmakami, dzięki którym będziemy mieć pewność, że niczego nam nie zabraknie podczas długich chłodnych miesięcy....dżemy, przetwory -
Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty
- Sobota, 5 października (10:30)
-
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne
- Piątek, 4 października (18:30)
Kiszonki są wyjątkowo zdrowe i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Mówiąc o nich, od razu na myśl przychodzą rodzime ogórki kiszone, kiszona kapusta, buraki, rzodkiew czy owoce....przetwory -
Ze spiżarni znikają w okamgnieniu. Kanie w specjalnym sosie robię z przepisu dziadka Stasia
- Czwartek, 3 października (19:30)
Sezon na grzyby oficjalnie rozpoczęty. W lasach pojawiło się tyle dobroci, że żal z tego nie skorzystać. Poza popularnym i znanymi podgrzybkami, maślakami czy koźlarzami, warto rozejrzeć...przetwory, grzyby -
Suszę, marynuję, ale bez tej pasty grzybowej rodzina się nie obejdzie. Wspaniała do zapiekanek, do chleba, wędlin i mięs
- Czwartek, 3 października (14:30)
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Z tego powodu wiele osób szuka nowych sposób na wykorzystanie ich w swojej kuchni. Ta pasta grzybowa to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich...grzyby, przetwory -
Najlepsze konfitury na świecie z przepisu babci. Tajemnicą ich smaku jest jesienny owoc
- Czwartek, 3 października (09:30)
-
Grzyby marynowane z przepisu Ewy Wachowicz inne niż wszystkie. Zalewa to majstersztyk
- Środa, 2 października (16:30)
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich grzybiarzy. Jeśli z ostatniej wizyty w lesie wróciłeś z koszem pełnym dorodnych okazów, na pewno czeka cię prawdziwa grzybowa uczta. Jednak...grzyby, przetwory