przetwory
- Wszystkie (152)
- Artykuły (152)
Artykuły (152)
-
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
- Wczoraj, 20 listopada (18:30)
Kto z dzieciństwa nie pamięta syropu na kaszel z cebuli. Chociaż pomagał, to zostawił urazę i teraz przez wielu nadal jest znienawidzony. Jako tradycjonalistka nadal wolę domowe sposoby...przetwory -
Na boczek w tym wydaniu skuszą się nawet ci, którzy dbają o linię. Takiego nie kupisz w sklepie
- Sobota, 9 listopada (16:30)
Boczek w tym wydaniu przygotowuję, gdy czeka mnie rodzinna impreza, święta lub gdy po prostu mamy na niego z rodziną ochotę. Wychodzi tak wyśmienity, że po spróbowaniu nikt nie odmawia...przetwory -
Nazywane jest najzdrowszym daniem świata. Robię w wersji polskiej, jest wybitne
- Czwartek, 7 listopada (09:15)
Kiszonki są wyjątkowo zdrowe i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Mówiąc o nich, od razu na myśl przychodzą rodzime ogórki kiszone, kiszona kapusta, buraki, rzodkiew czy owoce....przetwory -
Taka zdrowa, a tak rzadko stosowana w kuchni. Listopad to najlepszy czas na jej zbiór
- Środa, 6 listopada (16:30)
Nie od dzisiaj wiadomo, że w roślinach i ziołach kryje się moc prozdrowotnych właściwości. Aby wesprzeć organizm w okresie jesienno-zimowym, warto sięgnąć po metody stosowane przez nasze...przetwory -
Naturalny antybiotyk w słoiku. Tak przygotowany czosnek pomoże przy przeziębieniu
- Wtorek, 5 listopada (18:30)
-
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?
- Poniedziałek, 4 listopada (14:30)
Jeśli interesujesz się żywieniem, na pewno słyszałeś, że prawidłowy stan jelit odpowiada w ogromnej mierze za zdrowie organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o ich funkcjonowanie,...przetwory -
Zapomniany skarb z ogrodu babci. Walczy z anemią, dodaje energii i poprawia pamięć
- Czwartek, 31 października (15:30)
Na rynku pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców z dalekich krajów i innych kontynentów, podczas gdy te z naszego podwórka zostają zapominane. Do takiego grupy należy właśnie...przetwory, owoce -
Ma nietypowy wygląd i smakuje jak homar. Dobrze działa na serce, pracę mózgu i odporność
- Środa, 30 października (14:30)
-
Obiera się z trudem, ale wnętrze kryje same witaminy. Przetwory z pigwy nie tylko na zimę
- Poniedziałek, 28 października (10:30)
Twarda skórka może zniechęcać do jedzenia pigwy, warto jednak poświęcić trochę czasu na obieranie, aby cieszyć się wyjątkowymi właściwościami tego owocu. Jego wnętrze skrywa prawdziwą...przetwory -
Obłędne nadzienie do naleśników i ciast. Słodkie i chrupiące, karmelowe jabłka to hit
- Piątek, 25 października (11:30)
-
Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych
- Wtorek, 22 października (10:30)
-
Bez tej marmolady nie mogę się obejść. Ma mniej kalorii niż klasyczna i korzenny twist
- Piątek, 18 października (18:30)
Marmolada jabłkowa z cynamonem to jeden z tych przetworów, które idealnie oddają klimat jesieni. Aromatyczne jabłka połączone z korzennym, rozgrzewającym cynamonem to smakowity dodatek do...przetwory -
Korzenna nalewka na odporność z przepisu babci Jadzi. W moim domu robimy ją od lat
- Piątek, 18 października (17:30)
Choć alkohol kojarzy się głównie z imprezowaniem, to dawniej był on wykorzystywany także jako wsparcie dla zdrowia. W ramach profilaktyki czy zwalczania schorzeń przygotowywane były...przetwory, nalewki -
Smakuje jak najlepsza chałwa przywieziona z Turcji. Robię ją z moich ulubionych orzechów
- Niedziela, 13 października (18:30)
Chałwa to przysmak znany absolutnie na całym świecie. Słodycz jest dostępny w niemalże każdym sklepie spożywczym. O wiele lepszy jednak robię w domu z moich ulubionych orzechów. Smakuje...przetwory -
Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy
- Niedziela, 13 października (14:30)
Keczupy dostępne w sklepach mają w sobie dużo cukru i mało pomidorów. Z tego powodu wiele osób szuka nowych sposobów na przygotowanie tego sosu w domowych warunkach. Jeśli nie zdążyłeś w...przetwory -
Dziadek Tadeusz robił najlepszy smalec z grzybami leśnymi. Recepturę znalazłam w starym zeszycie
- Piątek, 11 października (18:30)
-
Po tym rozpoznasz, że kapusta kiszona jest zepsuta. Moja babcia zawsze tak robiła
- Piątek, 11 października (17:30)
Wbrew pozorom kapusta kiszona może się zepsuć i zniweczyć nasze plany na bigos czy dodatek do obiadu. Proces fermentacji sprawia, że kiszonka ma kwaśny smak i wiele właściwości...przetwory -
Dwa sprawdzone sposoby na mrożenie kani. Będą smakować jak świeżo zerwane
- Piątek, 11 października (11:30)
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, co można zrobić z zebranymi okazami. W jaki sposób je przechowywać? Jeśli chodzi o kanie, to dobrym...grzyby, przetwory -
Wybitnie smakuje na chałce, jeszcze lepiej z serem pleśniowym. Spróbujesz raz, będzie robić na okrągło
- Czwartek, 10 października (10:30)
Jesień to sezon przetworów w wielu domach, ale do tej pory sama raczej od nich stroniłam. Jakiś czas temu natrafiłam jednak na przepis, który wydawał mi się bardzo ciekawy. Wypróbowałam i...przetwory, dżemy -
Za granicą płacą za niego krocie, my nie doceniamy. Sok z jego owoców to skarbca witamin
- Środa, 9 października (18:30)
Owoc ten uważany jest za jeden z najzdrowszych na świecie. W Polsce jest bardzo niedoceniany, a za granicą płacą za niego krocie. Przez swoją popularność w dawnych czasach zyskały miano...przetwory