Nocna owsianka z jagodami i kruszonką. Pożywne śniadanie, które rozrusza leniwe jelita
Śniadanie to posiłek, który powinien być zarówno smaczny, jak i pożywny. Odpowiednią dawkę energii o poranku zapewni nam nocna owsianka. Ten śniadaniowy hit możemy przygotować wieczorem, by tuż po wstaniu móc raczyć swe kubki smakowe przepysznym i zdrowym posiłkiem. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
Nocna owsianka z jagodami i kruszonką to prawdziwy śniadaniowy hit, który z pewnością zasmakuje wielu osobom. Posiłek składa się ze zdrowych produktów mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Przykładowo - płatki owsiane są bogate w błonnik, który korzystnie oddziałuje na pracę jelit. Poza tym zawierają one wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie sprawa wygląda z dodawanymi do owsianki owocami.
Dlaczego owsiankę nazywamy nocną? Wynika to z faktu, że przyrządzamy ją dzień wcześniej wieczorem i wkładamy na noc do lodówki. To genialne rozwiązanie, ponieważ rano, po wstaniu z łóżka, śniadanie mamy praktycznie gotowe. Z tego względu polecamy owsiankę w szczególności osobom zabieganym, które nie zawsze zdążą rano zjeść coś pożywnego.
Przeczytaj też: Puszyste racuchy zrobisz w kilka minut. Nie potrzeba już drożdży i mleka
Przygotowanie nocnej owsianki z jagodami i kruszonką nie jest skomplikowane. Oto lista niezbędnych składników:
Na owsiankę:
- 300 ml mleka (możemy również użyć mleka sojowego lub kokosowego),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (możemy pominąć, jeśli nie spożywamy nabiału lub zastąpić jogurtem roślinnym),
- 60 g płatków owsianych,
- garść mrożonych jagód (lub świeżych),
- łyżeczka nasion chia,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu.
Na kruszonkę:
- 30 g mąki pszennej,
- 15 g masła,
- 15 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Wrzucamy do niewielkiego rondla garść mrożonych jagód. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce rozmiękną. Następnie dodajemy łyżeczkę nasion chia oraz mielony cynamon i mieszamy wszystko ze sobą. Zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- W dużym słoiku mieszamy mleko z jogurtem oraz płatkami owsianymi. Gdy składniki się połączą, polewamy owsiankę wystygniętymi jagodami. Zakręcamy słoik i wkładamy go do lodówki.
- Teraz bierzemy się za kruszonkę. Łączymy składniki w jednej misce i powstałą masę rozwałkowujemy na wyłożonej pergaminem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 7-8 minut, aż całość będzie ładnie przyrumieniona. Kruszonkę studzimy, kruszymy do oddzielnego pojemnika i chowamy do lodówki.
- Owsianka powinna spędzić w lodówce całą noc. Nad ranem wystarczy wyciągnąć słoik, umieścić całość w misce, posypać niewielką ilością kruszonki i można zajadać.
Warto wspomnieć, że nadmiar kruszonki możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do owsianki można również użyć innych owoców - posiłek genialnie smakuje z malinami, truskawkami czy bananem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kilka minut w kuchni i gotowe. Chrupiąca przyjemność dla łasuchów
Zapomnij o guacamole, ta pasta z awokado jest bardziej wyrafinowana. Wszyscy będą pod wrażeniem