Reklama
Reklama

Proste do zrobienia, rozpływa się w ustach. Ciasto Nicpoń idealne na sylwestra

Ciasto Nicpoń to prawdziwy łobuz wśród wypieków – prosty, a jednocześnie piekielnie pyszny. To ciasto robi dobre wrażenie bez zbędnych konwenansów. Będzie idealne na spotkanie z przyjaciółką przy kawie lub na przyjęcie rodzinne.

Jeżeli szukasz pomysłu na pyszne, łatwe do wykonania ciasto, które świetnie będzie smakować z kawą czy herbatą, to mamy odpowiednią propozycję. Ciasto Nicpoń polubią wszyscy - rodzina i znajomi. Z pozoru proste, ma w sobie to coś, co sprawia, że sięgniesz po kolejny kawałek, a goście będą pytać o przepis.

Ciasto Nicpoń - lista składników

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 100 g masła,  
  • 3 duże żółtka. 

Beza:

  • 3 duże białka, 
  • 70 g cukru pudru,  
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 400 g powideł śliwkowych, 
  • 60 g płatków migdałów. 

Ciasto Nicpoń - przepis

Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej foremki (23x36) wyłożonej papierem do pieczenia.

Powierzchnię ciasta wysmaruj powidłami śliwkowymi.

Z białek ubij bezę, utrwal ją cukrem pudrem, a na koniec wsyp skrobię i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż pianę na ciasto, rozprowadź i posyp płatkami migdałów. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 40 minut.  Po upieczeniu możesz także posypać np. kawałkami czekolady.

Ciasto Nicpoń jest gotowe. Wystarczy ostudzić, wyjąć z formy i podawać.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na Górnym Śląsku dodają do mielonych. To dlatego są takie miękkie i soczyste

Obiad na Trzech Króli. Mięso będzie soczyste nawet na drugi dzień

Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta