Reklama
Reklama

Pijana wiśnia na imieniny i urodziny. Każdy poprosi o dodatkowy kawałek

Imieniny, urodziny czy zwykła niedziela. Każdy moment jest dobry, by zaparzyć ulubioną kawę czy herbatę i zjeść kawałek domowego ciasta. Pijana wiśnia to propozycja dla koneserów tego owocu z delikatną nutką alkoholową.

Jeśli przepadasz za połączeniem czekolady i wiśni, to koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Pamiętaj, że nie nadaje się do podania dzieciom, bo jest naponczowane sporą dawką alkoholu. Za to świetnie smakuje do popołudniowej kawy i nadaje się na specjalną okazję.

Pijana wiśnia - co to za ciasto?

Ciasto Pijana wiśnia wychodzi bardzo lekkie i puszyste. Wszystko za sprawą kakaowego biszkoptu, stanowiącego spód deseru. Ponczuje się go wiśniówką i herbatą earl grey, które nie tylko nadają soczystości wypiekowi, ale również więcej aromatu. Na biszkopt nakłada się aksamitny, śmietankowy krem z dodatkiem wiśni, wcześniej zanurzonych w alkoholu. Nazwa wypieku nie powinna więc dziwić - ciasto jest mocno naponczowane.

Pijana wiśnia - przepis

Zwróć uwagę, żeby przygotowania rozpocząć dzień wcześniej. Przepis na ciasto Pijana wiśnia wymaga zrobienia biszkoptu, kremu i owoców. 

Składniki:

Biszkopt: 

  • 200 g cukru 
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • 65 g mąki pszennej 
  • 4 duże jajka 
  • 2 łyżki kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Poncz: 

  • 150 ml wiśniówki 
  • 100 ml herbaty earl grey 

Krem: 

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% 
  • 50 ml gorącej wody 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo: 

  • 500 g wiśni bez pestek 
  • 200 ml wódki 
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (wg uznania) 
  • wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie) 

Sposób wykonania:

Ciasto wymaga wcześniejszego przygotowania kilku składników, dlatego weź to pod uwagę przed realizacją. Wiśnie przełóż do miseczki i zalej wódką. Odstaw je na dobę. 

Następnie oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodaj stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku jajka. Obie mąki przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i partiami dodawaj do mokrych składników, cały czas mieszając. Ciasto przelej do formy o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz je około 25 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystygnięcia, a po kilkunastu minutach przekrój na dwa równe blaty. 

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Cały czas miksując, dodawaj partiami cukier. Następnie wlej wystudzoną żelatynę i dalej miksuj. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji. 

Wiśnie odcedź z nadmiaru alkoholu i dodaj do kremu, delikatnie mieszając. Wiśniówkę wymieszaj z zaparzoną herbatą. Drugi możesz wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić. Blat włóż do formy  i nasącz go wcześniej przygotowaną mieszanką. Na blat wyłóż krem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze