Pijana wiśnia na imieniny i urodziny. Każdy poprosi o dodatkowy kawałek
Imieniny, urodziny czy zwykła niedziela. Każdy moment jest dobry, by zaparzyć ulubioną kawę czy herbatę i zjeść kawałek domowego ciasta. Pijana wiśnia to propozycja dla koneserów tego owocu z delikatną nutką alkoholową.
Jeśli przepadasz za połączeniem czekolady i wiśni, to koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Pamiętaj, że nie nadaje się do podania dzieciom, bo jest naponczowane sporą dawką alkoholu. Za to świetnie smakuje do popołudniowej kawy i nadaje się na specjalną okazję.
Ciasto Pijana wiśnia wychodzi bardzo lekkie i puszyste. Wszystko za sprawą kakaowego biszkoptu, stanowiącego spód deseru. Ponczuje się go wiśniówką i herbatą earl grey, które nie tylko nadają soczystości wypiekowi, ale również więcej aromatu. Na biszkopt nakłada się aksamitny, śmietankowy krem z dodatkiem wiśni, wcześniej zanurzonych w alkoholu. Nazwa wypieku nie powinna więc dziwić - ciasto jest mocno naponczowane.
Zwróć uwagę, żeby przygotowania rozpocząć dzień wcześniej. Przepis na ciasto Pijana wiśnia wymaga zrobienia biszkoptu, kremu i owoców.
Składniki:
Biszkopt:
- 200 g cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 65 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 150 ml wiśniówki
- 100 ml herbaty earl grey
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 50 ml gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 500 g wiśni bez pestek
- 200 ml wódki
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (wg uznania)
- wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Ciasto wymaga wcześniejszego przygotowania kilku składników, dlatego weź to pod uwagę przed realizacją. Wiśnie przełóż do miseczki i zalej wódką. Odstaw je na dobę.
Następnie oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodaj stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku jajka. Obie mąki przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i partiami dodawaj do mokrych składników, cały czas mieszając. Ciasto przelej do formy o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz je około 25 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystygnięcia, a po kilkunastu minutach przekrój na dwa równe blaty.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Cały czas miksując, dodawaj partiami cukier. Następnie wlej wystudzoną żelatynę i dalej miksuj. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji.
Wiśnie odcedź z nadmiaru alkoholu i dodaj do kremu, delikatnie mieszając. Wiśniówkę wymieszaj z zaparzoną herbatą. Drugi możesz wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić. Blat włóż do formy i nasącz go wcześniej przygotowaną mieszanką. Na blat wyłóż krem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje
Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa
Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią