Reklama
Reklama

Pomaga na problemy z żołądkiem i przy anginie. Jak zrobić jagodówkę?

Przepis na jagodówkę ucieszy wszystkich miłośników prozdrowotnych trunków. Na co pomaga nalewka z jagód? Przede wszystkim wpływa na ludzką odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego. Przekonaj się, jak zrobić jagodówkę z przepisu zawodowego kucharza. Pamiętaj, aby pić ją małymi porcjami.

Prozdrowotne nalewki mogą pomóc wesprzeć organizm i uchronić przed chorobami. Na co pomaga nalewka z jagód? Małe porcje tego trunku dobrze wpływają na układ pokarmowy i odpornościowy. Dowiedz się, jak zrobić nalewkę z jagód z przepisu zawodowego kucharza.

Jak zrobić nalewkę z jagód (jagodówkę)?

Przepisem na jagodówkę podzielił się zawodowy kucharz Piotr Ogiński, prowadzący kanał Kocham Gotować. Jak podkreślił, warto wykorzystać sezon na jagody, które zbiera się najczęściej od czerwca do końca lipca.

Jak zrobić nalewkę z jagód? Przygotuj następujące produkty:

Składniki

  • litrowy szklany, wyparzony słoik,
  • ok. pół kilograma świeżych i umytych jagód,
  • ok. 40 ml syropu z pędów sosny,
  • ok. 50 ml miodu,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu,
  • sok z połowy cytryny,
  • ok. litr wódki.

Przebrane i umyte jagody przełóż na dno czystego słoja. Zalej je syropem z pędów sosny i miodem. Do naczynia włóż gałązki świeżej mięty (możesz je lekko ugnieść przed dodaniem, aby uwolniły swoją esencję) i ziarenka pieprzu. Na końcu wciśnij sok z połowy cytryny i zalej wszystkie składniki wódką. 

Zakręć szczelnie słoik i odstaw nalewkę w nasłonecznione miejsce na przynajmniej dwa tygodnie. Po upływie tego czasu odkręć i przez sito odlej nalewkę. Przelej następnie do szklanej butelki. Zakorkuj i przechowuj w ciemnej i chłodnej przestrzeni, gdzie jagodówka będzie dojrzewać. 

Piotr Ogiński poleca też, aby podczas przygotowania nalewki z jagód, nieco poeksperymentować. Zachęca do dodania odrobiny cynamonu, brzoskwini albo syropu klonowego, które podkręcą i nieco przełamią tradycyjny alkoholowy aromat.

Na co pomaga nalewka z jagód?

Nalewka z jagód, oczywiście spożywana w rozsądnych dawkach (kieliszek w przypadku doskwierających dolegliwości lub profilaktycznie), może wykazywać pozytywne działanie na organizm. Pamiętaj jednak, że regularne picie alkoholu szkodzi zdrowiu i nie jest zalecane.

Na co pomaga nalewka z jagód i kiedy ją stosować? Według medycyny ludowej przede wszystkim usprawnia działanie układu pokarmowego, w tym procesy trawienne. Jeśli przygotowałeś obfity i ciężkostrawny obiad, możesz do niego podać kieliszek nalewki. Trunek wyleczy zatrucia, zniweluje zaparcia i biegunki. Złagodzi lekkie stany zapalne. 

Nalewka pomoże też przy infekcjach i przeziębieniu - jeśli czujesz się "rozbity", możesz prewencyjnie wypić kieliszek nalewki. Zadziała rozgrzewająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Pamiętaj jednak, żeby pod żadnym pozorem, nie łączyć alkoholu z lekami.

Źródło: Smaker.pl, instagram@kochamgotowac

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL