Proste do zrobienia, rozpływa się w ustach. Ciasto Nicpoń idealne na sylwestra
Ciasto Nicpoń to prawdziwy łobuz wśród wypieków – prosty, a jednocześnie piekielnie pyszny. To ciasto robi dobre wrażenie bez zbędnych konwenansów. Będzie idealne na spotkanie z przyjaciółką przy kawie lub na przyjęcie rodzinne.
Jeżeli szukasz pomysłu na pyszne, łatwe do wykonania ciasto, które świetnie będzie smakować z kawą czy herbatą, to mamy odpowiednią propozycję. Ciasto Nicpoń polubią wszyscy - rodzina i znajomi. Z pozoru proste, ma w sobie to coś, co sprawia, że sięgniesz po kolejny kawałek, a goście będą pytać o przepis.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 3 duże żółtka.
Beza:
- 3 duże białka,
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 400 g powideł śliwkowych,
- 60 g płatków migdałów.
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej foremki (23x36) wyłożonej papierem do pieczenia.
Powierzchnię ciasta wysmaruj powidłami śliwkowymi.
Z białek ubij bezę, utrwal ją cukrem pudrem, a na koniec wsyp skrobię i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż pianę na ciasto, rozprowadź i posyp płatkami migdałów. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 40 minut. Po upieczeniu możesz także posypać np. kawałkami czekolady.
Ciasto Nicpoń jest gotowe. Wystarczy ostudzić, wyjąć z formy i podawać.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Górnym Śląsku dodają do mielonych. To dlatego są takie miękkie i soczyste
Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień
Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku